Budi dio naše mreže

Katolička karizmatska zajednica "Božja pobjeda" objavila je dvanaesti podcast na temu "(Kako) susresti Boga u molitvi?" u kojem su gosti bili Marija Buljan i Matej Živković. Oni su posvjedočili što njima znači molitva i kako odvojiti vrijeme za Gospodina.

/ im

Vjerujemo da ste do sada poslušali neki od podcasta Božje pobjede, a ako niste sada imate priliku poslušati jedan izvrstan podcast o molitvi. Zašto moliti? Što znači otvoriti Bogu svoje srce? Koje su “opasnosti” u molitvi samo su neka od pitanja na koja su odgovarali Marija i Matej. A o svemu više u nastavku teksta.

Zašto moliti?

Govoreći o molitvi Matej Živković je istanuo kako je nakon svega što je prošao u svom osobnom odnosu s Bogom shvatio kako je krivo molio te da je imao krive motive za molitvu. “Došao sam do toga da ne molimo da bismo nešto dobili od Boga, ne molimo da bi dobili blagoslove, da bi nas on blagoslovio, ne molimo zato da bismo se nadimali nekim duhovnim znanjem, ne molimo zato da bi nam Bog dao odgovore na neka životna pitanja i da bismo uradili sve što treba, ne molimo da bismo pripremili nagovor. To sve nisu razlozi molitve i ako s takvim razlozima dolazimo u molitvu onda smo promašili poantu. Moliti bismo trebali zbog odnosa. I kada ja u molitvu dolazim pred njega, njegovo lice i samo zbog njega tada onda molitva postaje drugačije. Onda ono što ja molim i govorim postaje drugačije i onda kada slušam njegov glas postaje drugačije”, istaknuo je Živković.

Molim jer želim biti s njim.

Nadovezujući se na ono što je Matej rekao Marija dodaje kako ulazimo u odnos s Bogom i dolazimo pred njega zato što nam je tu mjesto. “Molim jer želim biti s njim. Druga stvar je da sam upoznala donekle Boga Oca, ali ne dovoljno i razlog više je da ga idem tražiti u molitvi, upoznaj me sa sobom, sa svojom ljubavlju. To su neka dva razloga zašto molim”, rekla je.

“Molitva je jedan prekrasan svijet. Molitva je jednako avantura. To je nevjerojatno. Mogla bih o molitvi slušati i pričati jer je to neiscrpna tema”, dodala je Buljan.

Matej je istaknuo da sve ono što nam Katolička Crkva kao majka daje je tu s jednom jedinom svrhom i jednim jedinim ciljem, a to je da nas dovede Ocu. “Sve što ja molim, sve što ja radim, sve što mi Crkva daje na raspolaganje je tu da me dovede do susreta s njim. Prije nego krenemo moliti trebali bismo se zapitati gdje sam ja s Bogom, odnosno u kojoj sam ja sezoni, vremenu s Bogom. Je li mi sad zima? Je li mi sad vrijeme kad sam skriven, kad sam ispod zemlje. Jesam li u proljeću? Gdje vidim da se nešto događa. Jesam li u ljetu, gdje vidim polodve. Gdje sam ja s Bogom? Što u ovom trenutku u mom životu i molitvu Bog radi? To je pitanje za sve. Gdje sam ja Bože? Jesam li u vremenu rasta, ili vremenu čišćenja, upoznavanja sebe, identiteta?”, istaknuo je.

Sve što ja molim, sve što ja radim, sve što mi Crkva daje na raspolaganje je tu da me dovede do susreta s njim.

Marija je kazala da su je pobožnosti učile i sačuvale, ali je svjesna da se znala ponekad iza pobožnosti skrivati. “No kad tad moramo ući u osoban odnos s Bogom”, dodala je.

Osvrćući se na pitanje kako netko može započeti osobni odnos s Bogom rekla je: “Dođi pred njega onakav kakav jesi. Bog to želi i On jedva čeka da dođeš takav kakav jesi. To su počeci”. A s tim se složio i Matej koji je istaknuo da je jako teško stvoriti naviku. “Međutim, kad ta navika postane potreba i kad ta navika pređe u ono ‘ja više ne mogu bez toga, ne želim više živjeti bez tebe, ne mogu biti normalan bez tebe‘ onda smo napravili pravi skok i prijelaz u odnos”, rekao je.

Frustracija u molitvi

Buljan je istaknula tko god krene u odnos s Bogom mora znati da će biti teško i da će biti frustracija. “Bit će super, ali bit će i teško. U molitvu nikad ne ulaziš sam. U nama je Duh Sveti koji je u nama razliven po sakramentima. I po kršenju smo mi sinovi i kćeri. Duh Sveti jedva čeka tvoju volju i on s tobom moli”, rekla je.

Što znači Bogu otvoriti svoje srce?

Matej je kazao da je to najčešća vjernička faza da velika većina više ne zna što to znači. “Otvoriti svoje srce znači Bogu dati šansu. Pusti ga unutra pa da vidiš što će se dogoditi. Daj mu tu šansu, daj mu taj dijeljić. Predati srce lijepo zvuči, ali je u stvarnosti teško”, istaknuo je.

“Pitaj Isusa što to znači otvoriti svoje srce”, dodala je Buljan.

Kako znam da mi je Bog progovorio u srcu?

“Prije svega Bog želi pričati. Bog želi na različite načine pričati i progovara na tisuće načina. Bog želi odnos i što znači da u svakom odnosu Bog razgovara i traži način kako da ti progovori. Bog je onaj koji pita ‘Adame, gdje si?‘. On je onaj koji pita koji inicira. Bog tebi želi reći, a pitanje je na koji način i kako ti primaš. Jedan od načina je da netko stvarno osjeti u srcu nekakvu riječ ili osjeti ili prepozna da nešto zna, ali ne zna zašto. Primjerice misao da ga Bog voli napokon zaživi u srcu, a da ne zna zašto. Promijeni ti se način razmišljanja i ne gledaš više Bog je ljubav kao fraza nego kao istina. Ti drugačije to gledaš. Kako ćeš prepoznati da ti Bog govori? Jedan od učinaka je da ti se promijeni srce. Promijenio ti se stav kako gledaš na Boga i na odnos s Bogom, ali i na neke biblijske zakone. Bog progovara jer želi susret s tobom. On želi susret s cijelim mojim bićem, s mojim načinom razmišljanja. U meni se nešto mijenja, vraća se na tvorničke postavke. Božja riječ je uvijek ona koja uzdiže, ohrabruje i tješi”, odgovorila je Marija.

Bog želi odnos i što znači da u svakom odnosu Bog razgovara i traži način kako da ti progovori.

Matej se osvrnuo na Marijin odgovor i dodao: “Zato što provodiš vrijeme s Bogom ti i si već upoznao njegov glas i znaš kako zvuči. Nekad će biti teško, ali s vremenom ćeš znati ovako Bog zvuči, ovako mi sjedne u srce. Donosi mi plodove nade, mira i ljubavi”.

Legalizam u molitvi

Pojašnjavajući što je to legalizam u molitvi Matej je rekao: “Legalizam je kupoprodajni ugovor s Bogom, legalizam je‘ ja ću činiti i svojim djelima se spasiti i svojim djelima zaslužiti nešto od Boga‘. I zato što sam ja nešto izmolio ti mi nešto tribaš nešto dati i onda kad ne dobijem onda dolazim do zaključka da Bog nije živ”.

Sakramentalni život i osobna molitva

Marija je istaknula da ne može odvojiti jedno od drugoga. “Idem većinom ujutro na misu i vodim se time da Duh Sveti zaista vodi Crkvu i da će mi Bog progovoriti i kroz evanđelje dana. Znam da nakon mise u toku dana volim ući u razmatranje evanđelja toga dana i pitam: ‘Isus, što mi želiš reći u ovim u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazim?‘ I mogu reći da mi je Bog puno puta progovorio tijekom mise ili neposredno nakon. Definitvno bih ohrabrila da to ide zajedno. Nije isključivo. Primjećujem to iz svog iskustva”, istaknula je.

I mogu reći da mi je Bog puno puta progovorio tijekom mise ili neposredno nakon.

Matej je kazao da želi biti ponovno provokativan i postaviti isto pitanje: ‘Je li me ono što činim vodi u dublji odnos s Bogom, vodi li me to Isusu ili to odrađujem?‘ “S kakvim srcem ću ja doći na misu, s kakvim srcem ću ja ići na ispovijed i hoću li ići jednom godišnje ili dva puta da odradim ili ću doći s kajanjem i pravim pokajanjem koji vodi u odnos s Bogom i to je pravo pokajanje gdje ideš u odnos”, nagalasio je.

“Ti kad si u odnosu s Bogom želiš istinu o sebi, želiš istinu o Bogu i to se mora prožimati na sakramentalni život, a ista stvar je i s pobožnostima”, dodala je Buljan.

A govoreći o tome koliko trebamo moliti Matej je istaknuo: “Molitva i odnos s Gospodinom su stalni i bez prestanka. Sve što radim želim da bude moja molitva bez prestanka i sve što radim cijeli dan ne želim da naruši njegovu prisutnost”.

Kad uđemo u odnos s Bogom ne želimo da taj odnos ikada prestane.

Nadovezujući se na Mateja Marija je naglasila kako kad uđemo u odnos s Bogom ne želimo da taj odnos ikada prestane. “Želiš da taj odnos poprimi različite oblike jer želiš upoznavati Boga još više i još dublje. Želiš ga slaviti i želiš mu služiti jer želiš biti što više s njim”.

“Opasnosti” u molitvi

Marija je kazala da može postojati opasnost u slučaju da to je važnije što je Bog tebi objavio i da se držiš jedino i isključivo onoga što si ti primio u molitvi i uzdižeš to čak u jednom trenutku do idola, a Bog tebi progovara i kroz druge ljude i situacije. “Može se dogoditi jedna vrsta nezdrave introspekcije gdje si ti ‘mali bog‘ i gdje jednostavno ne puštaš da Bog bude Bog nego ga stvaljaš u svoje okvire.

Bog želi da se izgradimo i da rastemo.

Matej je još kao opasnost u molitvi naveo uspoređivanje s drugima u molitvi. “Uspoređivanje svoje molitve s nečijom. Ne može se uspoređivati odnos. Postoji opasnost da želimo sve znati i da želimo znati neke tajne. Želiš proniknut dubine i otići negdje, a ne njemu. Ili jednostavno pitaš Boga koju majicu da obučeš i to pokazuje da si nesposoban. Bog želi da se izgradimo i da rastemo”, naglasio je.

Savjeti kako razvijati osobnu molitvu

Živković je istaknuo da molitva nije forma. “Imamo primjer Isusa koji se povlači u molitvu, ali nikad nismo saznali kako je to bilo. Što znači Isus nije htio to pkazati da mi od toga ne bismo napravili formulu zato što je to odnos i što je htio da to bude osobni susret. Postoje tu duhovne zakonitosti pa bi prva bila pojavi se. Pojavi se koliko god to teško bilo, koliko god da je to dosadno. Ustraj i pojavi se, nemoj odustat. Dođi kakav jesi. Što god da imaš dođi s tim i to mu daj. I rekao bih broj tri kada već ovo dvoje savladaš. Onda broj tri bi bilo da molitva mora biti vođena Duhom Svetim. Svaka molitva se temelji na odnosu i mora biti vođena Duhom Svetim. Zato nema forma i ne možeš znati kako jer mora biti vođena Duhom svetim. Treći korak bi bio pitaj ga: ‘Bože, što ti želiš?‘.

Svaka molitva se temelji na odnosu i mora biti vođena Duhom Svetim.

“Možda je vrijednije da se ti pojaviš, izdvojiš svoje vrijeme i mučiš se, ali ti ne znaš što se događa i koje milosti i blagoslove otvaraš u svoje srce i svoj život. I ne trebaš ulaziti u molitvu s računicom da nešto dobiješ nego ulaziš u odnos zbog odnosa, zbog njega. Ne stavlja se u opipljive okvire jer mi ne znamo koliko može biti vrijedniji taj napor iako mi je teško, iako ne osjećam kako Bog na to gleda. Vjerujem da Bog to gleda s ponosom i da se milost obilno izlijeva na tvoj život”, zaključila je Marija.

Cijeli video pogledajte ovdje!

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja