Budi dio naše mreže

VIDEO Uđite dublje u razmatranje Božje riječi primjenom pet osjetila

Vrijeme u kojem nismo u mogućnosti sudjelovati na euharistijskim slavljima i okupljati se zajedno na molitvu, poziv je da snažnije živimo svoj odnos s Gospodinom kroz osobnu i obiteljsku molitvu. Donosimo prijedlog zagrebačkog Studentskog katoličkog centra Palma kako ući dublje u razmatranje Božje riječi koristeći metodu svetog Ignacija Lojolskog.

/ hk

Zagrebački SKAC Palma donosi vam jedan posve drugačiji način razmatranja Božje riječi. Radi se o metodi koja je sastavio dio duhovnih vježbi svetog Ignacija Lojolskog, a uključuje osjetilo vida, mirisa, dodira, okusa, i sluha – odnosno primjenu pet osjetila.

Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin! (Ps 34,8)

“Dopustite svojim osjetilima i cijelom svojem biću da se upije u prikazani događaj. Iskoristi ovu priliku za zastati i prići Gospodinu u razgovor”, poručuju na mrežnim stranicama SKAC-a. SKAC predlaže pet koraka u razmatranju evanđeoskog teksta primjenjujući pet osjetila.

Korak 1. Uvodna molitva

Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum i svu moju volju, sve što imam i što posjedujem. Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine, sve vraćam; sve je tvoje, raspolaži sa svime po svojoj volji. Daj mi samo svoju ljubav i milost, i to mi je dosta. Amen.

Korak 2. Čitanje i razmatranje evanđeoskog teksta

Pogledaj video u kojem duhovnik SKAC-a p. Tomislav Špiranec pojašnjava kako dublje ući u evanđeoski tekst te predlaže pitanja koja biste si u razmatranju mogli postaviti koristeći pet osjetila.

Korak 3. Egzamen

Egzamen je metoda pregleda našega dana u Božjoj prisutnosti. Zapravo, više je to stav nego metoda, vrijeme odvojeno za razmatranje Božje prisutnosti u svakodnevnom životu koje je prožeto zahvalnošću. Nakon razmatranja, SKAC predlaže da odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Što sam doživio/doživjela?
  • Kako se osjećam nakon gledanja videa?
  • Na čemu sam danas zahvalan/na?
  • Što ću primijeniti/napraviti?

Korak 4. Završna molitva

Dušo Kristova, posveti me.
Tijelo Kristovo, spasi me.
Krvi Kristova, napoji me.
Vodo iz prsiju Kristovih, operi me.

Muko Kristova, okrijepi me.
O dobri Isuse, usliši me.
Među rane svoje sakrij me.
I ne dopusti da se odijelim od Tebe.

Od neprijatelja zlobnoga, brani me.
Na času smrti moje, zovni me.
I zapovijedi mi da dođem k Tebi,
Da Te sa svetima Tvojim hvalim.

U vijeke vjekova.

Amen.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja