Budi dio naše mreže

Donacijom svojih radova, koje se mogu kupiti po sniženim cijenima, Dimitrije Popović pomaže u kupnji skupog uređeja namijenjenog liječenju onkoloških pacijenata u Zadarskoj bolnici. Izloženo je 45 slika, pretežno sakralnih motiva.

/ Vesna Živko

Teme radova su različite, ali bez obzira na različitost motiva izložba čini jednu koherentnu cjelinu. Izloženi su recentni radovi kao i oni nastali prije nekoliko godina. Dominiraju sakralni motivi. Kristov križni put, Veronikin rubac i kompozicije Kristovog raspeća, tema kojom se slikar bavi gotovo kontinuirano 21 godinu.

Foto: Privatni arhiv

“Svi su izloženi radovi rađeni u kombiniranoj tehnici kakvu inače koristim. Dakle, na litografskoj podlozi koja prikazuje motiv svaki list oslikavam posebno temperom, akvarelom, olovkom u boji. Zato je svaki od eksponata ustvari unikat bez obzira na isti motiv koji je ovakvim slikarskim postupkom uvijek drugačiji. Upravo se taj postupak može vidjeti na ovoj zadarskoj humanitarnoj izložbi. Od prikaza Golgote s Kristovim raspećem, Leonardovih anđela ili portreta Marilyn Monroe. Izloženi su i radovi iz ciklusa Omaggio a Leonardo da Vinci i nekoliko lirskih motiva kao što su kompozicije na temu Flore,” izjavio je Dimitrije Popović za portal Hrvatske katoličke mreže.

Foto: Privatni arhiv

Organizator izložbe “Dimitrije Popović” je Zadarska liga protiv raka, otvorena je do 27. listopada, a prihod od prodaje slika namijenjen je kupnji linearnog akceleratora za Onkološki odjel Zadarske bolnice. Slike se mogu kupiti po sniženim cijenama od 1900 do 3400 kuna, inače su na tržištu skuplje. Umjetniku je ovo treći put kako donacijom svojih slika sudjeluje u akciji nabave skupog uređaja.

“U  teškim vremenima kakvo je i ovo naše vrijeme pogođeno pandemijom koronavirusa kada su ljudi s pravom zabrinuti za svoju budućnost, a što znači da moraju voditi računa i o svojim materijalnim prilikama, cijene su prilagođene aktualnoj stvarnosti. Zato je najvažnije da se svrha izložbe ostvari,” napominje Popović i dodaje:

“Ima jedna lijepa latinska sentenca koju sam znao navoditi povodom ovakvih humanitarnih izložbi:  Dolore sedarem dividum opus est – Ublažiti bol božansko je djelo. Umjetnost ne može izliječiti, ali može pomoći izlječenju. Medicina liječi na konkretan, a umjetnost na metafizički način”.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja