Budi dio naše mreže

Započele korizmene e-duhovne vježbe, pročitajte uvodno pismo

Za ovu korizmu pazinski fratri predložili su jedan izazov. Pozivaju sve ljude da pročitaju Evanđelje po Mateju u cijelosti. Naravno, kroz izazov će svaku odvažnu dušu voditi svakodnevni poticaji, smjernice za čitanje teksta i njegovo tumačenje, razmatranje te prijedlog za molitvu. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže moći će svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. U ovim e-duhovnim vježbama vodit će nas fra Darko Tepert.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz korizmenih e-duhovnih vježbi 2020. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Kao i uvijek na početku e-Duhovnih vježbi, pazinski su fratri uputili uvodno pismo koje prenosimo u cijelosti:

Dragi/a,

već smo te u najavi ovih e-duhovnih vježbi izazvali da ove korizme pročitaš cijelo Evanđelje po Mateju.

To je Evanđelje koje je nastalo kad se već proširio jaz između židovske zajednice i prve kršćanske Crkve. Naime, oko 80. godine židovska je zajednica i službeno odlučila iz svojih redova isključiti one Židove koji su prihvatili Isusa kao Mesiju. Unatoč tome, židovski kršćani i dalje su se osjećali dijelom židovske zajednice, pa u Matejevu evanđelju, koje je nastalo između 80. i 90. godine, prepoznajemo želju da se dokaže kako je upravo Isus ostvarenje svih očekivanja židovskoga naroda i kako je u kršćanstvu prisutna ona prava židovska vjera.

To je razlog zašto su u njemu prisutne brojne ideje iz židovskoga doživljaja vjere i načina govora o Bogu, ali i polemika s prevladavajućim židovskim shvaćanjem vjere. Stoga ćemo ti kod svakoga teksta nastojati objasniti i starozavjetnu i židovsku pozadinu evanđeoskih riječi. Tako ćeš moći bolje razumjeti glavnu poruku dotičnoga teksta.

Evanđelje po Mateju temeljeno je na dvama glavnim izvorima: Evanđelju po Marku i još jednom izvoru koji nam se nije sačuvao u pisanom obliku, a vjerojatno je sadržavao samo Isusove izreke. Oba ova izvora rabljena su pri nastanku i Matejeva i Lukina evanđelja. Matej je većinu Isusovih izreka skupio u pet velikih Isusovih govora, a te je govore uključio u pripovjedački dio koji je uglavnom preuzeo iz Markova evanđelja.

Budući da je Evanđelje izvorno pisano grčkim jezikom, vjerojatno je nastalo u nekom od gradova uz sredozemnu obalu, od Cezareje Primorske do prostora današnjega južnog Libanona, ili pak u tadašnjoj južnoj Siriji, od Damaska na sjeveru do gradova istočno od rijeke Jordana na jugu.

U središtu zanimanja Evanđelja po Mateju jest Isus kao Krist, što je samo grčki prijevod riječi Mesija, i kraljevstvo koje on proglašava kao ostvarenje nade Izraela. Osim toga, jednu od značajki ovoga Evanđelja predstavlja osobito zanimanje za Crkvu. Uostalom, to je i jedino evanđelje koje izričito spominje imenicu ‘Crkva’ i to na dva mjesta.

Za ove e-duhovne vježbe trebat će ti Biblija ili barem Novi zavjet jer ti nećemo moći slati cijeli tekst Matejeva evanđelja. Naš je savjet da dan prije uvijek pročitaš odlomak evanđelja koji ćemo ti predložiti da pročitaš, da bi vrijeme razmatranja moglo biti posvećeno manjem odlomku koji ćemo ti poslati zajedno s uputama i našim razmatranjem.

Svakog ćeš dana primiti materijal koji će imati sljedeću strukturu:

  • uvod u kojem ćeš dobiti početne naputke za razmatranje;
  • čitanje u kojem ćeš primiti kraći odlomak Evanđelja po Mateju i objašnjenja koja će ti pomoći prilikom razmatranja. Nakon toga moći ćeš ponovno pročitati tekst, sjetiti se cijelog onog većeg odlomka koji je pročitan prethodnoga dana te obaviti vlastito razmatranje;
  • razmatranje u kojem ćeš primiti tekst našeg razmatranja;
  • molitva u kojoj ćeš primiti poticaje za osobnu molitvu, kao i zaključnu molitvu, najčešće iz liturgije, a na kraju toga koraka dobit ćeš i zadatak za čitanje prije razmatranja sljedećega dana.

Osobito je važno da si na kraju drugoga koraka, nakon čitanja teksta i objašnjenja toga teksta, ostaviš dovoljno vremena za vlastito razmatranje. To će biti najvažniji dio tvojih duhovnih vježbi. Nemoj ga preskakati. Najplodnije je ono što Bog tebi osobno govori. Naše razmatranje pokušat će samo dopuniti ono što će biti plod tvoga osobnog razmatranja.

Duhovne vježbe započinju sutra, na Pepelnicu, a zadnje razmatranje primit ćeš na Uskrs.

Kao pripremu za sutrašnje razmatranje, danas tijekom dana pročitaj prvo poglavlje Matejeva evanđelja (Mt 1).

Želim ti blagoslovljen korizmeni hod u Matejevo evanđelje!

fra Darko Tepert

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja