Budi dio naše mreže

FOTOREPORTAŽA Mladi u Dioklecijanovim podrumima slavili Boga-Sudamja fest 2019.

Povodom proslave svetoga Dujma – zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu, 4. svibnja, u 21 sat u Dioklecijanovim podrumima, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, održan je Sudamja fest 2019.

/ Branimir Gubić

“Sudamja fest 2019.”, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, održan je  u podrumima Dioklecijanove palače. Unatoč tome, prave mladenačke radosti nije nedostojalo.

Izvođači

Voditelji festivala, Diana Tikvić i Branimir Gubić, nazočnima su zaželjeli dobrodošlicu, a poseban pozdrav upućen je i slušateljima Hrvatskoga katoličkog radija koji je po prvi puta izravno prenosio ovaj festival iz Splita.

Diana Tikvić i Branimir Gubić

Pozdravi su upućeni i članovima Organizacijskog odbora festivala: generalnom direktoru dr. sc. don Mihaelu Proviću, umjetničkom direktoru Antoniju Grkešu te izvršnom direktoru Duji Gali.

Svojim dolaskom, ovom duhovno-kulturnom događaju nazočili su izaslanik oca nadbiskupa mons. Marina Barišića – župnik katedrale sv. Dujma don Tomislav Ćubelić, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, dogradonačelnica grada Splita Jelena Hrgović Tomaš, saborski zastupnik Petar Škorić, prorektor za nastavu Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Goran Kardum, u ime Studentskog centra Split Marijan Bašić te Marijana Pivalica iz turističke zajednice grada Splita.

Predstavnici Crkve i grada Splita

Predstavnici Crkve i grada Splita

Festival duhovnih šansona i ove je godine, baš kao i prethodnih, ugostio mnoštvo darovitih glazbenih sastava te solo izvođača koji su nastupili sa svojom neobjavljenom autorskom pjesmom.

Prvi izvođač, Josip Ćulumović, već je nekoliko godina razmišljao o prijavi na Sudamja fest koji uistinu cijeni te je ove godine odlučio poslati svoju pjesmu na festival. Nastupio je s pjesmom “Odvaži se sine”.

Josip Ćulumović

Ankica Cicvarić – Anjel, do sada samostalna izvođačica, od ove godine djeluje u muškom društvu, sastavu istog naziva. Projekt kršćanskog punka „Anjel“, Ankica je započela u prosincu 2012. potaknuta željom za energičnijim navještajem Radosne vijesti. Ovi zaljubljenici u rockerski zvuk slavili su Gospodina s pjesmom “Krist je Gospodin”.

Anjel

Vokalno-instrumentalni sastav “Stvoreni” dolazi s otoka Hvara, a nazvali su se po omiljenoj pjesmi članova – Stvoreni za nebo. „Dok god postojimo odraz je to ljubavi i milosti našeg Stvoritelja kojem pjevamo“, kažu. Nastupili su s pjesmom “Sjaj Uskrslog”.

Stvoreni

Sljedeći izvođač bio je Tomislav Nosić, mladi Hrvat iz Kanade. 2016. godina bila je prijelomna u Tomislavovoj glazbenoj karijeri. Tada se odlučio na potpuni glazbeni zaokret. Pop-izričaj zamijenio je duhovnim. Te iste godine snimio je svoju prvu duhovnu pjesmu. Na Sudamja festu nastupio je s pjesmom “Moj Bog”.

Tomislav Nosić

Papa band nastao je u okrilju solinske zajednice Hrvatskog katoličkog zbora MI. Pod ovim imenom djeluje od posjeta svetog oca Ivana Pavla II. Solinu 1998. godine. Papabandovci ističu kako je važno u mladima prepoznati darove,
vjerovati u njih, neumorno ih poticati i razvijati, a to, kažu, čini njihov župnik don Ranko Vidović. Izveli su pjesmu “Žeđ za tobom”.

Papa band

S pjesmom “Samo jedna kap” predstavio se Branko Medak koji se od djetinjstva bavi glazbom, a glazba je njegova velika ljubav, živi je punih 10 godina. Posebnost ovog neretvanina iz grada Metkovića je osobita ljubav
prema etno glazbi koju pokazuje u sviranju lijerice, dipli, gusla i gajdi.

Branko Medak

Izvođače je instrumentalno pratio Sudamja fest orkestar, pod ravnanjem Antonija Grkeša. Uz njega su u orkestru i Antun Milinković, Maro Zajec, Hrvoje Domazet, Mislav Peović, Ivan Lucić, Karlo Dotur, Marija Žanetić, Tena Milinčević, Mihael Vorel, Andrej Pavlović, Filip Dujmović i Ana Barić.

Sudamja fest orkestar

Osim instrumentalne pratnje, brojni izvođači su imali i potporu pratećih vokala Doruntine Qivlaku, Petre Alpeze, Natalije Papić, te Marije Jurčević.

Prateći vokali

Kantautor duhovne glazbe koji se preko četrdeset godina profesionalno bavi glazbom kao skladatelj i izvođač je Davor Terzić iz Rovinja. Izveo je pjesmu “Bez pitanja”.

Davor Terzić

Samostalni glazbeni umjetnik Antonio Tkalec dolazi iz Varaždina. Svoj život i svoje profesionalno glazbeno djelovanje posvetio je služenju Nebeskom Ocu, Isusu Kristu i Nebeskoj Majci kroz duhovnu glazbu; neprestano i neumorno putujući i održavajući autorske koncerte moderne duhovne glazbe. Pjevao je pjesmu “Oprosti nam”.

Antonio Tkalec

Mješoviti zbor mladih “Krstitelj” dolazi iz župe sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu. Broji dvadesetak članova koji aktivno pjevaju u ženskoj i muškoj klapi. Prvi puta su nastupili na Sudamja festu i to s pjesmom “Ostvariti sreću”.

Mješoviti zbor mladih “Krstitelj”

Mladi izvođači iz Frame Posušje, župe Bezgrešnog začeća BDM izveli su pjesmu “Tebe hvalit ću”. Slogan posuške Frame je: „Ima li tama bilo gdje, daj da svjetlo budem tu!“, a to ovi mladi i žele – donositi svjetlost i radost okolini u kojoj djeluju.

Mladi izvođači iz Frame Posušje

Vokalno-instrumentalni sastav “Veritas aeterna” nastao je 2015. godine sa svrhom animiranja svetih misa za mlade koje se svake nedjelje održavaju u kapelici bl. Ivana Merza, u Studentskom domu dr. Franjo Tuđman na Kampusu te u svrhu animiranja duhovnih obnova i susreta za mlade koji su u organizaciji Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Nastupili su s pjesmom „Blago Čovjeku”.

Veritas aeterna

Posljednji izvođač dolazi iz Solina. Vokalno-instrumentalni sastav “Aurora” osnovan je u lipnju 2007. godine na inicijativu mladih ljudi koji su imali volju i želju služiti Gospodinu kroz svoje talente. Važan cilj im je, kako ističu, pjesmom slaviti Boga i kroz molitvu i pjesmu rasti u vjeri. Pjevali su pjesmu “Želim biti Tvoj”.

Aurora

Bogoslovski Ben(d) Sirah iz Zagreba bio je gost večeri. S pjesmama „Krist na žalu“, „Ja sam sretan“ te „Sad te prepoznajem uskrsli Isuse“ uspjeli su publiku ne samo raspjevati nego i rasplesati.

Bogoslovski Ben(d) Sirah

Za kraj svim nazočnima se s nekoliko riječi obratio izaslanik splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, župnik katedrale sv. Dujma don Tomislav Ćubelić. Rekao je kako su mladi sadašnjost društva u kojem živimo te kako su upravo oni, u borbi za dostojanstvo, kadri mijenjati lice naše domovine.

don Tomislav Ćubelić

Festival je završio u veselom ritmu pjesme „Sva djela Gospodnja“, koju su izveli zajedno svi izvođači.

Izvođači

Sudamja fest pokrenut je u spomen na zaštitnika grada Splita sv. Dujma. Festival organizira Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Cilj festivala je mladima grada Splita kroz pjesmu i prigodnu poruku približiti lik i poruku sv. Dujma, nebeskog zaštitnika grada Splita i Splitsko – makarske nadbiskupije.

CD ovogodišnjeg Sudamja festa možete nabaviti u prodavaonicama Croatia recordsa i tako Sudamja fest imati i u svom domu ili automobilu.

 

Ključne riječi:
Split Sudamja fest 2019.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja