Budi dio naše mreže

Izložba „Vukowar 1991“ na kojoj su predstavljene ratne fotografije iz Vukovara i Bogdanovaca otvorena je u petak, 8. studenog u Galeriji Ministarstva obrane „Zvonimir“ u Zagrebu. U povodu dana sjećanja na žrtvu Vukovara izloženo je preko 200 fotografija nastalih iz objektiva dragovoljaca Domovinskog rata, HOS-ovaca i branitelja Vukovara, Damira Radnića i Viktorina Jurića – Paše. Oni su jedini u proboju iz Vukovara i Bogdanovaca uspjeli iznijeti filmove nastale za vrijeme okruženja u listopadu i studenom 1991. godine.

/ vbb

Izložene su također i fotografije nastale nakon okupacije, fotografije posljednjih ispraćaja njihovih suboraca te dijelovi stripa Nenada Barinića posvećenog Štafeti smrti i Ovčari.

Damir Radnić/ Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Ove fotografije svjedoče o teškom povijesnom vremenu, ali govore i o zajedništvu”, ističe jedan od autora fotografija – Damir Radnić.

“Ono što mi uvijek ističemo je zajedništvo – to i te slike govore. A s druge strane, govore o jednom teškom povijesnom vremenu.

S ovih fotografija preko 70 % ljudi više nema. Oni su mrtvi i to je uspomena na njih, to je uspomena njihovoj rodbini. Danas su ovdje i njihovi roditelji. Evo, tu je majka Jeana Michela Nicoliera. Imamo i njega na nekoliko fotografija. To je njoj sve što je ostalo od njega.”

“To su momci koji su stvarali hrvatsku državu, to su heroji Domovinskog rata i mislim da hrvatska javnost zaslužuje da ih prvi put vidi sve ovdje na jednom mjestu.  Iako, ja sam već i davnih godina ove slike pretvorio u digitalni oblik i podijelio mnoštvo cd-ova obiteljima svojih suboraca, svima zainteresiranima… U međuvremenu smo Viktorin Jurić i ja negative poklonili Hrvatskome povijesnom muzeju. S našim fotografijama raspolaže i Memorijalni centar Domovinskog rata iz Zagreba, Memorijalni centar u Vukovaru, tamo su i izložene, a od ove godine i u Dubrovniku i Zadru.

To je doista povijesna građa Republike Hrvatske. Mi smo ponosni što smo stvarali državu, ali i ove fotografije”, rekao je Radnić.

Zagreb: Izložba ratnih fotografija “Vukowar 1991.” u galeriji Zvonimir / Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Viktorin Jurić – Paša / Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Kad je počeo rat Viktorin Jurić vratio se iz Austrije s još trojicom prijatelja. Prije polaska kupio je fotoaparat – mali crveni Kodak i mislio je da će taj sukob brzo proći. Ali, nije bilo tako. “Kada vidimo ih, vraćamo se prije 28 godina u stvarnost. Svaka ova fotografija ima svoju povijest. Sjećam se svih tih detalja, kuća, ulica, napada, poginulih prijatelja koji su dali život za Hrvatsku Ali, osim fotografija ostali smo mi preživjeli da govorimo što smo sve dali: živote, ranjene, krv…  Znači, sve smo dali  za slobodnu Republiku Hrvatsku.”

Izložbu je otvorila majka našeg nestalog branitelja Jeana Michela Nicoliera. U Galeriji Zvonimir ostaje otvorena do 21. studenoga, od 10 do 18 sati, a zatim odlazi na turneju u još pet gradova i mjesta, a osim Republike Hrvatske, bit će postavljena u BiH, Europi i ostatku svijeta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja