Budi dio naše mreže

Brat Stefan Ansinger i Alexandre Frezzato, dominikanski novaci u Švicarskoj, pokrenuli su YouTube kanal putem kojeg žele promovirati blago tradicionalne liturgije pjevane na latinskom.

/ at

Dominikanskim sjemeništarcima bratu Stefanu i bratu Alexandreu duboko je stalo do tradicije dominikanske liturgije nastale prije 800 godina te su svoju ljubav prema gregorijanskim napjevima htjeli prenijeti i drugima, prenosi Aleteia.

Mladi novaci zaželjeli su se više tradicionalne glazbe u svojoj zajednici te su odlučili iskoristiti moć moderne tehnologije u tom pothvatu. Pokrenuli su YouTube kanal koji je osmišljen i namijenjen za usku religijsku zajednicu, međutim nakon samo nekoliko mjeseci skupio je više od 2 tisuće pretplatnika.

Njihov kanal OPChant jedinstven je po tome što je organiziran prema kalendaru liturgijske godine, a videa snimaju u samostanu starom tisuću godina.

“Prednost gregorijanskog pjevanja je u tome što ne postoji problem vezan uz jezik ili prijevod”, našalio se brat Alexandre te dodao: “Želja nam je bila pjevanjem spojiti estetski užitak i praktičnost učenja. Predivna okruženja koja izabiremo za naša videa potiču na rast i učenje članove naše zajednice, ali također pomažu privući veći broj studenata na studij crkvenog napjeva.”

Podsjetimo, gregorijanski napjev jednoglasno je i nepromjenjivo srednjovjekovno liturgijsko pjevanje na latinskom jeziku te predstavlja pjevanu riječ Božju. Naziv je dobio po papi Grguru Velikom, a kao sastavni dio liturgijskog djelovanja sadrži bogatu glazbenu baštinu kršćanske crkve od njenog začetka i tijekom srednjeg vijeka sve do pojave višeglasnog pjevanja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja