Budi dio naše mreže

Svete i lijepe slike u domu mogu nam razgaliti srce i nadahnuti nas da budemo bolji kršćani.

/ vž

Kada uređujemo dom, ne razmišljamo o tome da zidove ukrasimo djelima sakralne umjetnosti. Jednostavno nam to nikad ne padne na pamet, osim možda postavljanja jednog raspela u cijeli dom. To je žalosno, jer prikazivanje sakralne umjetnosti u svakoj od naših soba ima brojne duhovne koristi, prenosi Aleteia.

Leonardo Da Vinci “Posljednja večera” / Foto: Cathopic

Katekizam Katoličke crkve potvrđuje primarnu ulogu sakralne umjetnosti u našem molitvenom životu. Sakralna je umjetnost istinita i lijepa kada njezin oblik odgovara njezinom posebnom pozivu: evocirajući i slaveći, u vjeri i obožavanju, transcendentno Božje otajstvo – nadmoćnu nevidljivu ljepotu istine i ljubavi vidljive u Kristu, koji „odražava slavu Božju i nosi sam pečat svoje naravi “, u kojem„ tjelesno prebiva cijela punina božanstva “. Ova se duhovna ljepota Božja najviše ogleda u presvetoj Djevici Majci Božjoj, anđelima i svecima. Prava sakralna umjetnost privlači čovjeka divljenju, molitvi i ljubavi prema Bogu, Stvoritelju i Spasitelju, Svecu i Posvetitelju. (KKK 2502)

Navještenje / Foto: Cathopic

Posjedovanje djela sakralne umjetnosti, pretvara dom u „domaću crkvu“, gdje možemo neprestano hvaliti Boga za blagoslove koje nam je dao. Fr. Francis Xavier Lasance ponavlja te osjećaje u svom molitveniku. “Soba s dobrim katoličkim slikama i bez takvih slika razlikuje se jednako koliko i soba s prozorima i ona bez tih potrepština. One su utješitelji usamljenosti i olakšanje zabrinutom umu. One su prozori u zatvoreno srce, knjige, propovijedi koje možemo čitati bez naprezanja očiju. Nadoknađuju nedostatak mnogih drugih užitaka onima čiji život uglavnom prolazi usred vreve i buke velikog grada. Slike našega Gospodina i njegovih svetaca nadahnjuju nas, daju nam hrabrost i potiču nas da kao kršćani s predanjem nosimo svoj križ.”

Michelangelo Buonarroti “Pieta” / Foto: Cathopic

Ako ste u mogućnosti, razmislite o tome da svoj dom ukrasite lijepim sakralnim djelima Isusa, Biblije i svetaca. Pogotovo jer provodimo više vremena u svojim domovima – neka postanu male crkve u kojima se uvijek podsjećamo na Boga i njegovu dobrotu prema nama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja