Budi dio naše mreže

Charles de Foucauld od jučer je novi svetac Katoličke Crkve. Zato vam donosimo tekst njegove najpoznatije molitve predanja.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Oče, stavljam se u tvoje ruke,
čini sa mnom po svojoj volji
ma kakva ona bila,
i zahvaljujem Ti.

Spreman sam na sve,
prihvaćam sve,
samo da se u meni
i u svim stvorenjima
vrši Tvoja volja.
Ne želim ništa drugo, Oče.

Predajem Ti svoju dušu,
predajem Ti je
sa svom ljubavi koju imam,
jer Te ljubim
i osjećam potrebu da se darujem Tebi,
da se predam u Tvoje ruke
bez granica,
bez mjere,
i s bezgraničnim pouzdanjem,
jer Ti si moj Otac.

Amen.

Molitva predanja sv. Charlesa de Foucaulda zadobiva univerzalnu dimenziju

Ali kako se može objasniti njegov uspjeh? Više od 2,5 milijuna! Toliki je broj pregleda “Oče moj, predajem ti se” na francuskom izdanju Aleteia. Uspjeh dovoljan da svakog influencera učini ljubomornim! Uspjeh ove pjesme, koju su 2002. godine skladali članovi zajednice Emmanuel, svjedoči o nepobitnom utjecaju molitve predanja brata Charlesa.

 

Mali brat Karlo s Afrikancima / Foto: Male sestre

“Čak i ako mi se ova pjesma čini starom, stvarno uživam često je pjevati u molitvenim zajednicama. Za mene je to jedna od rijetkih katoličkih pjesama koja stvarno spominje ovaj aspekt kršćanskog života, a to je predanje. Ovaj tekst naglašava ono što je najvažnije za kršćanina: vršiti Božju volju i s povjerenjem Mu predati svoju budućnost”, kaže 20-godišnja Blandine.

“Svi se trebamo pouzdati u nekoga tko nas voli”, svjedoči brat Gilles iz kanadskog samostana svete Janje. S druge strane Atlantika, ovaj redovnik je svakodnevno svjedočio o dobrobitima koje je molitva sveopćeg brata imala na mlade ljude u teškoćama i žrtve ovisnosti.

Mnogi, kojima nedostaje očinski lik, u ovoj molitvi pronalaze radost povjeravanja nebeskom Ocu

Sam brat Gilles je kroz ovu molitvu doživio pravo ozdravljenje odnosa s vlastitim ocem. “Bio sam jako ljut na svog oca. Jednog sam dana zamolio svog priora da odem kod njega. Uspio sam razumjeti dio njegovog ponašanja. Molitva napuštanja pomogla mi je da uspostavim vezu s ocem, da preuzmem inicijativu i oprostim!”, prisjetio se brat Gilles.

Na službi u Aix-en-Provenceu, br. Gilles primjećuje da recitiranje čina predanja dotiče sve nacionalnosti, sve društvene klase i situacije života. “To je bezvremenska molitva koja je postala univerzalna.” Isto vrijedi i za redovnike iz opatije Notre-Dame des Neiges – mjesta blisko povezanog s Charlesom de Foucauldom – koji vide mnoge skupine kako prolaze. Dok su redovnici navikli svakodnevno recitirati ovaj tekst, uživaju promatrati mlađe ljude – izviđače, obitelji ili parove – koji ga preuzimaju i mole.

Meditacija o Kristu

Mora se reći da kada je brat Charles napisao ove riječi, nije samo crpio iz vlastite povijesti, nego je razmišljao o Kristovom životu. “Često govorimo o ‘molitvi predanja Charlesa de Foucaulda. Ali to je prije svega Karlova meditacija o Kristovoj muci, to je i sama Isusova molitva njegovom Ocu”, prisjeća se Hubert de Blic, jedan od nasljedovatelja budućeg sveca.

Ako netko vjeruje da je tekst ostavio izravno njegov autor, to nije sasvim točno. Molitva predanja preuzeta je iz Karlove ‘Meditacije o evanđelju o glavnim vrlinama’, jednog od njegovih duhovnih spisa.

Moramo vjerovati da ovaj radikalni pristup odgovara žeđi naših suvremenika, budući da su spisi vezani uz ovu molitvu i dalje vrlo uspješni. Ni tri tjedna nakon objave posebnog izdanja u kojem se nudi devetnica Charlesu de Foucauldu, direktor marketinga izdavačke kuće primio je više od 5000 narudžbi, što znači da postoji stvarni interes za sv. Charlesa de Foucaulda i njegovu molitvu predanja.

Molimo je i mi!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja