Budi dio naše mreže

Gotovo svi zagrebački muzeji i galerije pretrpjeli su znatnu štetu u potresu koji je pogodio Zagreb u nedjelju, 22. ožujka. Razmjeri uništenoga tek se zbrajaju, no već sada je jasno da je šteta neprocjenjiva. Dobre vijesti stižu iz Arheološkog muzeja – Vučedolska golubica i Solinjanka neoštećene su i na sigurnom.

/ Katarina Varenica

Muzej za umjetnost i obrt koji je upravo proslavio 140. rođendan i javnosti ponudio novi stalni postav, pretrpio je znatna oštećenja. Prekrasna historicistička zgrada nije izdržala potres. Najvećim dijelom stradali su drugi i treći kat, restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu, te su oštećeni predmeti u dijelu stalnog postava na drugom i trećem katu. Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović je prigodom obilaska zgrade i unutrašnjosti Muzeja ustvrdio i poručio: „Izuzetno smo pogođeni razmjerima potresa koji se dogodio, kako stanovništvu Grada Zagreba tako i cjelokupnoj kulturnoj baštini i kulturno – povijesnim građevinama koje su stradale ukljućujući i zgradu našega Muzeja i predmete koji se u njemu čuvaju. Nadamo se i vjerujemo da ćemo uz pomoć Grada, Ministarstva kulture, UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija uspjeti iznaći sredstva za sanaciju nastale štete te jednako tako i za rekonstrukciju najoštećenijih dijelova građevine kako bi se ona adekvatno osigurala za budućnost.“

Foto: MUO

Foto: MUO

Foto: MUO

Oštećena je i Gliptoteka HAZU. Na svom Facebook profilu između ostaloga navode: ”Dok će se procjenjivati šteta u narednim danima upućujemo apel na solidarnost i uvjereni smo da ćemo naći snage i pomoć za sanaciju štete.
Ovim putem zahvaljujemo svim kolegama, suradnicima i zabrinutim građanima na podršci!”

Foto: Gliptoteka

I palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu oštećena je u potresu. Srušeno je nekoliko dimnjaka i oštećeno krovište, a u unutrašnjosti na svim etažama i u svim prostorijama palače brojne su zrakaste i ravne pukotine na zidovima i stropovima i otpala žbuka, priopćio je Ured za odnose s javnošću i medije HAZU. “Potres je srušio i nekoliko lustera i poprsja hrvatskih velikana u velikoj dvorani, među njima i poprsje prvog predsjednika Akademije Franje Račkog, rad Rudolfa Valdeca. Zanimljivo je da je u vrijeme potresa u Zagrebu 1880. Franjo Rački kao kanonik služio misu u zagrebačkoj katedrali, preživio potres i o njemu ostavio zapis, a ministrirao mu je tada osmogodišnji Rudolf Valdec. Potres nije srušio nijednu sliku ni poprsje utemeljitelja Akademije Josipa Jurja Strossmayera. Palača HAZU gradila se u neorenesansnom stilu po nacrtima bečkog arhitekta Friedricha von Schmidta od 1877. do 1880. i  dovršena je nedugo prije navedenog potresa koji joj nije nanio veća oštećenja”, stoji u priopćenju.

Foto: HAZU

Foto: HAZU

Foto: HAZU

Arheološki muzej u Zagrebu pretrpio je oštećenja zgrade i teža oštećenja stalnog postava i predmeta. U palači Vranyczany-Dobrinović na Zrinjevcu, radu bečkog arhitekta Otta von Hofera za obitelj Vranyczany-Dobrinović, izgrađenoj 1879. godine, a u kojoj se nalazi Arheološki muzej u Zagrebu, pojavile su se pukotine na vanjskom dijelu zgrade i ustanovljena je pojava brojnih napuklina u unutrašnjosti zgrade. Šteta je velika, ali ima i dobrih vijesti – Vučedolska golubica i Solinjanka su spašene i na sigurnom.

Foto: Arheološki muzej Zagreb

Foto: Arheološki muzej Zagreb

Foto: Arheološki muzej Zagreb

Potres je nanio značajna oštećenja i na zgradi Etnografskog muzeja koja se nalazi u samom centru grada (dio Lenucijeve potkove) na adresi Trg Mažuranića 14. Najviše je oštećena unutrašnjost zgrade, ima dosta napuknuća na zidovima. Unutar izložbenog dijela razbijena su stakla na vitrinama, došlo je do pada i oštećenja pojedinih predmeta. Oštećenja su vidljiva i u samim depoima u kojima je za sada najviše oštećena keramika i predmeti od stakla i gline. Zahvaljujući nedavnoj obnovi pročelja i krovišta Etnografskog muzeja koje je financirao osnivač Grad Zagreb nema štete na prednjoj fasadi iako ona obiluje skulpturama i arhitektonskom plastikom, kao ni na krovištu, poručuju iz etnografskog muzeja.

Foto: Etnografski muzej Zagreb

Foto: Etnografski muzej Zagreb

Potresi koji su u nedjelju pogodili Zagreb i načinili znatnu štetu nisu poštedjeli niti Hrvatski povijesni muzej. Ustanovljeno je niz strukturalnih oštećenja na palači čime je statična ispravnost objekta znatno narušena.
Palača Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch sagrađena je 1764. godine, jedna je od najstarijih i najvećih baroknih palača u Zagrebu. Kroz cijelu svoju povijest bila je dom poznatih hrvatskih plemićkih obitelji i postala „privremeni“ dom Hrvatskom povijesnom muzeju 1959. godine. Od sada je neupotrebljiva i nesigurna kako za djelatnike tako i za cjelokupni muzejski fundus koji se u njoj čuva i izlaže na povremenim izložbama. Građa sa izložbe „Varvaria/ Breberium/Bribir: razotkrivanje slojeva“ kao i ona u čuvaonicama nije oštećena. Ono čega smo svi svjesni jest činjenica da ćemo zbog cjelokupnog stanja Palače, a prije svega po smirivanju tla i uputama nadležnih službi morati pristupiti evakuaciji i izmještanju građe, poručili su iz Hrvatskog povijesnog muzeja.

https://www.facebook.com/HISMUS.zagreb/videos/2666940120205037/?t=23

Muzej suvremene umjetnosti pretrpio je oštećenja kako na samoj zgradi Muzeja tako i na muzejskoj građi. Uslijed potresa aktivirali su se protupožarni sprinkleri koji su izazvali poplavu u izložbenim prostorijama, a voda je oštetila stropove i podove te nanijela štetu nekoliko predmeta. Također je oštećeno nekoliko skulptura uslijed podrhtavanja tla.
Umjetnine ugrožene od poplave su dislocirane i na njima su vidljive manje promjene. Osim nekoliko pomicanja umjetnina u depoima, stanje je bez promjena. U prizemlju Muzeja znatno je oštećen cigleni zid, kao i na više drugih mjesta u prizemlju, MSU dućanu, podrumu, stubišnim vertikalama te u uredskom dijelu. Primjećeno je dodatno značajno slijeganje južnog platoa, objavili su iz MSU-a na svojim Facebook stranicama.

Foto: MSU

U potresu je stradao i jedan od najmlađih zagrebačkih muzeja Kuća Šenoa. Krovište je jako oštećeno. Srušena su dva dimnjaka koja su povukla sa sobom crijepove, a u muzeju su svi zidovi napukli. Bojimo se da je jako stradala statika, istaknula je Jasmina Reis, voditeljica Kuće Šenoa.

Foto: Kuća Šenoa

Umjetnički paviljon je također pretrpio znatnu štetu. Jako su popucali zidovi i u interijeru kao i na njegovoj fasadi u eksterijeru. Izvana se mogu vidjeti oštećenja na dijelu vijenca krova.

Umjetnički paviljon/ Photo: Sanjin Strukić / PIXSELL

Moderna galerija ima strukturna oštećenja na samoj zgradi, ali stradalo je i nešto umjetnina, dok se šteta u depoima u kojima ne pohranjen najveći dio njihove zbirke još utvrđuje.

Foto: Moderna galerija

Foto: Moderna galerija

Gornjogradska palača Amadeo, dom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, teško je stradao u snažnom potresu koji je jučer pogodio Zagreb. Muzej je pretrpio velika oštećenja na 1. i 2. katu zgrade, oštećen je stalni postav poznat generacijama posjetitelja kao i eksponati s aktualnih izložbi. Najstariji prirodoslovni muzej u Hrvatskoj tako dijeli tužnu sudbinu brojnih muzejskih i kulturnih institucija smještenih u nepokretnoj spomeničkoj baštini Grada.

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja