Budi dio naše mreže

Hrvatska katolička župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi (Ontario – Kanada) proslavila je u nedjelju, 12. studenog, svojeg suzaštitnika sv. Nikolu Tavelića. Svečano misno slavlje predvodio je rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, izvijestila je Župa hrvatskih mučenika Mississauga.

/ im

Preč. Faltak okupljene je hrvatske vjernike potaknuo na hrabrost u vjeri kao što je bio hrabar i sv. Nikola Tavelić te im je u propovijedi rekao i ovo: „Jedino je Bog vrijedan našega života. Zašto? Zato jer nam ga je on darovao. Bog je izvor života. Bog nas je stvorio na svoju sliku i ništa drugo nije vrednije od našega života. Često smo puta u opasnosti žrtvovati svoj život za nešto što ubija naše duše i našu vjeru, žrtvujemo svoj život za nešto što nas uništava. Pa nije li onda lijepo, predivno, herojski žrtvovati svoj život za ono što nam daje nadu, što nam daje radost, što nam daje život vječni? Današnja riječ Svetoga pisma daje nam odgovor na pitanje što je to pokretalo sv. Nikolu da postane mučenik u svjedočenju Isusa Krista. Sv. Nikola je vjerovao da je sve u Božjim rukama, da je Bog onaj koji je sve stvorio, da je Bog Gospodar svega, a nama je povjerio da kao Božji suradnici upravljamo ovim svijetom. Veliki je izazov da smo mi gospodari svega stvorenoga, a ne da ono što je stvoreno gospodari gospodari nama, kao što se to često puta događa.

Često smo puta u opasnosti žrtvovati svoj život za nešto što ubija naše duše i našu vjeru, žrtvujemo svoj život za nešto što nas uništava.

Čovjek se ne može spasiti sam, ali može biti spašen po Isusu Kristu. Kad god čovjek preuzme u svoje ruke vođenje svijeta bez Boga vidimo da nastaju ratovi, nemiri, razdori i uništavanja. Ako čovjek slijedi svoju vlastitu samovolju ili svoje vlastite nagone tada svijet i čovjek postaju čovjeku žrtva. A kada osluškuje Božji glas, kada slijedi Božje zapovijedi tada postaje radost u svom okruženju, postaje voljena osoba, osoba draga Bogu i čovjeku. Zato molimo sv. Nikolu Tavelića da nam i on pomogne svojim zagovorom te možemo povjeriti svoje živote Božjoj providnosti, Njegovom vodstvu te da možemo uvijek iznova otkrivati Božje zapovijedi i u potpunosti ih vršiti.“

Ako čovjek slijedi svoju vlastitu samovolju ili svoje vlastite nagone tada svijet i čovjek postaju čovjeku žrtva.

Preč. Faltak pozvan je od župnika vlč. Božidara Tenšeka u župu Mississaugu jer iz te župe dolazi Krešimir Bušić, jedan od bogoslova zagrebačke bogoslovije, koji je u toj župi rođen, odrastao, školovao se i tu je tijekom godina sazrijevalo i njegovo zvanje za svećeništvo. Bogoslov Krešimir kao kandidat zagrebačke nadbiskupije bit će zaređen za đakona u Zagrebu, 25. studenoga ove godine. Također je i njegov mlađi brat Marko odgovorio na Božji poziv te je kao kandidat Torontske nadbiskupije zaređen za đakona u svojoj župi u subotu, 21. listopada. Obojica braće bit će zaređeni za svećenike iduće godine, a u rodnoj će župi slaviti svoje mlade mise. Duhovna zvanja dvojice braće milosni su dar hrvatske župe u Mississaugi domovini Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini iz kojih su naši iseljenici došli, ali i Crkvi u Kanadi koja je raširenih ruku i velikoga srca prihvaćala Hrvate, dala im mogućnost da izgrade svoje crkve i slave svete mise i sakramente na hrvatskom jeziku.

Proslavi župnog blagdana pridružio se i nadbiskup Petar Rajič nuncij u Litvi, Latviji i Estoniji, koji je ovih dana u posjeti svojim roditeljima i obitelji te je u petak uoči župnog slavlja predvodio svetu misu s posebnom nakanom molitve za sve bolesnike u župi, a u nedjelju je predvodio blagdansku svetu misu u župnoj crkvi. Nadbiskup Rajič također je jedno od duhovnih zvanja kanadskih Hrvata. Dok je odrastao pripadao je hrvatskoj župi u Torontu gdje je i slavio svoju mladu misu. Nakon osnivanja nove hrvatske župe u Mississaugi krajem 70-tih godina njegova obitelj postaje članom ove župne zajednice gdje nadbiskup rado dolazi, slavi nedjeljne svete mise, te rado kad je u mogućnosti podjeljuje sakramenat potvrde u hrvatskim župama južnog Ontarija.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja