Budi dio naše mreže

Pravednost, čednost i marljivost čine sv. Josipa savršenim modelom katoličkog očinstva. Svi bismo se trebali truditi slijediti njegov primjer i on će nam pomoći da postanemo očevi po Božjem naumu.

/ hk

Sveti Josip je, prema apokrifnoj predaji, bio udovac i Bog ga je izabrao za poglavara Svete Obitelji. Mariji je bio vjeran zaručnik, a Isusu Kristu predani poočim. Sveto pismo ga prikazuje kao pobožnoga čovjeka koji je uvijek slijedio volju Božju. Portal ChurchPop donosi tri razloga zašto je sv. Josip najbolji uzor katoličkim očevima!

1) Sv. Josip je bio pravednik

Evanđelje po Mateju opisuje sv. Josipa kao “pravednika” (Mt 1, 19). U prvom stoljeću pravednik je bio onaj koji se pokoravao Božjim zakonima. Znamo da je sv. Josip bio poslušan jer su on i Marija odveli malenog Isusa u Hram na obrezanje i prikazanje u skladu s Mojsijevim zakonom (Lk 2, 22-24).

Danas možemo nasljedovati sv. Josipa pokoravajući se Božjem zakonu sadržanom u Božjim zapovijedima, blaženstvima te crkvenim zapovijedima.

2) Sv. Josip je bio čedan

Katolička crkva naučava Marijino trajno djevičanstvo. To znači da ona i sv. Josip nisu imali bračne odnose. On je, dakle, živio čednost i to mu je omogućilo da na poseban način služi kao istaknuti znak Božjeg ljubavnog sjedinjenja s čovječanstvom.

Slijedimo primjer sv. Josipa na svome putu življenja čistoće. Za samce čistoća podrazumijeva suzdržavanje od bilo kojeg oblika seksualne aktivnosti, dok za bračne parove ona podrazumijeva međusobnu vjernost i otvorenost daru novoga života.

3) Sv. Josip je bio marljiv

Sveti Josip je po zanimanju bio tesar (Mt 13, 55) i znao je koja je vrijednost napornoga radnog dana. Također, razumio je sve poteškoće vezane uz uzdržavanje obitelji.

Njegova marljivost može nam biti nadahnuće kako bismo postali marljiviji u našim zanimanjima. Bez obzira na to kakvim se poslom bavimo, trebali bismo nastojati oponašati sv. Josipa i dati najbolje od sebe. Isus nam obećava da ćemo primiti nagradu za savjesno izvršavanje naših dužnosti (Kol 3, 23-24).

Pravednost, čednost i marljivost čine sv. Josipa savršenim modelom katoličkog očinstva. Svi bismo se trebali truditi slijediti njegov primjer i on će nam pomoći da postanemo očevi po Božjem naumu. Sv. Josipe, moli za nas!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja