Budi dio naše mreže

Don Kosto Selak, slovenski je svećenik i skladatelj koji je čitav svoj svećenički životni put "ispjevao" u Dubrovačkoj biskupiji, prvo kao redovnik - franjevac, a onda kao dijecezanski svećenik s najduljim stažom od skoro 40 godina (1933. - 1960.) u župi sv. Vlaha u Janjini. Zahvaljujući knjizi maestra Josipa Degl' Ivellia 'Don Kosto Selak - svećenik i skladatelj' šira javnost ima priliku upoznati veličinu i ljepotu njegovog gotovo posve nepoznatog skladateljskog umijeća i opusa.

/ Katarina Varenica

U povodu predstavljanja knjige ‘Don Kosto Selak – svećenik i skladatelj’, koje će se održati u Janjini na Pelješcu 23. kolovoza u 19 i 30 i u Korčuli 24. kolovoza u 21.00 sat, razgovarali smo s autorom, maestrom Josipom Degl’ Ivelliom koji je istaknuo da se ideja za ovu knjigu rodila prošle godine u Janjini kada se međunarodnim znanstvenim skupom obilježavala 50. obljetnica Selakove smrti. Osim autorovog teksta, knjiga je obogaćena i predgovorom slovenskog muzikologa Franca Križnara, popisom svih Selakovih djela i s 15 odabranih skladbi.

Don Kosto Selak je bio vrlo zanimljiva osobnost. Svoj svećenički put počeo je kao franjevac u Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima, a od 1932. kao dijecezanski svećenik Dubrovačke biskupije. Gotovo četiri desetljeća proveo je u malom mjestu na sredini Pelješca – Janjini.

”Don Kosto Selak je bio fantastičan svećenik, humanitarac, poliglot, skladatelj, odličan glazbenik i organizator kulturnog života. Zahvaljujući njegovoj naobrazbi i sposobnosti komuniciranja, Janjina je jedino mjesto na Pelješcu u kojem za vrijeme Drugog svjetskog rata ni jedna kuća nije izgorjela. Postoje svjedočanstva da je spasio više od dvadeset mladića od sigurne smrti jer je tražio da ubiju njega prije njih”, ističe maestro Degl’ Ivellio.

Njegova glazba široj je javnosti ostala nepoznata, što će, nada se Degl’ Ivellio, biti ispravljeno ovom knjigom. Njegove skladbe su velikim dijelom posvećene Blaženoj Djevici Mariji. Selakova Misa na čast sv. Vlaha dijelom je praizvedena prošle godine u Janjini, na Uskrs u crkvi sv. Pavla u Zagrebu te u Sloveniji na svečanoj misi u Nacionalnom svetištu Marija Pomagaj u Brezju. Tako je njegov skladateljski opus ipak došao do jednog dijela javnosti, rekao je maestro Degl’ Ivelio.

Iako je prošlo 60 godina od odlaska župnika Selaka iz Janjine, on je još uvijek ukorijenjen u puku i u sjećanjima živućih stanovnika. Osim što je bio spasitelj i branitelj Janjine, odličan svećenik, vrlo dobar skladatelj, bio je i umrežen s glazbenim krugovima od Slovenije do Beograda s kojima je stalno komunicirao. Neki stanovnici Janjine svjedoče i o čudesnim ozdravljenjima bolesnika s kojima bi molio don Kosto Selak, ističe je Josip Degl’ Ivellio.

Nije mu se ispunila želja da umre u Janjini te 1960. godine odlazi u Sloveniju kao ispovjednik u Nacionalno svetište Marija Pomagaj u Brezje te je tamo i pokopan uz velebnu baziliku. Maestro Degl’ Ivellio je zaključio da je don Kosto Selak prekrasan primjer mosta dvaju katoličkih naroda, slovenskog i hrvatskog.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja