Budi dio naše mreže

Posljednji je dan naše devetnice uoči Stepinčeva. Sutra ćemo njegov blagdan – rođenje za nebo – proslaviti u Zagrebu, ali i u Krašiću u kojem se rodio – i za zemlju i za nebo. Ovaj posljednji nastavak niza „Iz Stepinčevog Krašića” završit ćemo svjedočanstvima o zagovoru bl. Alojzija Stepinca. Internetska stranica Zagrebačke nadbiskupije obiluje pisanim tragovima uslišanja po njegovu zagovoru. Spomenimo samo neke: zahvale za rođenje zdravog djeteta, za uspješnu operaciju, za ozdravljenje, za pronalazak posla, za rješenje pravnih poteškoća pri podjeli imovine, zahvale za pronalazak muža ili žene, za mir u obitelji, za sretan završetak studija, za sačuvan život branitelja u Domovinskom ratu...

/ Tanja Maleš

Svjedočanstva i u Krašiću

I u krašićkoj župnoj crkvi nižu se svjedočanstva o zagovoru bl. Alojzija Stepinca, o čemu svjedoče zahvalne ploče, a župni upravitelj vlč. Ivan Vučak u kontaktu je s mnogima koji upravo u Krašić dolaze zahvaliti za uslišanje.

Zahvalne pločice u Krašiću / Foto: Hana Kilijan

Četvrtu sam godinu u ovoj župi i vidim mnoge zahvale bl. Alojziju Stepincu. Upoznao sam obitelj iz Sinja koja je donijela zahvalnu ploču kao potvrdu uslišanja molitve za rješenje sudskog spora unutar obitelji. Potpuno su se predali Alojziju Stepincu i molili mu se. Imamo i obitelj s Krka koji imaju bolesno dijete i također traže Stepinčev zagovor. Svake srijede i petka dolazi nam i obitelj iz Duge Rese čija djevojčica je bolesna i drugi put boluje od leukemije, te leži na onkologiji na Rebru. Čuda se događaju iz dana u dan i ljudi se pitaju kako su, medicinski gledano, uopće živi?”

Zahvalne pločice u Krašiću / Foto: Hana Kilijan

„Ovdje posebno dolazi do izražaja da je Stepinac zaštitnik nepravedno osuđenih te zaštitnik pravnika i čiste savjesti. Dolaze nam i neplodni bračni parovi koji ne mogu začeti dijete. Dogodilo se da se jednom takvom paru dijete rodilo upravo na Stepinčevo, 10. veljače. Zaštitnik je i nezaposlenih da dobiju posao, zatim bolesnih, posebno u bolestima koje su povezane s krvlju. Neprestano primam mailove i informacije o tome da se čuda događaju. Stepinac je tu među nama i on vidi naše patnje!”

Molitva / Foto: Hana Kilijan

Stepinac je čuvar Krašića i u potresu

I na kraju hodočašća Krašićem, pitali smo o potresu. Je li se ovdje osjetio potres s Banovine krajem prosinca 2020.? „I tada se dogodilo čudo bl. Alojzija Stepinca. Naime, tijekom studenoga smo u Spomen-domu radili novi pod/strop, onaj koji je dijelio prizemlje i prvi kat. Bio je u tako lošem stanju da smo ga morali ukloniti i napraviti novi. Tako je kuća više od mjesec dana bila otvorena samo sa nosivim zidovima. Da se ovaj potres 29. prosinca dogodio prije tog našeg zahvata, ne znam što bi od te kuće ostalo?! Zaista je čudo bl. Alojzija Stepinca da smo sve učvrstili, što su radnici napravili čelične grede, debele hrastove grede i pod i učvrstili nosive zidove, a nakon svega toga dogodio se potres. Hvala Bogu, nemamo nikakvih većih oštećenja.”

Molitva pred Stepinčevim oltarom / Foto: Hana Kilijan

Najava Stepinčeva

Na kraju najavljujemo sutrašnju proslavu Stepinčeva u Krašiću. Misu u 10:30 predvodit će apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua. Izravan prijenos možete pratiti u programu Laudato TV i Hrvatskoga katoličkog radija. Također, sutra je srijeda – Stepinčeva srijeda. U Krašiću je taj dan odabran za posebno štovanje Blaženika. Puno se toga u njegovom životu dogodilo u srijedu: imenovanje nadbiskupom, uhićenje, dolazak u pritvor u Krašiću i njegova smrt – rođenje za nebo 10. veljače 1960. godine. Srijedom tijekom godine u Krašiću se slave mise i moli zagovor bl. Alojzija Stepinca, a tijekom korizme moli se i križni put.

Zahvalne pločice u Krašiću / Foto: Hana Kilijan

Naše hodočašće „Iz Stepinčevog Krašića” završimo Molitvom za njegovo proglašenje svetim:

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,
blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi
kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi
i vođen Duhom tvoje ljubavi,
zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo
da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš
među svece sveopće Crkve,
da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Molitva na oltaru / Foto: Hana Kilijan

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja