Budi dio naše mreže

Na pitanje ”Što znači da je Isus Sin Čovječji?” odgovorio je fra Goran Azinović, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije koji je na službi misIonara u Zürichu u rubrici "Pitajte svećenika" Radiopostaje Mir Međugorje.

/ mp

Fra Goran Azinović objasnio je za Radiopostaju Mir Međugorje kako se Isus Sinom Čovječjim u Novom zavjetu čak 88 puta.

”Sin Čovječji je jedan mesijanski izraz koji se koristi u smislu dolasku Mesije, odnosno da je Isus onaj kojemu je dana sva vlast, kraljevstvo, slava… Zato kad Isus za sebe koristi taj izraz da je on Sin Čovječji, to znači da je on taj novi Mesija. Židovi tog vremena bili su upoznati s tim izrazom – koristi se u Knjizi o Danijelu – i znali su na koga se odnosi. Isus je njime naviještao je da je Mesija”, kazao je fra Goran naglašavajući kako taj izraz Sin Čovječji znači da je to netko tko pripada čovjeku.

”Mi znamo da je Isus Bog, ali on je i čovjek. Uvijek je bilo hereza koje su htjele kazati da Isus nije čovjek, da je samo prividno čovjek, da je Isus na križu samo prividno patio, ali On je i tada i bio čovjek. Isus je, kako molimo, pravi Bog i pravi Čovjek pa ovaj naziv Sin Čovječji znači da je Isus zbilja ljudsko biće. Bog se utjelovio, postao je nama jednak. Sin Čovječji znači jest čovjek. Isus je u potpunosti Bog, ali je ujedno i ljudsko biće. Isus Krist je došao u tijelu, od Boga je, to je vrlo važno ispovijedati da je Isus Krist došao u tijelu. Kaže se da će antikrist nijekati upravo to da se Isus utjelovio, jer ako se Isus nije utjelovio, ako nije postao tjelesan, onda nije ni patio za nas. Isus je tijelom bio izmučen, izmrcvaren, razapet… Zato je vrlo važno kazati, vjerovati i znati: Isus Krist je došao u tijelu. On je u svojoj suštini nije samo Bog nego i ljudsko biće pa izraz Sin Čovječji označava da je Isus Mesija, da je Isus Bog, ali i čovjek. On je zbilja dio našega života, naše povijesti, ali i naše sadašnjosti i naše budućnosti”, kazao je fra Goran, dodajući kako je za njega najljepše tumačenje izraza Sin Čovječji, ime Emanuel – Bog s nama.

”To znači da nije neki Bog daleki, nego Bog blizine. Bog koji me ljubi. To je Isus Krist. On je Sin čovjeka, Sin ljudi, jer je i sam bio čovjek. Ovaj izraz može nam pokazati kako je lijepo biti čovjek. Ako je Bog postao čovjekom, onda je zbilja lijepo biti čovjek. Bog je po Isusu Kristu iznova posvetio ili ‘stvorio’ čovjeka i čovještvo”, zaključio je fra Goran Azinović.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja