Budi dio naše mreže

Vlč. Pačalat: Suicidalne misli i Biblija

Donosimo promišljanje vlč. Krunoslava Pačalata, bivšeg župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici. Vlč. Pačalat je, nakon što je prošle godine doživio dva moždana udara, prikovan za krevet, a s vjernicima komunicira putem društvenih mreža. Nalazi se u Jalžabetu, u obiteljskom domu, gdje se uspješno oporavlja.

/ hjb

Biblija nam može dati sigurnost i stabilnost u nesigurnosti života. Ta nada nije utopija, ona se temelji na Božjem obećanju da će Bog ukloniti sve ono što nam stvara bol. U Otk 21,4 čitamo: “I obrisat će svaku suzu s očiju njihovih i smrti više neće biti, ni tuge ni jauka ni boli više neće biti. Sve što je prije bilo nestalo je.” U takvim trenucima je važno raditi nešto, ali ono što volimo. Biblija nam govori u Knjizi Mudrih izreka 17,22: “Veselo srce djeluje dobro kao lijek, a slomljen duh suši kosti.” To znači, kad radimo ono što nas veseli, to pozitivno utječe na naše psihičko stanje i naše emocije. Dakle, radimo ono u čemu inače uživamo. Naprimjer, slušajmo vedru glazbu, čitajmo nešto što će nas nadahnuti ili se bavimo nekim hobijem. Sretniji ćemo biti i ako učinimo nešto za druge, makar to bilo nešto jako malo.

U Dj 20,35 čitamo: “U svemu sam vam pokazao da takvim napornim radom morate pomagati slabima i imati na umu riječi Gospodina Isusa, koji je rekao: ‘Više usrećuje davati nego primati.'” Brinimo se za svoje fizičke zdravlje. U Bibliji piše: “Tjelovježba ima svoju vrijednost.” – 1 Tim 4,8. Kad vježbamo, dovoljno spavamo i zdravo se hranimo, to dobro utječe na nas. Hodajte brzim tempom barem 15 minuta. To je također dobar savjet u takvim situacijama. Imajmo na umu da se naši osjećaji i životne okolnosti mijenjaju. Biblija nam kaže: “Ne znate kakav će vaš život biti sutra” – Jak 4,14. Težak problem – čak i onaj koji izgleda nerješivo – može biti prolazan.

Bez obzira na to koliko nam se danas naša situacija čini crnom, ona se već sutra može promijeniti. Zato pronađimo način kako se nositi sa svojim problemima. U 2 Kor 4,8 čitamo: “Pritisnuti smo sa svih strana, ali ne i sasvim pritiješnjeni; u nedoumici smo, ali ne očajavamo.” Naša će se situacija s vremenom vjerojatno promijeniti, no ako sada sebi oduzmo život, to više nikad ne možemo poništiti. Čitajmo biblijske izvještaje o ljudima koji su bili toliko potišteni da su željeli umrijeti i razmislite kako se njihov život s vremenom promijenio nabolje, i to na sasvim neočekivane načine.

Biblija puno govori o ljudima koji više nisu željeli živjeti. Bog ih nije prekorio, nego im je pružio pomoć. On isto može učiniti i za nas. Tako nam je primjer Ilija. Ilija je bio hrabar Božji prorok. No nije bio imun na obeshrabrenje i potištenost. “Ilija je bio čovjek koji je imao iste osjećaje kao i mi”, piše u Jakovu 5,17. U jednom trenutku svog života osjećao se usamljeno, uplašeno i bezvrijedno. Zato je preklinjao Boga: “Bože, uzmi sada dušu moju!” – 1 Kr 19,4. Ali je otvoreno rekao Bogu kako se osjeća. Bog mu je pokazao da Mu je stalo do njega te mu je dao do znanja kolika je Njegova moć.

Isto tako, uvjerio je Iliju da mu je i dalje potreban te mu dao brižnog i sposobnog pomoćnika. Također, imamo u Bibliji primjer o Jobu. Job je bio bogat obiteljski čovjek koji je vjerno služio pravom Bogu. Jobov se život preko noći promijenio nagore. Izgubio je svu imovinu. Sva su mu djeca poginula. Obolio je od mučne bolesti. I kao da sve to nije bilo dovoljno, njegovi navodni prijatelji okrutno su ga optužili da je sam kriv za svoje probleme. Job je rekao: “Dojadilo mi je! Ne bih htio dovijeka ovako živjeti” – Job 7,16. Molio se Bogu i razgovarao je s drugima. U Bibliji, u Knjizi o Jobu 10, 1-3 čitamo: “Duši je mojoj omrznuo život moj. Otvoreno ću izraziti brigu koju osjećam zbog stanja svojega. Govorit ću u gorčini duše svoje. Reći ću Bogu: ‘Nemoj me zlim proglasiti! Objasni mi zašto se pravdaš sa mnom! Imaš li koristi od toga da nepravdu činiš, da odbacuješ plod truda ruku svojih, i da blagonaklono gledaš na namjere zlih?'”

Njegov samilostan prijatelj Elihu utješio ga je i pomogao mu na ispravan način sagledati svoju situaciju. Što je još važnije, Job je objeručke prihvatio Božje savjete i pomoć. Mogli bismo još nabrajati one kojima je bilo teško pa su razmišljali o suicidu, primjerice Mojsije. Ali oni su povjerovali Bogu i bližnjima i sačuvali svoj život Bogu i u Bogu. Shvatili su da im je Bog darovao (posudio) život i želio da baš oni postoje i da Njemu trebaju taj život i vratiti. Teške situacije u životu samo su kušnje koje treba nadvladati uz Božju pomoć. Ali nemamo pravo ugroziti život koji nismo stvorili već dobili i, takvog kakvog smo dobili, moramo ga i vratiti. Bez obzira na nepravde i teškoće te pogreške moramo, poput Isusa, izdržati do kraja. Unatoč nepravdama i teškoćama, Isus nije odustao i predao se.

Ključne riječi:
Krunoslav Pačalat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja