Budi dio naše mreže

Emisija bogata raznolikim napjevima uvijek je popraćena prigodnim kraćim tumačenjima ili uvodnim tekstovima o gregorijanskom pjevanju, ali na prvom mjestu kroz emisiju urednik želi postići molitveno slušanje i jedinstvenu glazbenu meditaciju te uzvišenu molitvenu atmosferu (meditaciju) gregorijanskog korala. Emisija se emitira u programu HKR-a četvrtkom u 21:30, a urednik je maestro Josip degl' Ivellio, dugogodišnji suradnik HKR-a.

/ HKM

Emisija Gregoriana jedinstvena je emisija uopće u eteru na hrvatskom jeziku koja je usko posvećena samo gregorijanskom koralu (pjevanju) kao najautentičnijem i najizvornijem liturgijskom pjevanju Zapadne (Rimske) Crkve, pjevanju dakle kojemu u svakoj liturgijskoj prigodi pripada prvo mjesto kako je istaknuo i II. Vatikanski sabor u konstituciji Sacrosantum concilium. Emisija nas vodi kroz crkvenu godinu uz napjeve snimane najvećim dijelom u monaškim zajednicama koje to pjevanje ne samo lijepo njeguju i izvode već i svakodnevno žive to molitveno pjevanje. Emisija bogata raznolikim napjevima uvijek je popraćena prigodnim kraćim tumačenjima ili uvodnim tekstovima o gregorijanskom pjevanju, ali na prvom mjestu kroz emisiju urednik želi postići molitveno slušanje i jedinstvenu glazbenu meditaciju te uzvišenu molitvenu atmosferu (meditaciju) gregorijanskog korala.

U emisiji koristim gregorijankse korale od kojih je velika većina snimljena izvorno, snimke potječu iz autohtonih velikih zajednica benediktinaca, cistercita i trapista koji su snimke učinili ne zbog umjetnosti već jer je to njihova svakodnevna, životna i molitvena stvarnost

Urednik i voditelj emisije je maestro Josip degl’ Ivellio, dugogodišnji suradnik HKR-a, dirigent, zborovođa, skladatelj, pisac monografija, studija i knjiga o crkvenoj i drugoj glazbi, umjetnički voditelj i dirigent na 28 CD izdanja posebno crkvenih skladatelja (A. Vidaković. K. Kolb, B. Duda, K. Odak, F. Dugan. J. Stahuljak, S. Sente, E. Cossetto, B. Sokol itd.) višestruko nagrađivan zlatnim medaljama i diplomama te grand prix-ima na međunarodnim natjecanjima kao i strukovnim nagradama; dobitnik najvišeg državnog odlikovanja na području kulture i umjetnosti Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Josip degl’ Ivellio / Foto: Filip Vukina

“Uređivanje emisije ‘Gregoriana’ sam prihvatio i kao izazov jer se radi o jedinstvenoj, usko specijaliziranoj emisiji samo o gregorijanskom koralu ili gregorijanskom pjevanju uopće u eteru na hrvatskom jeziku, a i zbog toga jer je to izvrstan način vratiti u svijest ono što smo pomalo u Crkvi zaboravili, a to je da je upravo gregorijansko pjevanje najizvornije pjevanje Zapadne crkve i da u liturgiji uvijek ima prvo mjesto”, ističe urednik emisije.

Emisija je izvrstan način vratiti u svijest ono što smo pomalo u Crkvi zaboravili, a to je da je upravo gregorijansko pjevanje najizvornije pjevanje Zapadne crkve

Cilj je emisije, kaže degl’ Ivellio, edukacija o gregorijanskom pjevanju te glazbena spoznaja ljepote i duhovnosti i duhovnosti istoga, a namijenjena je stvarnim ljubiteljima liturgijske glazbe, te svakome tko želi bolje upoznati to tisućljetno blago Zapadne, Rimske crkve. “Posebno me oduševljava u stvaranju emisije činjenica da se pored skromnijeg fundusa iz arhiva HKR koristim poklon pokojnog svećenika don Antuna Pećara koji mi je ostavio više od 200 CD izdanja gregorijanskog korala s tim da je velika većina snimljena izvorno, dakle ne od neke umjetničke grupe ili ansambla već snimke potječu iz autohtonih velikih zajednica benediktinaca, cistercita i trapista koji su snimke učinili ne zbog umjetnosti već jer je to njihova svakodnevna, životna i molitvena stvarnost, molitveno pjevanje gregorijanskog korala – ORA ET LABORA”, naglašava urednik emisije.

Potrebno je od pripreme do realizacije biti poput korskog monaha koji ovo pjevanje koristi najmanje šest puta dnevno (i noću)

“Koliko je meni poznato mnogi slušatelji su i pismeno izvanredno reagirali na termine emisije upravo doživljavajući ovo molitveno smirenje i u okviru vremenskog emitiranja, a to je od 21: 30 do 22 sata. Bez molitvene uronjenosti u emisiju ovakvog tipa ona bi bila samo obična glazbena slušaonica, dakle potrebno je od pripreme do realizacije biti poput korskog monaha koji ovo pjevanje koristi najmanje šest puta dnevno (i noću) te je duh molitvenosti i meditacije, što stalno naglašavam vodeći kroz emisije, potreban i meni da bi se emisija ostvarila u svojoj izvornosti”, poručuje maestro Josip degl’ Ivellio.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja