Budi dio naše mreže

Film doc. dr. Krunoslava Novaka “Spremno služiti čovjeku” je posvećen svim medicinskim sestrama, medicinskim tehničarima i svim studentima sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Snimljen je između dvije faze epidemije Covida-19 u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“. U filmu progovaraju medicinske sestre, studentice i mentorice studenata HKS-a, o svom iskustvu života i rada u prvom susretu s epidemijom.

/ Ivana Markić

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu obilježen je Dan Odjela za sestrinstvo, a tim je povodom premijerno prikazan film Spremno služiti čovjeku generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc.  Krunoslava Novaka koji otkriva drugu stranu pandemije, onu gledanu iz kuta medicinskog osoblja.

Film “Spremno služiti čovjeku” je posvećen svim medicinskim sestrama, medicinskim tehničarima i svim studentima sestrinstva na HKS-u. Snimljen je između dvije faze epidemije Covida-19 u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. U filmu progovaraju medicinske sestre, studentice i mentorice studenata HKS-a, o svom iskustvu života i rada u prvom susretu s epidemijom.

„Film svjedoči o veličini poziva i siguran sam da će naći mjesto i vrijednost i među budućim studentima i da će biti važno svjedočanstvo za buduće generacije naših studenata. Siguran sam da će mnoge generacije u njemu naći poticaj za svoj daljnji rad“, rekao je prof. Tanjić.

Cilj je bio iz prve ruke čuti kako su se s epidemijom suočavali oni koji nisu bili pacijenti, nego su pacijentima i pogođenima pomagali

Dr. Novak istaknuo je kako je film nastao u hodu tijekom prvog „lockdowna“. „U jednom razgovoru docent dr. Roko Čivljak je rekao zašto ne bismo vidjeli izbliza i kamerom zabilježili kako to iskustvo koronavirusa žive medicinske sestre“, rekao je. Objasnio je da im je cilj bio iz prve ruke čuti kako su se s epidemijom suočavali oni koji nisu bili pacijenti, nego su pacijentima i pogođenima pomagali.

“Htjeli smo čuti iskustvo tih osoba koje rade kao medicinske sestre, iskustvo rada s pacijentima i u tim teškim trenucima. Film se zato i zove Spremni na služenje jer šalje jednu pozitivnu poruku, poruku nade, povjerenja i poruku važnosti da budemo spremni služiti čovjeku bez obzira koje okolnosti se u životu dogodile. Važno je pokazati da smo tu jedni za druge”, rekao je dr. Novak. Istaknuo je da zajednički nazivnik filma leži u njegovu naslovu.

Doc. dr. Krunoslav Novak

Na koncu je zahvalio pročelnici Odjela za sestrinstvo na HKS-u doc. dr. sc. Marti Čivljak koja mu je pomogla i zajedno s njim nekoliko puta išla u Kliniku „Dr. Fran Mihaljević“. „Film je samo djelić iskustva koje sam ja doživio među našim studenticama i ako osjetite potrebu poslije filma zapljeskati – to je samo za njih“, zaključio je dr. Novak.

Film Spremni na služenje pogledati ovdje:

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja