Budi dio naše mreže

Adventske e-duhovne vježbe žele razmatrati različita Božja imena koja nalazimo u Svetom pismu kroz četiri koraka: pripravu, čitanje, razmatranje, molitvu. E-duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri, a žele svima koji će sudjelovati pomoći u osobnoj pripravi za Božić. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogu svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz adventskih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Dok izgovaraš Božje ime, zazivaš Boga stijenu, svoj čvrsti oslonac. Zaustavi se u svom već odabranom vremenu i prostoru i pripremi se u tišini i sabranosti. 

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

„Bože, budi mi hrid utočišta i čvrsta utvrda spasenja: jer ti si stijena i utvrda moja.“ (usp. Ps 71,3) Dopusti mi, Gospodine, da u tebi nađem sigurnost i postojanost, snagu i zaštitu.

Čitanje (Pnz 32,1-11)

»Slušajte, nebesa, sad ću govoriti; čuj, zemljo, riječi usta mojih! Nek’ mi nauk daždi poput kiše, kao rosa riječ nek’ moja pada, kao kišica po mladoj zeleni, kao pljusak po travi velikoj! Jer, Gospodnje ću ime uznositi, a vi Boga našeg veličajte! On je Stijena, djelo mu je savršeno, jer pravi su svi njegovi putovi. Bog je on vjeran i bez zloće, pravedan je on i pravičan. Oni mu se iznevjeriše – nisu mu sinovi, već nakaze sinovske, porod izopačen i prepreden. Tako li uzvraćaš Gospodinu, narode glupi i bezumni! Nije li on Otac tvoj, Stvoritelj, koji te sazdao, po kom postojiš? Spomeni se dana pradavnih, promotri godine od naraštaja do naraštaja. Oca svoga pitaj, i poučit će te, pitaj starije, pa će ti kazati. Kad je Višnji baštinu dijelio narodima, kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božjih sinova: tad Gospodina njegov narod zapade, Jakov bî njegova baština. U zemlji stepskoj on ga je našao, u pustinjskoj jezivoj pustoši. Obujmio ga, gajio ga i čuvao k’o zjenu oka svoga. Poput orla što bdi nad gnijezdom, nad svojim orlićima lebdeći, tako on krila širi, uzima ga, pa ga na svojim nosi perima.«

Razmatranje

Božja pravednost, njegova dosljednost i vjernost, njegova ljubav prema čovjeku očituje se kod Mojsija upravo u toj slici, u tom imenu – Stijena. Sveti Pavao u prvoj poslanici Korinćanima podsjeća na istu tu povijest izabranog naroda i u stijeni prepoznaje Krista – Spasitelja: »Jer ne bih, braćo, htio da budete u neznanju: oci naši svi bijahu pod oblakom i svi prijeđoše kroz more, i svi su se na Mojsija krstili u oblaku i u moru, i svi su isto duhovno jelo jeli, i svi su isto duhovno piće pili. A pili su iz duhovne stijene koja ih je pratila; stijena bijaše Krist« (1Kor 10,1-4). Bog je stijena koja štiti i daje život, utočište koje u pustinji gdje šibaju vjetrovi, izmjenjuju se vrućina i hladnoća daje zaštitu i okrjepu.

Zaroni danas u svoju osobnu povijest, koračaj u svojim mislima pustinjom svoga života i promatraj sva svoja previranja i lutanja. Promatraj sve svoje nemire, odlaske i dolaske, pobjede i poraze… Promatraj sebe sa strane i stani uz Boga, svoju stijenu koja tu kraj tebe nepomična stoji i bilježi tvoju povijest, vjetrove tvojih burnih riječi i osuda, kiše tvojih suza i kapljica znoja, valove tvojih plima i oseka, odlazaka i povrataka tvojemu Bogu. A on je stijena, djelo mu je savršeno, nepomično stoji i čeka da se pod njegovom sjenom smiriš, da se iz njegova izvora napiješ. Nije li ta stijena nepomični i razapeti Isus Krist na križu, stijena koja te prati kroz život, stijena s pet izvora na kojima se možeš napojiti? To je tvoja stijena, tako on krila širi, uzima te pa te na svojim nosi perima.« Tvoja nepomična stijena, tvoj nepomični Spasitelj na križu, tvoj strpljivi i vječni Bog.

Molitva

Gospodine, stijeno i zaštito moja, dopusti mi da se pod tvoju sjenu sakrijem i sa tvojih izvora napijem. Hvala ti što kraj mene stojiš postojan i čvrst dok se ja u svojim nemirima vrtim oko sebe.

Na kraju osobne molitve lagano i mirno moli: Oče naš…

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja