Budi dio naše mreže

Kad je potrebno ići na životnu ispovijed i zašto je važna? Što Katolička crkva propisuje o postupanju s urnama svojih pokojnika? Ovo su dva upita naših slušatelja, na koje smo uz druga postavljena pitanja, odgovorili u radijskoj emisiji 'Halo, velečasni?', a ovdje ih donosimo za čitatelje Hrvatske katoličke mreže. Dežurni 'radijski velečasni' ovaj put je bio župnik zagrebačke župe Sv. Josipa Damir Ocvirk.

/ anh

Kad je potrebno ići na životnu ispovijed i zašto je važna?

Pojam ‘životna ispovijed’ sam po sebi ne postoji. Svaka ispovijed koja je cjelovita – gdje se vjernik nakon ispita savjesti kaje za svoje grijehe – jest životna ispovijed. Znači za ispovijed je važno da u ispovijedi kažemo sve svoje grijehe, i lake i sve teške, da ih pobrojimo – ako znademo po broju i po vrsti – da se za njih pokajemo i stvorimo čvrstu odluku; više ne griješiti, odnosno započeti promjenu svojega života, započeti obraćenje. I to je onda životna ispovijed, tako nam zapravo svaka ispovijed postaje životna ispovijed, ukoliko je ona cjelovita, pojasnio je slušateljima HKR-ov ‘radijski župnik’ kojeg svakog petka možete slušati od 8.10 do 8.40.

No, životna ispovijed je možda jedan termin kojeg koristimo kada je netko u procesu svog obraćenja ili u procesu dubljih spoznaja otajstva grijeha i tada želimo učiniti jedan bolji ispit savjesti, pripremiti se i proći kroz svoj život od djetinjstva pa do dobi u kojoj živimo, kako bi se onda ispovijedili.

Važno je reći da u životnoj ispovijedi nije potrebno ispovijedati grijehe koje smo već ispovijedili u prethodnim ispovijedima, jer one grijehe koje smo ispovijedili oni su nam oprošteni i i otpušteni. Ako netko čini životnu ispovijed, potrebno je zapravo pronaći one grijehe koje nismo do tada ispovijedili i ispovijediti se za njih i pokajati.

Svaka ispovijed je važna, ne samo životna ispovijed, nego je važno za svaku ispovijed pripremiti se. Uvijek mi je žao kada netko nakon dužeg vremena dođe na ispovijed i onda ispovijedi samo nekoliko grijeha. To je kao da veoma žedan čovjek ide pustinjom, dođe do oaze i samo malo gucne vodu, umjesto da se napije na izvoru čiste vode kako bi mogao dalje hodati pustinjom.

I na ispovijedi je potrebno zagrabiti u taj izvor milosrđa i popiti što više, uzeti što više milosrđa, a to znači da treba što više grijeha izreći.

Isus kaže: ‘Onome tko puno priznaje grijehe puno mu se oprašta, onome tko puno ljubi puno se oprašta.’ Čin ispovijedi je i čin naše ljubavi prema Bogu, gdje ne samo da mi primamo ljubav od Boga u činu oproštenja, nego i mi ljubimo Boga, jer dolazimo onome koji je jedini u mogućnosti nama otpustiti grijeha, rekao je vlč. Damir Ocvirk.

Ne postoji povlaštenija ispovijed. Postoji cjelovita ili ne cjelovita, te valjana ili nevaljana. Necjelovita je kada ne kažemo sve grijenhe, a nevaljana je ako se u ispovijedi ne kajemo ili ako nemamo materije, jer ne treba dolaziti na ispovijed ako nema grijeha.

Što Katolička crkva propisuje o postupanju s urnama svojih pokojnika, smiju li se čuvati u kući?

Prije dva tjedna smo imali pitanje o kremiranju pa smo rekli da Crkva daje prednost ukopu ljudskoga tijela jer je i sam Gospodin bio ukopan u zemlju. No ipak dopušta da se i pokojnici mogu u krematorijima spaljivati ali uvijek i ispraćaj ispaljivanje mora biti povezano s nadom i vjerom u uskrsnuće.

Ako bi se to činilo iz nekih protivnih razloga, protiv vjere u uskrsnuće, onda ne bi bilo dopušteno katolicima kremiranje. Isto tako, urna s posmrtnim ostacima kremirane osobe treba biti pokopana ili položena u kakav prikladan mali grob u krematorijima ili biti pokopana u zemlju.

Katolicima nije dopušteno čuvanje urni pokojnika u svojim kućama ili posipanje pepela bilo u vodu ili po zemlji, nego treba biti pokopan u zemlju.

I tako zapravo činimo jedan čin dostojanstva prema našim pokojnicima i prema ljudskome tijelu. Čini mi se čak i da naš hrvatski zakon ne dopušta da se urne pokojnika čuvaju u kućama, nego netko tko preuzme urnu mora imati potvrdu o ukupnom mjestu, gdje će biti urna položena i isto se tako ne smije pokopati na mjestima koja nisu predviđena za ukop ljudskih tijela, zaključio je Ocvirk. Drugi naš ‘radijski župnik’ je vlč. Ljubo Vuković.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja