Budi dio naše mreže

Klapa BA iz Argentine nastala je 1998. kada je grupa mladih Hrvata htjela odati počast svom prijatelju palom u Domovinskom ratu. Budući da je u Argentini i dalje na snazi stroga karantena uslijed pandemije koronavirusa, klapski su pjevači i pjevačice odlučili na društvenim mrežama oraspoložiti ljude svojom pjesmom.

/ Paula Stier

Nije nepoznata pojava ovih dana vidjeti kako brojni glazbenici dijele na društvenim mrežama svoje talente kako bi raspoložili i ohrabrili sve one koji pate zbog koronavirusa, a među njima se nalazi i Klapa BA. Izvedba ove jedine muške klape u Argentini posebna je po tome što su svi članovi porijeklom Hrvati, a na Facebooku su podijelili kako izgleda njihova proba hrvatske pjesme “Sjaj miseče” kako bi razveselile svoje pratitelje, napose one udaljene od svoje domovine.

Ova klapa u sastavu Marka Frkovića, Nicolasa Rukavine Mikušića, Branka Nadinića, Adriana Barišića, Mirka Terrazas, Daniela Detelića, Tomice Trošelja, Nicolasa Ferinovića, Carlosa Martinovića i Ive Puchesa, nastala je 1998. kada je grupa mladih Hrvata iz Argentine poželilo odati počast prijatelju palom u Domovinskom ratu. Članovi čine osmero sinova Hrvata i dvoje unuka, a svi govore hrvatski te su aktivni u hrvatskoj zajednici.

Klapa BA/Foto: Facebook

Glazbeni voditelj Ivo Puches je za Hrvatksu katoličku mrežu objasnio kako klapa izvodi hrvatske folklorne pjesme, ali uključuje i argentinske skladbe, pjesme s međunarodne scene kao i djela hrvatskih skladatelja u Argentini. U 22 godine djelovanja nastupili su diljem Argentine, ali i u inozemstvu. Među posebno značajnim nastupima Puches ističe turneju koju su imali po Hrvatskoj 2006. u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a iste godine ih je pozvala i Klapa Fortunal iz Rijeke na turneju po Hrvatskom primorju. Članovi klape su se vratili u domovinu još jednom 2019., kada su nastupili u Novom Vinodolskom, na Rabu i na Pašmanu.

Klapa BA/Foto: Facebook

Nakon 22 godine, klapa se nalazi pred jednim novim izazovom: kako održati probe online. Dok se cijeli svijet susreće s posljedicama pandemije koronavirusa, u Argentini također postoji prijetnja zaraze dengueom, ozbiljne bolesti koja se prenosi ubodom komarca, a Argentina u 2020. bilježi rekordan broj zaraženih. “Zbog pandemije koronavirusa u Argentini već smo 100 dana u karanteni. Bile su vrlo stroge mjere na početku koje su polako popuštali. No, s obzirom na to da Argentina ulazi u zimsku sezonu, sve je veća krivulja zaraznih i smrtnih slučajeva i vlada je odlučila vratiti strogu karantenu. Još uvijek ne možemo reći kada ćemo moći imati probe uživo, ali smo sigurni da to nikako neće biti preko zime”, objasnio je Puches.

Ipak, njihova izvedba pjesme “Sjaj miseče” koju su podijelili na društvenim mrežama plod je jedne uspješne online probe. “Svi smo ljubitelji klapskog pjevanja i vrlo nam je teško propustiti naše probe, naše susrete sa sirom i vinom, i zato smo prvo počeli napraviti online sastanke, a zatim i probe. Online probe su daleko od optimalne, ali je jedini način koji trenutno imamo.”, poručio je Puches.

Kaže kako im je u planu objaviti još nekoliko pjesama, možda i s gostima, stoga su odlučili otvoriti i Youtube kanal kako bi ih svi zainteresirani mogli pratiti.

To je također bio način na koji sam naučio kako živjeti svoju ljubav prema Hrvatskoj, čak i ako živim u dijaspori.

“Klapa BA je nešto jako bitno u mom životu. To su već 22 godine rada. Oduvijek sam volio glazbu, a to su vjerojatno usadili moji roditelji. Pet sam godina učio svirati klavir, a Klapa mi je dala priliku razviti svoju ljubav prema glazbi i rasti u glazbenom smislu. To je također bio način na koji sam naučio kako živjeti svoju ljubav prema Hrvatskoj, čak i ako živim u dijaspori. Klapa mi je dala priliku upoznati mnoga mjesta, ljude, ali ponajprije priliku susreta s dobrim prijateljima”, zaključio je Puches.

Navedeno je kako je Klapa BA jedina muška klapa u Argentini, no Hrvatice iz Buenos Airesa također su se udružile i formirale svoj sastav pod nazivom Klapa Valovi. Članice Cecilia Fernández Šarić, Daria Trošelj, Karina Jerković, Ana Premuž, Vlasta Jurić, Jelena Nadinić, Valeria Fernandez Šarić, Silvia Detelić i Stella Hubmayer počele su s klapskim pjevanjem 2002., a prošle su godine ostvarile dugogodišnji san da i one nastupe u svojoj voljenoj domovini te su u ljeto 2019., točno prije godinu dana, u suradnji s Klapom Dišpet imale turneju po Lijepo Našoj. Tom događaju u sjećanje, Klapa Valovi je također na društvenim mrežama podijelila izvedbu pjesme “Rusulica”.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja