Budi dio naše mreže

Riječ je o posvetnoj molitvi i relikviji koja se čuva u crkvi u Rimu.

/ mp

Jedna od poznatih posvetnih molitva posvećena je svetom plaštu sv. Josipa, donosi Aleteia.

Sastoji se od niza molitava izgovorenih tijekom 30 uzastopnih dana, u znak sjećanja na 30 godina koje je Isus živio s Josipom.

Istodobno, vjeruje se kako postoji stvarni plašt sv. Josipa koji se čuva u crkvi u Rimu.

Knjiga “Život i slava svetog Josipa” iz 19. stoljeća daje kratku povijest tog ogrtača:

“Od samog svetog Josipa nije postojala relikvija, samo su neki dijelovi njegove odjeće posvećeni zbog kontakta s njegovim svetim i sada, kako mi vjerujemo, proslavljenim tijelom. Rim posjeduje sjajnu relikviju plašta sveca, koje zahtjeva utoliko više štovanja, što je često moralo zaogrnuti božansko dojenče kad je bilo stisnuto u Josipovim rukama. Ova dragocjena relikvija čuvala se u drevnoj  crkvi svete Anastazije koju je oko 300. godine sagradila Apolonija, plemenita rimska matrona kako bi tamo položila tijelo svete Anastazije, djevice i mučenice. Vjeruje se da je sveti Jeronim, kojeg je sveti Damaz pozvao u Rim radi poslova za vrijeme svog pontifikata, slavio misu tijekom tri godine boravka kod oltara gdje je sačuvana ova relikvija.”

Je li taj plašt autentična relikvija koja je nekako donesena iz Svete Zemlje?

Nažalost, postoji malo dokaza koji potkrepljuju tu tvrdnju. Ipak, postojao je jedno vrijeme ogrtač kojim je sveti Josip štitio malog Isusa od hladnog vremena. Imajući to na umu, možemo potaknuti na veće uvažavanje i štovanje svetog Josipa, pozivajući se na njegovu zaštitu u našem vlastitom životu.

Donosimo molitvu:

O sveti zaštitniče Svete obitelji, zaštiti nas djecu Gospodina Isusa Krista. Makni nas daleko od pogrešaka i zala koje kvare svijet. S Neba nam pomozi u našim borbama protiv moći tame. I kao što si nekada štitio božansko dijete od okrutne Herodove zapovijedi, sada brani Crkvu i čuvaj je od svih opasnosti i prijetnji.

Proširi nad svima nama svoju svetu zaštitu kako bi nam, slijedeći tvoj primjer i potpomognuti tvojim duhovnim vodstvom, omogućio da vodimo sveti život te umremo sretnom smrću i napokon dođemo u posjed vječnog blaženstva na Nebu. Amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja