Budi dio naše mreže

Korizma je milosno vrijeme, a franjevci i suradnici e-Duhovnih vježbi pozivaju vas na istinski susret s Ocem u skrovitosti kroz svakodnevno razmatranje nedjeljnog evanđelja. Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz četiri koraka: pripremu, čitanje, razmatranje i molitvu. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz e-Duhovnih vježbi za korizmu 2021. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Osim što se doima mističnom i izazovnom, pustinja ima i drugu stranu medalje. To svakako nije područje obilja, područje bezbrižnosti i podrške bližnjih. I kao takvo, iskustvo pustinje zna biti bolno, ali samo do onog trenutka dok ne shvatiš da ti je Bog blizu i da ti je jedini čvrst oslonac. Zato se u svakoj svojoj samoći i pustinji osloni na Boga. Ne možeš koračati pustinjom sam jer ona može biti puna kušnji, osobnih borbi i napasti, vanjskih nasrtaja zla.

Čitanje

Iz evanđelja po Marku (Mk 1, 12-15)

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.

A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

Zadrži se s Isusom u pustinji, pokušaj shvatiti kušnju koju donosi glad, samoća, žega dana i studen noći, Promatraj Isusa u molitvi i borbi. 

Razmatranje

Isus provodi četrdeset surovih dana u pustinji, u postu, molitvi, samoći, kušnji i napasti. Jučer si razmatrao kako je iskustvo pustinje važno za rast u duhovnom životu. Pustinja zna biti prelijepa, privlačna, a često kada te život pritisne sa svih strana, zna biti i poželjna. Koliko puta sebi izgovoriš – da mi je otići negdje na kraj svijeta i riješiti se svih problema? Želja je to dvosjekla mača.

Primamljujuće slike pustinje s ogromnim jarko žutim suncem i nekoliko deva na horizontu nepreglednih prostranstava narančastog pijeska, dobra su reklama za turističke agencije. Već smo mogli zaključiti do sada, pustinja u kršćanskoj duhovnosti nije mjesto nego iskustvo, iako može biti i ono prvo. Što li je Isus prolazio u pustinji, u tom nimalo idiličnom prostoru suha krša, negostoljubivih presahlih klanaca, špilja i zvjerinjaka? »Bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu«. Toliko vrijeme i u takvom okruženju zasigurno zahtjeva od čovjeka veliku žrtvu, a žrtva donosi kušnju, kušnju izdržljivosti za tijelo, kušnju vjernosti vlastitim ciljevima i željama, kušnju predanja Božjoj providnosti i mnoge druge kušnje. Isus je druga božanska osoba, ali i čovjek. Kao takav prolazi sve te kušnje ništa manje dramatično od bilo kojeg čovjeka. No, kušnje po sebi nisu odmah zle i krive. Ono što je zlo i krivo, to se već zove napast, poziv na grijeh. O borbi protiv napasti i nasrtajima napasnika razmatramo sutra, dok prisutnost zvijeri, težinu samoće i izazovan post kroz četrdeset dana slobodno možeš nazvati kušnjom.

Molitva

Ostani u molitvi i tišini i potrudi se promatrati ono što Isus prolazi u kušnjama koje mu donosi pustinja. Molitvom prinesi i svoje kušnje. Stavi pred Njega sve ono što te opterećuje u tvom životu. Svaka tvoja kušnja u Njegovoj nalazi svoj smisao. Ne zaboravi na koncu probuditi i svoju zahvalnost za sve one životne škole koje si kušnjom položio.

Pripremio: fra Marinko Klaić

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja