Budi dio naše mreže

Uoči 1. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba koji će se odlukom pape Franje proslaviti u nedjelju 25. srpnja Vijeće i Ured HBK za život i obitelj djedovima, bakama i starijim osobama, a napose onima u domovima za starije i nemoćne, daruju videospot pjesme »U zagrljaju vrimena«.

/ dz

Scenarij potpisuje Janja Bunić; režija, snimanje i montaža djelo su Andreja Bunića, a videospot je priređen u produkciji Laudato televizije. Videospot opremljen je titlovanjem kako bi ga nesmetano mogle pratiti i osobe koje slabije čuju, a među kojima je upravo najveći broj onih starije dobi.

Videospot je sniman na više lokacija u kontinentalnoj (Dom za starije i nemoćne »Kuća svetoga Franje« u Odri nedaleko Zagreba) i jadranskoj Hrvatskoj (Šibenik: akvatorij i okolica). Zahvaljujući susretljivosti Daria Čovčića, ravnatelja Doma za starije i nemoćne »Kuća svetoga Franje«, u toj ustanovi snimljeni su ključni kadrovi, a i glavni lik videospota Ivan Šestak, korisnik je toga doma. Uz to, u videospotu pojavljuju se i drugi korisnici te djelatnici te ustanove. Za snimanje kadrova na lokacijama u Šibeniku i okolici kao i angažiranje glumaca zaslužan je Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Pjesma »U zagrljaju vrimena« plod je inicijative »Zagrlimo starije pjesmom« koju je Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj pokrenulo u ljeto 2020. potaknuto pozivom pape Franje na dosjetljivost u ljubavi prema starijim osobama kako bi im se olakšala usamljenost i izoliranost uzrokovanih pandemijom Covid-19. Vijeće je najprije početkom kolovoza uputilo javni poziv klapama da zagrle starije pjesmom. Klape su se odazvale u lijepom broju nastupajući pred domovima za starije i nemoćne diljem Hrvatske. Tim nastupima, kao i onima uz Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, bili su dirnuti ne samo korisnici i djelatnici domova, već i sami izvođači.

Uviđajući da ne postoje pjesme koje bi bile ciljano upućene starijim osobama u domovima, Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj bio je idejni pokretač nastanka pjesme »U zagrljaju vrimena« za koju je stihove napisao Frane Bilić iz Šibenika, a uglazbio je dr. sc. maestro Joško Ćaleta priredivši partiture za muški, ženski i mješoviti vokalni sastav. Na njegov prijedlog pjesmu je snimio Ansambl »Lado« koji kao autentični hrvatski kulturni brand svojim obradama zahvaća sve hrvatske regije od Konavala do Baranje i Srijema. U cilju obogaćenja njihove izvedbe naknadno je priređen i tamburaški aranžman koji potpisuje g. Marko First.

Pjesma je predstavljena na konferenciji na novinare u utorak 15. lipnja 2021., a partiture su postavljene na mrežne stranice Ureda HBK za život i obitelj uz poticaj vokalnim i vokalno-instrumentalnim sastavima da ih preuzmu i pjesmu uvježbaju za izvođenje uz Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Željom pape Franje taj Svjetski dan održavat će se svake godine četvrte nedjelje u srpnju najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i baka.

Za nadati se da će uz pomoć medija pjesma »U zagrljaju vrimena« i pripadajući videospot naći svoj put do onih kojima je namijenjen i uljepšati im Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Ujedno, želi se potaknuti sve ljude dobre volje da na kreativne načine iskažu blizinu i zahvalnost svojim djedovima, bakama, kao i starijim osobama u svojim zajednicama, za sve što su za nas, Crkvu i društvo činili i čine. Jednako tako, potiče ih se da im pruže ruku, zagrle ih, obrišu im suzu, nasljeduju ih u vrlinama i krepostima, daju se poučiti njihovim iskustvima i životnom mudrošću, izgrađujući zajedništvo i solidarnost među generacijama.

U ZAGRLJAJU VRIMENA

Palo vrime na ramena
Korakom je teže svakim
Ali ruka ispružena
Teške ure čini lakim
Godine se tilom rvu
Tiho suze dikod sipe
Da je srcu barem mrvu
Mladosti oćutit lipe

Refren:
U tom novom domu mome
kad me tuga vatat pođe
pismu duša tada traži
i radost mi brzo dođe
Iz kraljevstva dragih nota
Ča u lipu mladost vuku
U naručaj Stvoritelja
Vodi pisma ka za ruku

Primaklo se vrime kraju
I ja svoje punte brojin
Ma mi isto nada sija
S ovim ljudim kao i ja
Godine se tilom rvu
Tiho suze dikod sipe
Da je srcu barem mrvu
Mladosti oćutit lipe

Refren:
U tom novom domu mome
kad me tuga vatat pođe
pismu duša tada traži
i radost mi brzo dođe
Iz kraljevstva dragih nota
Ča u lipu mladost vuku
U naručaj Stvoritelja
Vodi pisma ka za ruku

Finale:
U zagrljaju vrimena
Jubav žudin bez brimena
Dižen pogled prema gori
Di će nestat svake boli.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja