Budi dio naše mreže

Prisiljene zatvoriti vrata svoje opatije zbog koronavirusa, benediktinke iz francuske pokrajine Provanse, izdale su snimke gregorijanskih napjeva kako bi pomogle svima u suočavanju s globalnom izolacijom.

/ at

Američki glazbenim John Anderson snimao je redovnice svaki dan tri godine, piše Aleteia. Anderson je snimio po osam napjeva dnevno što otprilike ukupno čini 8 760 snimaka raznih napjeva.

Prisiljene zatvoriti vrata svoje opatije i izolirati se zbog pandemije koronavirusa, sestre su smatrale kako bi bilo dobro izdati neke od napjeva za Veliki tjedan. Vjernicima su tako, preko YouTube kanala Neumz, omogućile da poslušaju sedam predivno izvedenih napjeva, a kroz idućih nekoliko mjeseci namjeravaju objaviti većinu svojih snimaka.

Anderson je za The Guardian pojasnio kako je poželio snimiti redovničko pjevanje nakon što je njegova teta ušla u red. Posjetivši je očarala ga je uzvišena melodija i htio ju je podijeliti sa svijetom.

“Zajednica živi u zajedništvu s prirodom i u tihoj kontemplaciji. Život im je određen ritmom molitve i radom”, naveo je Anderson rekavši kako je jednostavna ljepota njihova pjevanja imala dubok utjecaj na njega samoga, ali i na njegov doživljaj vremena i fokusiranosti koju je moguće postići u takvom spokoju.

Ovaj projekt uključuje mogućnost skidanja napjeva preko aplikacije koju namjeravaju izdati do jeseni, a svi prihodi koji proizađu iz projekta ići će za potporu redovnicama te njihovim sestrama u Africi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja