Budi dio naše mreže

Uzmi i hodi! Drugi dan e-duhovnih vježbi

Ljetne e-duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz šest koraka: pripremu, uvodnu molitvu, čitanje, razmatranje, molitvu i uzimanje riječi. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz ljetnih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprema

Isus i danas prolazi kraj tebe. Pronađi svoj mirni kutak gdje ćeš umiriti svoje tijelo i sabrati svoje misli. Zaustavi se i pripremi svoje mjesto susreta. Udahni duboko i ostani u stavu iščekivanja. Počinje tvoje i Njegovo vrijeme. Svjesno i polako učini znak križa.

U ime Oca, i Sina i Duha Svetoga. Amen!

Uvodna molitva

Duše Sveti, izvore svake radosti, dotakni u meni sve ono što je uzeto i nepokretno. Učini me svjedokom tvoje djelotvorne ljubavi, vjernim svjedokom Isusa Krista.

Čitanje

Iv 5,1-18

Bijaše židovski blagdan pa Isus uziđe u Jeruzalem. U Jeruzalemu se kod Ovčjih vrata nalazi kupalište koje se hebrejski zove Bethzatha, a ima pet trijemova. U njima je ležalo mnoštvo bolesnika – slijepih, hromih, uzetih.

Bijaše ondje neki čovjek koji je trpio od svoje bolesti trideset i osam godina. Kad ga Isus opazi gdje leži i kada dozna da je već dugo u tome stanju, kaže mu: »Želiš li ozdraviti? «Odgovori mu bolesnik: »Gospodine, nikoga nemam tko bi me uronio u kupalište kad se voda uzbiba. Dok ja stignem, drugi već prije mene siđe.« Kaže mu Isus: »Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!« Čovjek odmah ozdravi, uzme svoju postelju i prohoda.

Toga dana bijaše subota. Židovi su stoga govorili ozdravljenomu: »Subota je! Ne smiješ nositi postelju svoju!« On im odvrati: »Onaj koji me ozdravi reče mi: ‘Uzmi svoju postelju i hodi!’« Upitaše ga dakle: »Tko je taj čovjek koji ti je rekao: ‘Uzmi i hodi’?«

No ozdravljenik nije znao tko je taj jer je Isus nestao u mnoštvu što se ondje nalazilo. Nakon toga nađe ga Isus u Hramu i reče mu: »Eto, ozdravio si! Više ne griješi da te što gore ne snađe!« Čovjek ode i javi Židovima da je Isus onaj koji ga je ozdravio. Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom. Isus im odgovori: »Otac moj sve do sada radi pa i ja radim.« Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.

Razmatranje

U metežu blagdana u hramu, trijemom u kojem je nesretnik iščekivao cijeli život, prolazi netko veći od lijeka. Između mnoštva potrebitih Isus primjećuje jednoga, najslabijega. Onoga kome su šanse apsolutno nikakve.

Upita ga Isus: »Želiš li ozdraviti?« Odgovori mu bolesnik: »Gospodine, nikoga nemam tko bi me uronio u kupalište kad se voda uzbiba. Dok ja stignem, drugi već prije mene siđe.« Kaže mu Isus: »Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!« I bilo je upravo tako.

Na toj se radosti i očitom čudu ne zaustavlja sva drama ozdravljenog čovjeka. Nakon trideset i osam godina, kada je napokon prohodao svojim nogama, u hram gdje su sve vrijeme prolazili najvjerniji Židovi onoga vremena, čovjeku se postavlja još jedno pitanje: Tko je taj čovjek koji ti je rekao: »Uzmi i hodi«? Tko ti je dopustio da prohodaš, tko se usudio okrenuti tvoju životnu dramu, tko te to učinio slobodnim i sposobnim za život, baš sada, baš u subotu…? Isus ima nešto drugačiju brigu za ozdravljenika: Eto, ozdravio si! Više ne griješi da te što gore ne snađe! Samo te grijeh može učiniti nesretnijim nego što si do sada bio. Čuvaj se! To je jedino na što trebaš obratiti pozornost, na ostalo se ne obaziri.

Pokušaj u sebi pronaći uzetog čovjeka. Uzetoga u nama ima uvijek. Ono što nikako godinama ne uspijevaš u sebi pokrenuti, ali još se nadaš. Možda još uvijek vjeruješ u posljenji atom svoje snage ili iscjeliteljske moći nečeg ili nekog drugog? Pokušaj taj posljednji atom prepustiti Njemu. Promatraj ga kako prolazi kraj tebe, kraj tvoje uzetosti i priznaj mu: Gospodine, nikoga nemam. Ti si mi sve!

Molitva

Isuse, snago i jedini izvore dobra, dopusti mi da te prepoznam na ovome putu dok prolaziš kraj sve moje uzetosti. Pokaži mi kako sve pouzdanje staviti u tebe i prestati se grčevito držati svojih snaga ili snaga kojima izvor nije u tebi.

Uzmi riječ

Prođi još jednom evanđeoski tekst i pronađi riječ koja dopire do tebe na osobit način. Možda će to biti Isusovo pitanje: Želiš li ozdraviti? Ili odgovor uzetoga: Gospodine, nikoga nemam tko bi me uronio. Ili pak Isusova naredba: Ustani, uzmi svoju postelju i hodi! Možda će to biti neka druga riječ. Izdvoji je i prepiši te postavi na vidljivo mjesto svoga radnog stola, na hladnjaku u svojoj kuhinji ili tamo gdje tvoj pogled često svrati.

 

Ključne riječi:
ljetne e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja