Budi dio naše mreže

Završna svečanost Mjeseca hrvatske knjige i Nacionalnog kviza za poticanje čitanja održana je u četvrtak, 14. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Tom su prigodom dodjeljene nagrade pobjednicima iz svih knjižnica koje su sudjelovale u kvizu.

/ vbb

Mjesec hrvatske knjige obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenog u knjižnicama diljem Hrvatske. U godini 200. obljetnice rođenja hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog manifestacija je bila posvećena glazbi, uz moto “U ritmu čitanja!”. Ove godine bilo je uključeno 250 knjižnica iz cijele Hrvatske s više od 2 200 programa. 

PLAKAT MANIFESTACIJE I KVIZA

Nacionalni kviz za poticanje čitanja organizira se već dvadeset godina.

Kviz organizira Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom od 1998. godine. Odvija se u Mjesecu hrvatske knjige te se provodi online u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske i u dijaspori. Dok je Mjesec knjige bio pod motom U ritmu čitanja!, kviz je održan pod nazivom “Ritam odrastanja”, napomenula je Isabella Mauro, voditeljica u Hrvatskom centru za dječju knjigu i jedna od organizatorica Nacionalnog kviza za poticanje čitanja.

“Ovdje su danas s nama pobjednici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja. Ima ih jako puno iz cijele Hrvatske i dijaspore. Tu su i naši prijatelji iz Subotice. Od svih tih pobjednika danas javno izvlačimo utješne nagrade i glavnu nagradu, a to su bežične slušalice što je u povezano s ovogodišnjim temama kviza i manifestacije.”

Sve je spremno za izvlačenje pobjednika kviza i nagrade

Za točno riješiti kviz trebalo je pročitati tri knjige:  “Ljeto na jezeru Čiču” autorice Jasminke Tihi – Stepanić, “Drugačija” Ivane Guljašević Kuman i  “Eva, mala žena” Vlaste Golub.
Djeca rado sudjeluju i u nacionalnom kvizu za poticanje čitanja, ističe Mauro. To su nam potvrdile i učenice – pobjednice kviza iz Gradske knjižnice iz Subotice – Lana i Lucija. Kažu da prvi put sudjeluju u kvizu i da im se najviše svidjela knjiga “Ljeto na jezeru Čiču” jer je najemotivnija, iako su i ostale knjige bile zanimljive.
Manifestacijom Mjesec hrvatske knjige i Nacionalnog kviza za poticanje čitanja i na državnoj i na lokalnoj razini, govori se o knjizi, promiče se čitanje te se različitim programima okupljaju svi oni koji knjigu istinski vole. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja