Budi dio naše mreže

Remek-djelo talijanskog slikara Cimabuea, odnosno Cenni di Pepa, "Izrugivanje Krista" otkriveno je u listopadu ove godine te je prodano na dražbi za 24 milijuna eura, a ministar kulture Republike Francuske Franck Riester odlučan je u tome da djelo ostane u Francuskoj.

/ at

Djelo naslikano u tehnici ulja na drvu prikazuje Isusa okruženog mnoštvom, a stručnjaci vjeruju da je slika dio Cimabueovog poliptiha iz 1280. koji prikazuje i scene Kristove smrti i uskrsnuća.

Vjerovalo se da je djelo trajno izgubljeno, a otkriveno je na zidu iznad štednjaka starije gospođe u francuskom Compiegneu, piše Medievalists.net. Slika je po otkrivenju procijenjena na vrijednost između četiri i šest milijuna eura, međutim na dražbi održanoj u listopadu u Senlisu blizu Pariza prodana je za više od 26 milijuna eura.

Francuski ministar kulture Franck Riester smatra da je djelo nacionalno blago te je, kako piše USA today, zaustavio izvoz ove rijetke slike dok Francuska ne prikupi dovoljno sredstava za otkup djela od čileanskih kolektora iz SAD-a specijaliziranih upravo za talijanska remek-djela.

Kolekcionari su svojom ponudom nadmašili Muzej umjetnosti Metropolitan u New Yorku. Francuska ima 30 mjeseci za prikupljanje sredstava, a Riester je izjavio da je odluku donio u suglasnosti sa Savjetodavnim odborom za nacionalna blaga te je želja da djelo ostane u Muzeju Louvre gdje se nalazi još jedno Cimabueovo djelo – “Maesta”.

Cimabue “Izrugivanje Krista” / Foto: Pixsell/REUTERS/Charles Platiau

Cimabue, “Maestà” u Louvreu / Foto: Wikimedia

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja