Budi dio naše mreže

Svjedočanstva polaznika programa Exitus: "Program mi je pomogao shvatiti koje su stvari zaista bitne u životu"

Novi, peti ciklus programa Exitus, u organizaciji Bratstva blaženog Karla Austrijskog proizašlog iz programa Exitus, započinje 13. siječnja i traje do Uskrsa 2020. godine. Program Exitus nudi devedesetodnevno razdoblje pročišćenja posvećeno molitvi, askezi i bratstvu, tri važna stupa koja zajedno vode do slobode. Kao poticaj donosimo svjedočanstva onih koji su program već prošli.

/ kv

Do sada je kroz program Exitus prošlo više od 1500 muškaraca, mladića i muževa, redovnika, bogoslova i svećenika. Broj sudionika u svakom ciklusu sve je veći, a voditelj programa fra Mate Bašić ističe što se kod muškaraca zapravo želi postići uz pomoć Exitus programa: “Moramo znati da je biti muško pitanje začeća, biti muškarac pitanje godina, biti gospodin pitanje izbora. Biti gospodin, istinski muškarac, znači biti vitez, kavalir, džentlmen. Najveća snaga u muškarcu nalazi se u njegovu obuzdavanju gdje ljubav i poštovanje drugih stječe tako da se ne razmeće svojom moći. To ujedno znači biti pristojan, a pristojan upućuje na obuzdavanje sama sebe, na nastojanje oko čuvanja reda i discipline, na pridržavanje pravila. Od muškarca se traži da bude uljudan, a ne barbar. Traži se plemenitost, što zahtjeva pristojnost. Osim toga, muškarac mora biti prepoznatljiv po uslužnosti, jer je uslužnost krajnja poniznost i najviši oblik ljubavi prema bližnjemu, a oboje, i uljudnost i uslužnost, oslanjaju se na obuzdavanje sebe, kako to tumači Dale Ahlquist u Predgovoru knjige Sama Guzmana Kako biti džentlmen. Obuzdavanje sebe označava – kao što je već spomenuto – askezu/odricanje – trajan i svakodnevan čovjekov napor, što podržava Božja milost. Ta Božja milost, kroz Exitus program djeluje kroz bratstvo, molitvu i askezu, što su tri stupa, tri temelja ovog Programa.”

Najveća snaga u muškarcu nalazi se u njegovu obuzdavanju gdje ljubav i poštovanje drugih stječe tako da se ne razmeće svojom moći.

Potvrda tome su mnoga svjedočanstva onih koji su program već prošli.

Brat Tomica: Mislio sam da će biti jako teško prolaziti Exitus program. Međutim, uopće nije bilo teško, hvala Bogu na tome! Pripisujem tu lakoću molitvi svih nas u bratstvu. Molitvi jednih za druge, molitvi naših duhovnika za nas. To je definitivno bila milost od Boga jer to ne bih mogao sam. U svakom slučaju, u programu Exitus za mene nije bilo teško izvršavati nikakva pravila. Čak i one stvari za koje sam mislio da će mi biti najteže – uz molitvu i Božju pomoć i naravno molitvu svih nas i naših duhovnika – nekako sam to sve prihvatio kao pokoru i s lakoćom izvršavao. Shvatio sam da kad smo u molitvi s bratstvom i imamo duhovnika koji se moli za nas, sve je daleko milosnije i učinkovitije nego kada smo sami u molitvi.

Brat Ante: Uz Exitus program počeo sam Bogu zahvaljivati na svakom novom danu, patnji, sreći, obitelji, ljudima oko mene. Post, odricanje, molitva, disciplina, askeza i najbitnija stvar u svemu je euharistija, susret sa živim Bogom. Tu crpim najveću snagu i pobjeđujem napasti ovozemaljske koje stalno i neprestano stišću i guše čovjeka. Najveći plod Exitus programa mi je ustrajnost u čestoj euharistiji, svakodnevnoj krunici i ostalim molitvama i osobno najveća sreća je ojačana zajednička obiteljska molitva sa suprugom i djecom koje je bilo i prije, ali sada puno intenzivnije, svjesnije i predanije. Napokon sam se predao Bogu i sve sam njemu predao. Želim biti sav Tvoj, Bože moj!

Brat Marin: Hvala Bogu za Exitus program, što sam sudjelovao i što je Bog na mene djelovao kroz program. Želim naglasiti da mi je Bog pokazao kolika je važnost svakodnevne discipline, posebno discipline molitve. Prije ovog programa molio sam se onako spontano i neredovito, što je također vrijedno, ali očito nedovoljno i neorganizirano. Ubrzo nakon početka programa Exitus, potaknut sam na molitvu časoslova naroda Božjeg i vjerujem da ću tu vrijednu molitvu nastaviti redovito prakticirati. Također, osvijestio sam koliko je vrijeme dragocjeno, koliko ga je šteta gubiti na nepotrebne stvari.

Brat Zlatko: Exitus program donio je mnoge dobrobiti u svim područjima mog života. Prije svega, donio je red i disciplinu u moj molitveni i duhovni život, ali i osvijestio važnost posta, šutnje, zdrave i pravilne prehrane, tjelovježbe, tišine, boravka u prirodi. Također, pomogao mi je shvatiti koje su stvari zaista bitne u životu i posvetiti se njima, a izbaciti kradljivce vremena koji nas odvlače od Boga i bližnjih. Program je jako pozitivno djelovao i na moju suprugu i djecu koji su također osjetili plodove Exitus programa iako su bili samo pasivni polaznici.

Brat Robert: Iskreno, supruga me „natjerala“ u Exitus program, a sada sam joj neizmjerno zahvalan. Ne samo zato što sam imao priliku upoznati svoju novu braću, nego spoznati neizmjernu vrijednost naše Crkve, naših sakramenata, naše Euharistije. U našoj razmaženosti i površnosti ignorirao sam tako očite znakove Božje, Očinske i Bratske, Isuskrstove ljubavi u Duhu Svetomu. Na svakidašnjoj razini, ovo mi je bila borba koja se nastavlja. Sa samim sobom (i ta je najteža), svojim manama, svojim grešnim nagnućima. Ovo je bio samo početak i svakako je najvažnije ustrajati u tome. Ustrajati zbog Krista, za svoju obitelj, svoju braću, naše pastire, našu Domovinu i čitav svijet. Tragom toga, od obitelji dobivam komentar: „Nadamo se da se nećeš vratiti na staro!“

Brat Krešimir: Živimo u vremenu kada se naglašava samo trening za tijelo, a ovo je jedan vrlo potreban i odličan trening za duh. Testirati sebe i vidjeti se u pravom svjetlu, bez maske, ponekad je i neugodno, ali prijeko potrebno za duhovni napredak, napredak u vjeri. Jedno je sigurno, bez braće, molitve i duhovnog poticaja bilo bi nemoguće sve te zahtjeve sam ispuniti. Puno je lakše kada znaš da se i drugi trude na istom putu, da i drugi mole za tebe, a poseban poticaj bio mi je kada bi nam fra Mate javljao svjedočanstva kako Bog uslišava naše molitve za druge. Nabrojat ću samo neke od plodova koje vidim na kraju ciklusa Exitus programa:

1. Svakodnevna molitva i čitanje liturgije dana zamijenilo je gubljenje vremena na društvenim mrežama i internetu;

2. Uz čitanje katekizma i bolje upoznavanje vjere, shvatio sam odgovore na neka pitanja koja su me mučila;

3. Neke istine vjere za koje sam mislio da ih razumijem, ugledao sam u novom svjetlu i puno bolje ih doživio;

4. Uz sve to i češću svetu misu, počeo sam stavljati Boga na prvo mjesto i dobio veću želju stalno to činiti;

5. Osjetio sam mir, nestali su strahovi te sam počeo kvalitetnije živjeti u sadašnjosti, što je omogućilo bolji fokus u poslu i svakodnevnim obavezama;

6. Više sam se posvetio pomaganju svojoj obitelji;

7. Počeo sam shvaćati što znači biti kršćanin i koliko smo mi kršćani navezani na zemaljsko.

Brat Luka: Program je na mene pozitivno djelovao. Osobito me se dojmilo zajedništvo u rješavanju poteškoća. Svatko od nas iskreno je pred druge iznio svoje probleme, onda smo zajednički pokušali doći do rješenja. Takvu potporu teško je dobiti i od najboljih prijatelja, a mi smo se tek upoznali. To će mi nakon završetka programa najviše nedostajati. Exitus program mi je pomogao unijeti u život potrebnu disciplinu i ispravne sadržaje. Kroz sve aktivnosti osjećao sam Božju prisutnost koje ranije nisam bio svjestan. Shvatio sam da se samo u bliskoj povezanosti s Bogom mogu na pravi način suočiti sa svojim problemima, riješiti se straha koji me blokira i pokrenuti život u pozitivnom smjeru.

Brat Luka: Kroz Exitus program svu ljubav koju sam prije davao u neke stvari (ovozemaljske) sam sad preusmjerio na Boga. Puno bolje vidim drugoga čovjeka i manje sam sebičan u odnosu na prije. Moj molitveni život je dobio još jednu, veću dimenziju. Shvatio sam kako uistinu u životu imam i puno više nego što mi je potrebno. Iskreno, nakon što sam krenuo s ciklusom i kad sam nekim ljudima rekao u kakvom se programu nalazim dobivao sam pitanja poput: “Jel’ to neka sekta?” ili: “Koja je svrha ovog (pojedinog odricanja)?” Bez obzira na to što sam se i ja pitao zašto se odričem nekih stvari, shvatio sam da sigurno postoji neki razlog i da će mi biti jasnije u budućnosti. Na kraju smatram da je ovo dobro za svakoga muškarca katolika, jer evo kroz sva odricanja, molitve i kroz svoje bratstvo dolazimo bliže Kristu, oslobađamo se od svih ovozemaljskih navezanosti, a smatram da zbog Programa podosta i naši bližnji mogu profitirati, jer, zapravo, Exitus program mijenja čovjeka, a samom promjenom čovjeka i njegova okolina se mijenja.

Logo programa Exitus

Brat Marko: Dan prije početka Exitus programa lomio sam se prijaviti se ili ne obzirom da čitajući što me sve čeka nisam mogao zamisliti da ja to fizički i vremenski mogu izdržati i stići obzirom na obveze. No upustio sam se u to pa što bude, bude. Za divno čudo nisam mogao vjerovati kako sam ubrzo prihvatio disciplinu: od ranog buđenja, tjelovježbe, čitanja, molitve, posta, ne slatko, ne alkohol itd., do nema TV-a, vijesti, novina, interneta….i sve to uspio ugurati u svoj životni ritam. Kako je vrijeme prolazilo shvatio sam da vremena imaš i na pretek ako ga iskorištavaš mudro i za prave stvari, a ne da ga protratiš na uvijek jedno te istu materijalnu prolaznost svakodnevnice. No to nije lako, da ne kažem da je nemoguće za većinu pojedinaca bez svakodnevnog stručnog duhovnog vodstva i razmjene iskustva kroz bratske susrete. Znati da si dio tima koji ima zajedničku misiju raditi za dobrobit drugog/drugih a kroz to se i osobno duhovno snažiš i razvijaš je velika čast i privilegija. Zanimljivo, najljepši dio dana mi je počelo biti jutro dok još svi spavaju kada nakon intenzivne tjelovježbe, gdje sam često trebao silnu vjeru da bih prošao zadani napor, zasluženo sjeo i počeo za zanimanjem čitati zadani odlomak iz Biblije i njegovo razmatranje. Osobno mi je takav fizičko-duhovno-molitveni početak dana bio nevjerojatno snažan i trajan zamašnjak za njegov nastavak koji me je držao do samog kraja.

Kroz sam program želi se unutar Crkve promicati zajedništvo s Crkvom, svjedočeći vlastitu duhovnost, surađujući u formaciji i podržavajući kršćanski život svakog brata, u svakome osloboditi slobodu. Zato se kroz program neumorno potiče sakramentalni život i osjećaj zajedništva unutar svete Crkve. Exitus program i Bratstvo blaženog Karla za cilj imaju voditi braću prema Nebu. Voditi druge prema Bogu i briga o spasenju drugih ono je na što se želi potaknuti polaznike programa Exitus.

Prijaviti se možete ovdje.

Ključne riječi:
exitus fra mate bašić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja