Budi dio naše mreže

Izložba fotografa Saše Ćetkovića pod nazivom "Oči Afrike" bit će otvorena u ponedjeljak, 12. prosinca, u Fotogaleriji Dubrava u Zagrebu.

/ mp

Ova izložba prilika je za put u Afriku kroz fotografije koje pričaju o stvarnosti kakvu ne možemo zamisliti. Fotografije su nastale za vrijeme Sašinog boravka u zapadnoafričkoj državi Benin. Njegov put u Afriku započeo je na poziv s. Ivančice Fulir, hrvatske misionarke iz reda Marijinih sestara čudotvorne medaljice. Saša je proveo pet tjedana u Beninu s hrvatskim misionarkama iz spomenutog reda, obilazeći sela, ambulante i boraveći s djecom u sirotištima. 

Družbu Marijinih sestara čudotvorne medaljice osnovala je sestra Leopoldina Brandis 1878. godine u Ljubljani. Marijine sestre svjedoče Marijinu brižnost i zauzetost za čovjeka u potrebi. Prve hrvatske misionarke iz toga reda, sestra Dorotea Dunđer i sestra Maristela Galić, u Benin su stigle u prosincu 1988. Marijine sestre danas u Beninu vode osam zajednica, tri ambulante i dva sirotišta.

Foto: Saša Ćetković

Sašine fotografije prikazuju sva lica Afrike – tešku svakodnevicu, ali i iskrenu radost i osmijeh afričkog čovjeka. O svom boravku u Beninu Saša kaže: „Kao fotograf sam se naputovao po mnogim zemljama, ali nikad me nitko nije tako dočekao, primio i ispratio kao ljudi i misionarke u Beninu. Iako materijalno siromašna država, Benin je bogat glazbom, plesom i osmijesima.“ 

Fotografije možete pogledati u Fotogaleriji Dubrava (Dubrava 51a). Izložba će biti otvorena do 30. prosinca 2022., svakog radnog dana od 10 do 20 sati. Sašine predivne autorske fotografije dimenzija 50×70 cm moći ćete dobiti uz minimalnu donaciju od 500 kuna. Na otvorenju će se također poklanjati zidni kalendar dimenzija 24×30 s odabranim fotografijama.

Svi oni koji žele direktno pomoći djeci u Beninu prilog mogu uplatiti na: 

Udruga za pomoć djeci Benina „Anđeosko srce“, Rim 44, 10000 Zagreb

IBAN: HR0224070001100471904

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja