Budi dio naše mreže

Profesor spiritualne teologije dr. Tom Neal promišlja o važnosti svete mise i na koji način je ona povezana sa Stvaranjem te kako nam se, u simbolima kruha i vina, Stvaranje svake nedjelje prikazuje, ali mi smo ti koji ga moramo prihvatiti.

/ at

Dr. Neal, na blogu portala Word On Fire, piše da mu kršćanska teološka vizija sudbine stvaranja oduzima dah jer je sudbina svega stvorenoga da bude prenesena na novo stvorenje tijelom Uskrsloga i ona je u mističnom Tijelu – Crkvi –  po kojoj je pashalno Janje, Isus Krist prenesen na sve nas.

Evo, sve činim novo!” (Otk 21, 5).

Kada je Bog postao tijelom u Marijinoj utrobi, pridružio se, ne samo ljudskoj prirodi, već svemu stvorenju, a preko njegove nasilne smrti, pokopa i uskrsnuća, Isus je oslobodio sva stvorenja od nasilja, smrti i korupcije jer je usadio vječnu milost u konačna srca palih stvorenja, pojašnjava dr. Neal.

“Isus je otpustio potpunu milost iz svoga uskrsloga Tijela cijelom čovječanstvu, pozivajući nas vjerom i krštenjem da slobodno sudjelujemo s Njim u implementaciji beskrajne milosti u nasilje, smrt i korupciju i tako da sve činimo novo“, naveo je dr. Neal pojasnivši da se ova pretvorba iz nasilja u milost, iz smrti u život prije svega događa nedjeljom u milodarima kruha i vina ponuđene Euharistije.

“Mi sami cijelim svojim bićem moramo biti obožavanje i žrtva te, transformirajući naš svijet, vratiti ga Bogu”, pozivajući se na te riječi pape Benedikta XVI. dr. Neal pojašnjava da sve milosti koje nam je Bog pružio mi moramo također prihvatiti da bi se oni u punini ostvarili.

Navodi kako je upravo to mistična srž misije laika u Crkvi: Da uđu duboko u smrtne rane sekularnog svijeta i donose uskrsle rane Krista, njegove posvećene riječi u svaki dio profesionalnog i osobnog života, kulture, ekonomije, politike, zdravstva, poslovanja, ekologije, braka i obitelji itd. Dokle god smo mi, Tijelo Kristovo, u mogućnosti dnevno ući u dubinu svijeta kojeg Bog toliko voli, donositi spašene ruševine na misu i prinositi na molitvu, prinositi ih Kraljevstvu, tada ćemo ih ponovno naći u tom Kristovom, vječnom, svetom, milosnom i pravednom Kraljevstvu mira.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja