Budi dio naše mreže

Zna Isus koliko je naša ljudskost ranjena ohološću

Pitanje svih naših pitanja potpuno je isto: „Tko je najveći?“ Tko je važniji, tko ima veće zasluge, čija je pozicija viša, tko je kome dužan poštovanje, tko koga mora slušati, tko je pametniji, tko je ljepši, tko je prvi…

/ dt

Dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita Isus: “Što ste putem raspravljali?” A učenici umukoše jer putem razgovarahu o tome tko je najveći.
On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: “Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!”
I uzme dijete, postavi ga posred njih, zagrli ga i reče im: “Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima.”

Mk 9, 33 – 37

Eh… kada bi ti, Isuse, znao o čemu mi sve raspravljamo, oko čega sve trošimo vrijeme i energije, oko čega se sukobljavamo i oko čega naš život biva ispunjen nemirom.

Ma zna Isus koliko smo ponekad plitki i prazni, zna Isus oko čega se borimo i za čime čeznemo, zna Isus koliko je naša ljudskost ranjena ohološću.

Pitanje svih naših pitanja potpuno je isto: „Tko je najveći?“ Tko je važniji, tko ima veće zasluge, čija je pozicija viša, tko je kome dužan poštovanje, tko koga mora slušati, tko je pametniji, tko je ljepši, tko je prvi…

One nestašne dječje prepirke u nama odrasle su u bolnu nemoć kako istrgnuti sebe iz središta svega.

Zato Isus u sredinu svojih učenika stavlja dijete koje grli, a ne njih i njihove oholosti. Dijete koje je jednostavno, skromno, maleno i ponizno.

Da, Isusovo je pitanje o čemu raspravljamo i oko čega gubimo vrijeme.

I nama se događa da umuknemo pred Isusovim pitanjem jer nas otrežnjava, shvaćamo u što smo se zapleli i koliko je to besmisleno.

Ljubav ne poznaje oholosti, a Isus želi to postaviti kao temelj života svojih učenika. Želi da se u ljubavi prepoznajemo i da u ljubavi živimo. Jednaki i svi jednako ponizni, svi jednako uronjeni u ljubav kao najveću titulu koju u životu možemo nositi. Budi čovjek koji voli i u ljubavi živi.

Tekst je izvadak iz knjige Kap za dobar dan – meditacije, autora vlč. Darka Zgrablića. Vlč. Zgrablić svećenik je Porečke i Pulske biskupije. Vodi duhovne vježbe i obnove te se duhovnim prilozima redovito javlja u više radiopostaja. Dugi niz godina redoviti je suradnik u duhovnom programu Radio Istre u komentarima dnevnih i nedjeljnih evanđelja u emisijama “Susret s Izvorom” i “Kap za dobar dan”. Snimljene tekstove objavljuje na svom Youtube kanalu te kanalu Zrno Riječi. Jedan je od urednika i voditelja emisije “Razlog nade” Laudato televizije. Župnik je u Župi sv. Vinka u Svetvinčentu, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja