Budi dio naše mreže

Započinjemo naše reportersko hodočašće Stepinčevim Krašićem. Ovo je ujedno i naša devetnica uoči blagdana dragog nam blaženika 10. veljače. U nemogućnosti organizacije hodočašća za mnoge od vas koji biste rado pohodili Blaženikovu rodnu župu – rodnu za zemlju i za nebo – idućih devet dana izdvojit ćemo niz zanimljivosti slijedeći sveti trag kardinala Alojzija Stepica u krašićkom kraju.

/ Tanja Maleš

Stepinčeva srijeda – 10. veljače 2021.

Mjesta i detalje koje spominjemo nedavno smo pohodili za vas i zabilježiti – mikrofonom i fotoaparatom. Boravili smo u Krašiću nekoliko sati. U samom središtu mjesta nismo zatekli puno ljudi. Bio je radni dan, svatko je bio na svojoj dužnosti – neki na poslu u obližnjim većim gradovima, neki na oranicama u traktorima koji su tek povremeno prekinuli rukom dohvatljivu tišinu svetosti. Bile su to idealne okolnosti za praćenje svetih i svijetlih tragova našega dragog Blaženika do kojega nas vodi naš domaćin vlč. Ivan Vučak, župni upravitelj župe Presvetog Trojstva u Krašiću.

Župni upravitelj vlč. Ivan Vučak / Foto: Hana Kilijan

Vlč. Ivan Vučak u razgovoru s Tanjom Maleš / Foto: Hana Kilijan

Naša devetnica bl. Alojziju Stepincu poklapa se i s devetnicom koja 1. veljače počinje u Krašiću, no uvelike je određena epidemiološkim mjerama. „S obzirom na mjere bilo bi nerazborito pozivati župnike i hodočasnike u velikom broju, pogotovo što smo svjedoci da je njihov broj svake godine sve veći”, kaže naš domaćin s nadom da će širenje zaraze ipak prestati i da će Krašić ponovno oživjeti kao hodočasničko odredište.

Krašić iz zraka / Foto: Milan Dančuo

Ovogodišnja devetnica održava se svakog dana, od 1. do 9. veljače, od 17 sati. Počinje pobožnošću – molitvom krunice, Klanjanjem ili Križnim putem, a nastavlja se Euharistijom u 18 sati. „Izravan prijenos devetnice svakoga dana može se pratiti u programu Laudato tv”, najavljuje vlč. Vučak i dodaje: „Do sada su hodočasnici dolazili u Krašić, a sada putem medija Krašić dolazi k njima.” Stepinčevo će u Krašiću, 10. veljače, biti svečano proslavljeno misom koju će predvoditi apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua. U njemu gledaju blizinu i prisutnost Svetog Oca. „To je srijeda, a srijede u Krašiću su posebne, jer je taj dan u tjednu Stepinčev dan”, kaže vlč. Vučak podsjećajući da je i 10. veljače 1960., na dan Stepinčeve smrti, također bila srijeda.

Župna crkva Presvetog Trojstva Krašić / Foto: Hana Kilijan

S očekivanjem kanonizacije

Devetnica nas treba pripremiti da nam Stepinčevo ne dođe kao običan dan u nizu, običan dan u godini. U liturgijskoj godini imamo svagdan, blagdan i svetkovinu. Za Zagrebačku nadbiskupiju, ali i za cijelu Hrvatsku, možemo reći da je taj dan svetkovina, dan kada svetkujemo i slavimo dragoga Boga po njegovom sluzi bl. Alojziju Stepincu. To je prema Ivanovom evanđelju (Iv 12) u kojem Otac odgovara Isusu: ‘Proslavio sam i opet ću proslaviti.’ (op.a. Liturgijski je 10. veljače spomendan bl. Alojzija Stepinca u kojem se čita Iv 12,23-28.) Naš bl. Alojzije Stepinac jest blažen, što znači da ga je Nebeski Otac proslavio ovdje za nas Hrvate, a vjerujemo da će ga i po Papi uskoro proslaviti svetim. Želimo devet dana pripremati se za tu svetkovinu u kojoj ćemo Bogu dragom posebno zahvaliti na daru života bl. Alojzija Stepinca i na svemu što je učinio ne samo za Katoličku Crkvu, Crkvu u Hrvata, već za cijeli hrvatski narod.”

Spomen dom u Krašiću / Foto: Hana Kilijan

Stepinčev grb uz crkvu / Foto: Hana Kilijan

Stepinčev grb u dvorištu crkve / Foto: Milan Dančuo

Devetnica u znaku vlč. Josipa Vranekovića

Uz bl. Alojzija Stepinca neizostavno je povezano ime dragog župnika vlč. Josipa Vranekovića koji je kao mladi svećenik s 29 godina u Krašić došao za župnika, te je župu preuzeo 1950. godine, a već krajem 1951. ovdje je primio velikoga gosta, bl. Stepinca, kao zatvorenika koji je dobio premještaj iz Lepoglave u Krašić. Bio je s njim nepunih devet godina, do Stepinčeve smrti 10. veljače 1960.”, pojašnjava vlč. Vučak podsjećajući da je župnik Vraneković također bio izložen teškoćama, te je prerano preminuo, sa 43 godine života. Ova godina, 2021. posebno je posvećena župniku Vranekoviću kao jubilarna, 100. obljetnica njegova rođenja. Rođen je 16. ožujka, te će i taj dan u Krašiću biti svečano proslavljen, najavio je vlč. Vučak.

Križ sa Stepinčevim geslom / Foto: Hana Kilijan

Što nam bl. Stepinac danas poručuje?

Devet dana s bl. Alojzijem Stepincem prigoda je vratiti se njegovim porukama čija aktualnost ne blijedi. Naprotiv, kao da su izgovorene za naše dane.

Draga braćo! Hrvatski narod mnogo je toga proživio i doživio kroz 1300 godina svoje povijesti. Doživio je da su mu uzimali i otimali komad po komad drage mu domovine, koju mu je podarila ruka Božja. Ali on je ipak bio bogat, jer je nosio Boga u duši s čvrstom vjerom, da mu On može opet povratiti domovinu baš tako, kao što nekad Izraelcima, kad ih je nakon dugih godina ropstva doveo natrag u domovinu. Hrvatski je narod doživio često, da su ga razni silnici klali i ubijali. Ali on je ipak ostao bogat, jer je nosio Boga u svojoj duši sa živom vjerom da ga On može oživiti, makar trunuo u grobu kao Lazar iz Evanđelja, ako se to svidi Providnosti Božjoj.“ (iz propovijedi na Marijanskom kongresu u Glogovnici, 15. kolovoza 1940.) 

Detalj s ulaza na križni put / Foto: Hana Kilijan

Molitva u čast bl. Alojzija Stepinca

Svemogući i milosrdni Oče, ti si nam u blaženom Alojziju dao sjajni lik Dobrog Pastira koji, učvršćen jakošću Duha Svetoga, dade svoj život za svoj narod. Daj nam nasljedovati primjer njegove slobode i čvrstoće ispovijedanjem prave vjere u jedinstvu Katoličke Crkve da Ti tako ostanemo vjerni sve do smrti. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

U sutrašnjem nastavku upoznajte krašićkog župnika vlč. Josipa Vranekovića kojemu dugujemo veliku zahvalnost za bilješke o Alojziju Stepincu u kućnom pritvoru u Krašiću.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja