Budi dio naše mreže

Izložba crno-bijelih fotografija Zorana Filipovića 'Od Theresienstadta do Terezína; 1918.-2018.' otvara se u zagrebačkom Muzeju Mimara, kao tema obilježavanja kraja Prvoga svjetskog rata.

/ Vesna Bihar

Izloženo je 40 crno bijelih fotografija na temu utvrde Terezín u Češkoj u kojoj je autor boravio u proljeće 1996. godine. Živio je i radio u samome logoru, u kući-vili u kojoj su za vrijeme 2. svjetskog rata boravili tadašnji nacistički upravitelji koncentracijskog logora Terezín. Kako kaže Zoran Filipović, taj sablasni nemir i tjeskobu noći pokušavao je preko dana prenijeti u njihovu sablasnu suprotnost.

Te fotografije su prizori iz logora gdje sam pokušao dočarati tu atmosferu straha i smrti koja je obitavala u tim prostorima. To su, uvjetno rečeno, visoko-estetizirane slike smrti i samim time su ti motivi sablasniji jer oni u sebi nose neku demonsku ljepotu.

Ta samica u kojoj je bio zatočen Gavrilo Princip, bila je u potpunom mraku, vlažna… On je bio u okovima cijelo vrijeme. Ulazio sam u svaku od tih ćelija, zatvorio bih za sobom vrata i pokušao se na neki način adaptirati na tu tamu i gledati očima tih zatvorenika, logoraša, što su oni vidjeli i kako su se osjećali.

U vlažnoj samici bez dnevnoga svjetla, okovan željeznim okovima od posljedica tuberkuloze, 28. travnja 1918. godine umro je i Gavrilo Princip čovjek koji je započeo 1. svjetski rat.

Zoran Filipović – biografija

Hrvatski fotograf i pisac Zoran Filipović rođen je 27. travnja 1959. u Brčkom, Bosna i Hercegovina. Posljednjih se godina sve više bavi grafičkim i produkt dizajnom.
Svoju je profesionalnu karijeru započeo u zagrebačkom magazinu “Start ” i tjedniku “Danas”. Dosada je objavio više autorskih knjiga, u kojima često kombinira svoje fotografsko i književno umijeće, a koautor je i na više skupnih knjiga. Knjige objavljuje u zemlji i inozemstvu. Za svoj je fotografski i književni rad više puta nagrađivan, uglavnom u inozemstvu. Njemačko izdanje njegove knjige Ein Jahr in der Hölle (Sezona pakla – Sarajevo Anno Domini 1993) proglašeno je u Njemačkoj knjigom mjeseca. Knjiga Entseeltes Land, koju je 1995. objavio jedan od najuglednijih njemačkih nakladnika Herder Verlag iz Freiburga, bila je pri vrhu njemačkih bestseler ljestvica. U kazališnoj sezoni 1995/96. bečki Theater der Jugend postavlja kazališnu predstavu u kojoj se koriste dijelovima tekstova iz njegovih knjiga Dnevnik smrti i Sezona pakla. Knjiga Papa u Hrvata dobila je brončanu plaketu SAPPI u konkurenciji najbolje tiskanih knjiga svijeta za 1997., a knjiga Papa u Sarajevu srebrnu plaketu za 1998. Suradnik je više uglednih svjetskih revija i magazina (“Le Figaro Magazine”, “Paris Match”, “Life”, “Die Zeit”, “Frankfurter Allgemeine Magazin”, “Vogue/GQ”, “Photo” i dr.). Tijekom suradnje s glasovitom agencijom Magnum Photos (Pariz, London, New York, Tokio) potpisivao se pseudonimom ZORO, pod kojim je poznat svjetskoj fotografskoj javnosti. Izlagao u najuglednijim svjetskim galerijama i muzejima (Stockholm, Kopenhagen, Beč, Prag, Bratislava, Frankfurt, Perpignan, Valencija, Sarajevo, Zagreb, Abu Dhabi, Kairo, New York, Teheran, Mexico City, Rabat (Maroko) i dr.). O njemu i njegovu radu snimljeno je u inozemstvu više dokumentarnih filmova, npr. Njemačke državne TV kuće ARD. Član je Zajednice umjetnika Hrvatske, Hrvatskog novinarskog društva i International Federation of Journalists. Od 1978. živi i radi u Zagrebu.

Izložba se može razgledati do kraja prosinca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja