Budi dio naše mreže

Radost i veselje nije silazilo s lica vjernika u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg u Njemačkoj za vrijeme trodnevne adventske duhovne obnove za hrvatske vjernike u crkvi St. Josef od 1. do 3. prosinca 2023.

/ mk

Voditelj duhovne obnove bio je fra Stjepan Brčina OFMConv iz Zagreba, magistar bogoslova Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i promotor duhovnih zvanja s mladima iz evangelizacijske zajednice iz župe sv. Antuna u Zagrebu.

Duhovni program započeo je u petak navečer molitvom krunice i prigodom za ispovijed kod dvojice hrvatskih svećenika don Stefana Vuletića iz Neubrunna i vlč. Vlade Letinčića iz Regensburga. Fra Stjepan se u propovijedi dotaknuo vrlo osobne teme nepraštanja. Razložio je kako uz Božji blagoslov doći do milosti opraštanja drugima, kako podnositi kad nam drugi ne želi oprostiti te je istaknuo kako je vrlo važno znati i sam sebi oprostiti grijehe i slabosti koje smo doživjeli u životu. Ponekad znamo i samog Boga optužiti da je kriv za nevolje u našem životu pa je zato potrebno i s Bogom pronaći svoj mir. Molitveni program nakon mise nastavljen je klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a potom su mladi iz evangelizacijske zajednice predvodili nekoliko slavljeničkih pjesama.

Drugi dan duhovne obnove započeo je u subotu navečer molitvom krunice, a nastavljen je slavljem svete mise. Fra Stjepan je vjernike pozvao na iskren i otvoren odnos prema Bogu Ocu te ih je potaknuo da Bogu otvoreno kažu sve što osjećaju i tako mu iskažu svoje povjerenje. Nakon svete mise vjernici su mogli čuti dva svjedočanstva mladih vjernika koji su se odazvali Božjem glasu. Dominik je posvjedočio o svojem rastu u vjeri od ministrantskih dana kao dijete do sudjelovanja u mjuziklima duhovne tematike, pa sve do ulaska u redovničku formaciju u samostanu Svetoga Duha u Zagrebu. Drugi je mladić posvjedočio o svojem sudjelovanju na Antunovskom hodu u Zagrebu o čemu je prikazan i krati promotivni video.

Treći dan duhovne obnove započeo je jutarnjom misom u filijalnoj zajednici u mjestu Bad Mergentheim, a nastavljen je podnevnom misom u crkvi St. Josef u Würzburgu. Na samu prvu nedjelju došašća fra Stjepan je propovijedao o spremnosti vjernika na susret s uskrslim Isusom Kristom. Potaknuo je vjernike da upravo sada i danas budu spremni susresti Isusa oči u oči, a ne da čekaju neko drugo vrijeme za promjenu života. Sada u ovom trenutku naše duhovno stanje određuje hoćemo li ići u raj, čistilište ili u pakao, zato trebamo bdjeti i biti spremni na susret sa živim Kristom.

Po završetku duhovne obnove članovi zajednice Frame iz Würzburga uručili su gostima iz Zagreb poklone kao znak zahvale za njihov dolazak. Na održanom duhovnom programu sudjelovali su vjernici iz gradova Würzburg, Aschaffenburg i Schweinfurt koji su unutar würzburške biskupije, kao i veliki broj vjernika iz Bad Mergentheima biskupije Rottenburg-Stuttgart, iz Tauberbischoffsheima biskupije Freiburg koji također pripadaju djelokrugu HKM Würzburg, kao i iz nekih drugih njemačkih gradova.

 

Foto: fra Ivan Penava

Foto: fra Ivan Penava

Foto: fra Ivan Penava

Foto: fra Ivan Penava

Foto: fra Ivan Penava

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja