Budi dio naše mreže

"To je fenomen koji se zove umor od odluke i prati nas u odrasloj dobi. Svaki dan pred nama je vrtoglava lepeza izbora - što odjenuti, što jesti, na koje e-mailove odgovoriti, koje projekte riješiti, koje televizijske emisije gledati - neodoljivo je. Zbog toga se toliko mnogo nas osjeća nemotivirano i isušeno. Svakodnevno ulažemo ogromnu energiju u odabir za izborom, a zatim se možemo zapitati je li drugi izbor možda bio bolji i ne nazire mu se kraj."

/ dz

Umor od donošenja odluka je stvaran, ali ako budemo mogli upravljati svojim mogućnostima, doživjet ćemo veću slobodu. Svako jutro našoj djevojčici dajemo dvije mogućnosti – želi li nositi ovu otmjenu balerinsku haljinu ili nositi onu otmjenu balerinku? (Nosi samo otmjene balerinke.) Sretno odabere i onda siđemo dolje, gdje joj se pruža još jedan niz mogućnosti – želi li zobene pahuljice ili jogurt? Opet, ona sa zadovoljstvom bira. Otkrili smo da je nuđenje uskog raspona izbora osnažuje, ali i definira njezine mogućnosti na način koji svima nama odgovara.

Kad zamislim da joj pružim beskrajne mogućnosti za doručak, sjetim se da je to ista ona djevojka koju sam zatekao kako jede sladoled iz kartona u 5:30 ujutro. Delikatna je ravnoteža u usmjeravanju djece na dobar izbor, a istovremeno im dopuštate slobodu donošenja izbora.

Dijete bi trebalo sanjati veliko, gdje nijedan horizont nije predaleko niti planina previsoka.

Kad sam bio dijete, moja mašta nije znala ograničenja. Igrao sam košarku protiv likova iz crtića s Michaelom Jordanom kao mojim suigračem. Namjeravao sam odbaciti se na kišobranu poput Mary Poppins. Imao sam arhitektonske planove za izgradnju samostalnog umjetnog otočnog ekosustava i preseljenje cijelog čovječanstva u njega. Namjeravao sam naslikati veliko američko remek-djelo. Namjeravao sam napisati sjajni američki roman. Dijete bi trebalo sanjati veliko. Mogli bismo se čak i uvjeriti da je jedan od vitalnih zadataka djetinjstva zamišljati budućnost u grandioznim vizijama, razmišljati o tome kako svijet može biti drugačiji i bolji. Idealizam je ljepota djetinjstva. Nijedan horizont nije predaleko, nijedna planina nije previsoka.

Ti su snovi iz djetinjstva dragocjeni. Ipak, ne možemo zauvijek ostati djeca i u jednom trenutku moramo prestati beskrajno sanjariti i početi plaćati račune. Ako imamo veliku sreću, možda se neki od naših snova ostvare, ali ne možemo ih sve imati. Znam da to zvuči vrlo surovo i cinično i tako odraslo za reći, ali ako ne suzimo mogućnosti, oni će nas paralizirati. Da svojoj kćeri ne ponudim dva konkretna izbora o tome što će odjenuti, satima bi stajala u ormaru hrvajući se neodlučno.

To je fenomen koji se zove umor od odluke i prati nas u odrasloj dobi. Svaki dan pred nama je vrtoglava lepeza izbora – što odjenuti, što jesti, na koje e-mailove odgovoriti, koje projekte riješiti, koje televizijske emisije gledati – neodoljivo je. Zbog toga se toliko mnogo nas osjeća nemotivirano i isušeno. Svakodnevno ulažemo ogromnu energiju u odabir za izborom, a zatim se možemo zapitati je li drugi izbor možda bio bolji i ne nazire mu se kraj.

Umor od odluke može biti toliko loš da autor Barry Schwartz u svom TED-ovom govoru kaže da ljudi redovito propuštaju besplatan novac. Kada je riječ o mirovinskim fondovima, kaže: „Na svakih 10 uzajamnih fondova koje je poslodavac ponudio stopa sudjelovanja pala je za dva posto. Nudite 50 sredstava – 10 posto manje zaposlenika sudjeluje nego ako ponudite samo pet. Zašto? Jer s 50 fondova za odabir, toliko je  teško odlučiti koji fond odabrati, da ćete ga odgoditi za sutra”.

Još uvijek mislimo da možemo imati sve i užasnuti smo uklanjanjem bilo kakvih opcija sa stola. Želim popiti taj napitak od kave od 1.000 kalorija i još uvijek izgledati kao profesionalni sportaš. Želim ostati budan cijelu noć, ali nikada se ne bih osjećao umorno.

Psiholozi nude savjete kako to riješiti – napravite kontemplativnu pauzu, stvorite predvidljivu rutinu i postavite rokove da biste ostali fokusirani. Ove su lekcije definitivno korisne, pogotovo jer živimo u svijetu u kojem potreba za donošenjem stalnih odluka uskoro neće nestati. Želim ipak malo drugačije sagledati ovaj problem jer mi se čini da trebamo ići bolje od scenarija u kojem jednostavno rješavamo stres. Postoji dublji razlog zašto smo sudjelovali u velikoj društvenoj borbi s umorom od odluka – nismo uspjeli u potpunosti odrasti.

Putovanje / Foto: Averie Woodard/ Unsplash

Još uvijek mislimo da možemo imati sve i užasnuti smo uklanjanjem bilo kakvih opcija sa stola. Želim popiti taj napitak od kave od 1.000 kalorija i još uvijek izgledati kao profesionalni sportaš. Želim ostati budan cijelu noć, ali nikada se ne bih osjećao umorno. Želim veliku obitelj koja me voli, ali još uvijek želim svoju slobodu. Želim snažan duhovni život, ali želim gledati i nogometnu utakmicu nedjeljom ujutro. Želim sretan brak, ali ne želim dijeliti svoj prostor. Želim otići u nebo, ali ne želim umrijeti. U osnovi, uvjereni smo da možemo imati svaki izbor, cijelo vrijeme, i kao posljedica toga paralizirani smo umorom od odluke.

U svom romanu Blijedi kralj, David Foster Wallace piše: „Doživjeti predanost kao gubitak mogućnosti, vrstu smrti, smrt neograničene mogućnosti djetinjstva, laskanje izbora bez prisile – to će se dogoditi, obilježite me. Kraj djetinjstva. ” Drugim riječima, sužavanje mogućnosti je proces u kojemu kao da ostavljamo dijelove sebe. Zbog toga se borimo protiv toga. Istodobno, ako se nastavimo boriti, gubimo nešto dragocjeno – sposobnost namjernog izbora i predanja.

Razmišljam o svom životu i najvećim izvorima sreće u njemu – svom braku i  djeci. Svaka je zahtijevala snažnu predanost. Brak je zavjet da ćete biti vjerni osobi do kraja života. To je drastično sužavanje mogućnosti. Djeca su mi uklonila čitav niz mogućnosti, poput dugih večera s prijateljima, spontanih filmskih večeri i čestih putovanja. Odrekao sam se nebrojenih mogućnosti i odabrao sam specifičan, uski put, ali kao rezultat primio sam mnogo više nego što sam ikad dao.

Kad je riječ o odabiru, nije stvar u tome što poklanjamo, kako se ograničavamo ili u kojem paralelnom postojanju možda živimo. Kako ja to vidim, privilegija je i blagoslov što se mogu obvezati. To je šansa da iskusimo smrt starog ja, ostavljajući za sobom nezrelost mladosti, tako da možemo biti oslobođeni iskusiti produbljivanje svog identiteta kroz vjernost.

Možete nositi ovu baletnu haljinu ili onu baletnu haljinu. U svakom slučaju, možete plesati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja