Budi dio naše mreže

Na Visovcu se nalazi novicijat Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Trenutno se tamo nalaze četvorica novaka koji su odlučili snimiti jedan dan u novicijatu, poznato i kao "godina kušnje".

/ Paula Stier

Godina kušnje svojstvena je svim redovničkim zajednicama. Poznato još i kao novicijat, ono je početno razdoblje života u redovničkoj zajednici koje traje najmanje godinu dan, a najviše dvije. U razgovoru s meštrom novaka na Visovcu, fra Mijom Šabićem, pojasnio nam je i što ono znači u životu jednog franjevca.

“To je godina gdje u jednoj životnoj povučenosti franjevac nema toliko kontakta s vanjskim svijetom. Danas je ipak malo drugačije, jer i dalje imaju pristup internetu, hodamo po župama… Ali ono je vrijeme gdje jedan mladi franjevac razmišlja intenzivnije o svom pozivu, o onome u što se upušta. To je praktički početak načina franjevačkog života. Na početku on oblači habit – nema još privremene zavjete, te u toj godini malo više upoznaje način franjevačkog života”.

Tko kod im želi pristupiti mora ih najprije zvati kako bi ih priveli brodom.

Kako kaže fra Mijo, nekome je ta godina teška, a nekome slatka. Ono što je posebno kod novicijata u provinciji Presvetog Otkupitelja je da je ono na otoku Visovcu – pa tko kod im želi pristupiti mora ih najprije zvati kako bi ih priveli brodom.

Video uradak o životu u novicijatu, kaže, bila je u potpunosti inicijativa novaka, kojih je trenutno četvero. “Htjeli su napraviti promotivni materijal za novicijat. Pokazali su mi gotovi proizvod i ostao sam oduševljen”, rekao je fra Mijo. Više o novicijatu u provinciji Presvetog Otkupitelja možete pronaći ovdje.

Inače, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja prostire se između rijeke Zrmanje i Neretve, od obale Jadranskog mora do Dinarskih planina. U tom trokutu Hrvatske, na njezinu kamenom tlu, franjevci su bili duhovni pastiri, i učitelji, zaljubljenici jednostavnosti i ljepote, čuvari jezika, djedovskih običaja i zavičajne grude. Više o provinciji pročitajte OVDJE.

Svaki mladić koji osjeća duhovni poziv može se prijaviti najprije u postulaturu. Kako je poručio fra Mijo, najbolji je način prijave uz pomoć vlastitog župnika. Dakle, mladić koji ima poziv trebao bi se javiti svome župniku i onda uz njegovu pomoć stupiti u kontakt s odgovornim osobama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja