Budi dio naše mreže

Jedini potpuno sačuvani primjerak prvoga izdanja "Judite" Marka Marulića koji čuva knjižnica samostana Male braće u Dubrovniku, bit će izložen uz 500. obljetnicu Marulićeve Judite u petak, 13. kolovoza u klaustru samostana. Izlaganjem prvotiska "Judite" pola tisućljeća nakon tiskanja knjige, točno na isti dan, najavljeno je iz Samostana male braće.

/ vbb

“Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit u versih harvacki složena” prva je Marulićeva knjiga tiskana na hrvatskom jeziku, a objavljena je u Veneciji 13. kolovoza 1521. Taj je ep Marko Marulić napisao još 1501. nadahnut biblijskom junakinjom, a po njemu je on kasnije prozvan “ocem hrvatske književnosti”. Uz više od tisuću knjiga iz 16. stoljeća, u ovom samostanu se čuva i jedini potpuno sačuvani primjerak prvog izdanja. Franjevci su još prije godinu dana, za jubilarnu 500. obljetnicu, za 13. kolovoza, najavili predstavljanje prvog kritičkog izdanja “Judite”, autora Zvonka Pandžića. 

Zvonko Pandžić

Predstavljanje je odgođeno iz tehničkih razloga, a na izložbi u klaustru samostana u 21 sat posjetitelji će moći izbliza vidjeti pola milenija staru knjigu “Judite”, a bit će  izložen i njezin faksimil koji je po ovom primjerku nedavno izradio Muzej grada Splita te onaj iz 1950., koji je  izdala JAZU. Iste večeri bit će izložena barokna umjetnička slika, koja se donedavno nalazila na fratarskom hodniku, s portretom Artemisie Gentileschi (1593-1652/3?), slikarice koja je naslikala najpoznatiju sliku Judite na svijetu.

Više pročitajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja