Budi dio naše mreže

Jeste li znali da je Presveto Trojstvo za vas prisutno u Presvetom Sakramentu? Baš kao što u Nicejskom vjerovanju ispovijedamo da je Isus “jedno” s Ocem, pozvani smo razmatrati o ovom otajstvu u sv. Euharistiji. Ako se borimo s vjerom u to, možemo moliti poput čovjeka koji je otišao k Isusu moliti za ozdravljenje svoga sina: “Vjerujem; pomozi mojoj nevjeri!" (Marko 9,24)

/ dz

 

Jer je spomen na mene slađi od meda
i baština moja od mednoga saća.
21 Koji me jedu, još više su me gladni,
                                                         i koji me piju, još više za mnom žeđaju.
” (Knjiga Sirahova 24,20-21)

Riječima svetog Ivana od Križa: „Ako čovjek traži Boga, mnogo više ga traži njegov Ljubljeni“ (Uspon na goru Karmel). Moramo samo otvoriti svoja srca i usta, takoreći, da se ispunimo Božjom Prisutnošću. Presveto Trojstvo je doista neizreciva tajna, međutim, blagoslovljeni smo što možemo susresti Boga na različite načine, piše Catholic Exchange.

Nije nam suđeno da živimo na otoku, već u zajedništvu jedni s drugima.

U mnogim životnim trenucima smatrao sam korisnim nuditi devetnice drugima ili sebi. Devetnice (devet dana molitve) moćni su načini da otvorimo svoja srca Božjoj milosti. Bilo da tražimo razlučivanje Božje volje ili ozdravljenja za druge ili sebe, ili jednostavno da se približimo Vječnom Ocu i razvijemo veću ljubav prema Isusu, njegovu Sinu, ova posebna vremena molitve uvijek su vrijeme velikog blagoslova. Baš kao što su apostoli i Gospa zajedno molili nakon Isusova Uzašašća do Pedesetnice, pozvani smo zagovarati za dolazak Duha Svetoga na naše živote, Crkvu i svijet.

Nije nam suđeno da živimo na otoku, već u zajedništvu jedni s drugima. U Euharistiji Presveto Trojstvo otkriva nam i naš identitet. U svojoj pjesmi “Slušaj ga” Danielle Rose pjeva “U tvojoj prisutnosti Isuse vidim tko sam uistinu.” Postoji moćan film koji je izašao prije nekoliko godina pod nazivom “Overcomer”, o tinejdžerici s astmom koji unatoč bolesti trči. Hana, koja dolazi iz razorenog doma i doživljava naizgled nepremostive prepreke, dolazi do spoznaje ljubavi Boga Oca prema njoj i tko je ona kao dijete Božje. Kada je netko pita tko je ona, ispunjena Duhom Svetim, ona kaže: „Ja sam stvorena od Boga. Dizajnirao me je. Dakle, nisam greška. Njegov Sin je umro za mene, samo da mi bude oprošteno. Odabrao me da budem Njegova, pa sam izabrana. On me otkupio, pa sam tražena. Ukazao mi je milost, samo da se spasim. On ima budućnost za mene jer me ljubi. Dakle, više se ne pitam. . . Ja sam dijete Božje.”

U svom nedavno ponovno tiskanom klasiku Pozvani ste na veličinu, vlč. Leo Trese govori kako smo pozvani da “upoznamo” Sveto Trojstvo i iskusimo Božju ljubav.

„Kad Bog pogleda sebe, što nalazi? On pronalazi beskrajno dobru, beskrajno savršenu, beskrajno ljupku sliku o sebi. Božja živa slika, Sin, gleda natrag na Oca (govorimo ljudskim pojmovima) i vidi beskrajnu ljupkost Izvora iz kojeg izvire. Između njih dvoje — Oca (Bog koji poznaje samoga sebe) i Sina (Božje znanje o sebi) — teče međusobna ljubav. To je ljubav beskonačnog intenziteta, i beskrajno savršena ljubav i stoga živa ljubav.

„Ova savršena, živa ljubav je Duh Sveti. To je tako jednostavno. Duh Sveti je ljubav. On je Božja ljubav – živa, svjesna i vječna ljubav.”

Razmišljajući o spisima o Presvetom Trojstvu pozvani smo da dublje uđemo u otajstvo velikodušnog dara Božjeg sebe.

Knjiga Dijalog svete Katarine Sijenske sastoji se od poruka Boga Oca upućenih njoj. U njoj ona ispisuje ovu molitvu o sv. Euharistiji u vezi s našom čežnjom za Bogom:

„Vječni Bože, Vječno Trojstvo, učinio si tako dragocjenom Krv Kristovu kroz njegovo sudjelovanje u tvojoj božanskoj prirodi. Ti si misterij dubok kao more; što više tražim, više nalazim, i što više nalazim, više tražim Tebe. Ali nikad ne mogu biti zadovoljna; ono što dobijem uvijek će me ostaviti da želim više. Kad ispuniš moju dušu, osjećam sve veću glad i postajem sve gladnija za Tvojim svjetlom. Iznad svega želim vidjeti Tebe, pravo Svjetlo, onakvim kakav stvarno jesi.”

Jeste li znali da je Presveto Trojstvo za vas prisutno u Presvetom Sakramentu? Baš kao što u Nicejskom vjerovanju ispovijedamo da je Isus “jedno” s Ocem, pozvani smo meditirati o ovom otajstvu u sv. Euharistiji. Ako se borimo sa svojim vjerovanjem, možemo moliti poput čovjeka koji je otišao k Isusu moliti za ozdravljenje svoga sina: “Vjerujem; pomozi mojoj nevjeri!” (Marko 9,24)

Kada doživimo da je Bog uistinu prisutan u Presvetom Sakramentu, želimo podijeliti ovu nevjerojatnu spoznaju s drugima.

„Euharistijski dar poprima još strašnije razmjere kada razmislimo da je Sin Božji koji je ovdje prisutan uvijek sjedinjen, intimno i nedjeljivo, sa svojim su-Osobama u Trojstvu – svojim Vječnim Ocem i njihovim zajedničkim Duhom ljubavi; što znači da su i oni misteriozno, ali stvarno s njim, a time i s nama ništa manje. U stvari, dakle, ukupno euharistijsko otajstvo uključuje prisutnost i Oca i Duha Svetoga kao neodvojive strane. . . . Presveti Sakrament obuhvaća otajstvo Trojstva” (Fr. Richard Foley, S.J., Marija i Euharistija, 83).

Kada doživimo da je Bog uistinu prisutan u Presvetom Sakramentu, želimo podijeliti ovu nevjerojatnu spoznaju s drugima. Molite za obnovljenu pobožnost sv. Euharistije na misi i na klanjanju. Ako vaša župa nema klanjanje, zamolite svog župnika za ovaj veliki dar i pozovite župljane da vam pomognu organizirati ga i prijavite se za druženje s Isusom. Ispod je molitva koja potvrđuje stvarnu Isusovu prisutnost i moli Presveto Trojstvo za širenje neprestanog euharistijskog klanjanja diljem svijeta:

Oče nebeski, povećaj našu vjeru u stvarnu prisutnost Tvoga Sina, Isusa Krista u Svetoj Euharistiji. Dužni smo Mu se klanjati, zahvaljivati ​​Mu i činiti pokoru za grijehe. Trebamo Tvoj mir u našim srcima i među narodima. Trebamo obraćenje od naših grijeha i milosrđe Tvoga oproštenja. Zadobimo to molitvom i našim sjedinjenjem s euharistijskim Gospodinom. Molimo pošalji Duha Svetoga na sve narode da im da ljubav, hrabrost, snagu i spremnost da se odazovu pozivu na trajno euharistijsko klanjanje. Molimo Te da širiš neprestano izlaganje Presvetog Sakramenta po župama diljem svijeta. To molimo u ime Isusa Gospodina. Amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja