Budi dio naše mreže

Znate li da se i u najbanalnijim čovjekovim životnim situacijama odražava njegov osobni stav i način življenja?

/ Matija Đudarić

„Slobodan sam i zato sam izgubljen“, reče na jednom mjestu poznati Franz Kafka. Polazeći od Kafke u promišljanju ove teme lako je zamijetiti da se izgubljenost nastavlja na pogrešno shvaćanje, a onda i življenja čovjeku dane slobode.

Što kada se životna situacija ne može promijeniti?

Naše slobodne odluke odražavaju se u najbanalnijim malim situacijama, jednako kao i onim velikima, gdje je uz donošenje neke konkretne odluke potrebno i ponešto hrabrosti. Ipak, treba nadodati da ukoliko slobodu prati neki proizvoljni hir, tada ne možemo aludirati na  slobodu, već na neko obično slobodarstvo.

Mislim da svaka životna situacija od nas zahtijeva odluku donesenu u slobodi. Mnogo je stvari  koje ne možemo promijeniti, ali ono što uvijek možemo mijenjati je nas same – odnosno stav koji zauzimam pred nekom teškom situacijom. Dok ovo sve  može zvučati kao obična floskula, igra riječi ili jedan u nizu članaka koji aludiraju na tzv. „self help“, mislim da govor o slobodi zahtijeva svu moguću pozornost. Kada ne možeš promijeniti situaciju, pozvan si promijeniti samog sebe, isticao je Viktor Frankl.

U evanđelju po Marku stoji Isusov govor gdje poručuje: “Sin čovječji predaje se u ruke ljudima”. Koliki su samo ulomci evanđelja koje shvaćamo tako nepromišljeno i površno. Isusov stav pred nadolazećom mukom ali i smrti nije pasivan, nije takav da izigrava žrtvu, okrivljuje učenike i živi frustrirano… nipošto! On sam za sebe kaže da se predaje u ruke čovječje – što aludira na to da nije predan, već da sam sebe predaje.

Mnogo je stvari  koje ne možemo promijeniti, ali ono što uvijek možemo mijenjati je nas same – odnosno stav koji zauzimam pred nekom teškom situacijom.

O čemu Isus govori? O stavu srca. O tome da svaka životna situacija od nas zahtijeva konkretan odgovor u kojem do izražaja dolazi ta „spektakularnost“ čovjekove slobode. Možemo zauzeti aktivan stav, a možemo zauzeti i stav pasivnog promatrača i žrtve velike životne nepravde. Primjeri bolesnika u bolnici koji s identičnim patnjama blagoslivljaju ili proklinju nisu rijetki. Identična situacija s manje ili više jednakom količinom patnje – a tako različite reakcije!

Kada ne možeš promijeniti situaciju, pozvan si promijeniti samog sebe, isticao je Viktor Frankl.

Drugačiji primjer

Suočena s teškom životnom situacijom, Chiara Corbela Petrillo pred kraj života, u jeku najveće patnje govori: Zdravlje je postalo moj Bog kojem se klanjam. Taj, njen primjer, govori nam da u prioritetnoj posloženosti čovjeku dana sloboda dobiva smjer kretanja, budući da zna kako je i za koga usmjerena. Tada ne govorimo o slobodarstvu, već o pravoj slobodi koja je življena u službi ljubavi prema drugima.

Primjeri bolesnika u bolnici koji s identičnim patnjama blagoslivljaju ili proklinju nisu rijetki. Identična situacija s manje ili više jednakom količinom patnje – a tako različite reakcije!

Stoga, svaka životna situacija zahtijeva određeno djelovanje i konkretnost. Hoću li izigravati žrtvu, biti frustriran i svoju frustraciju prenositi na druge ili ću svaki problem, pa i najteži gledati kao priliku za rast ovisi isključivo o čovjeku i korištenju dane mu slobode.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja