Budi dio naše mreže

Molitva je bila sastavni dio života sv. Ivana Pavla II., a mi vam donosimo nekoliko njih koje je napisao.

/ im

Rado se prisjećamo i Bogu zahvaljujemo za dar života Velikoga Pape! Zahvaljujemo za sve milosti koje nam je ovaj Čovjek molitve isprosio kod Gospodina i Njegove Majke, Bezgrešne Djevice Marije. Neka nas i dalje zagovara! Molimo zajedno s njime molitvama koje je sâm sastavio, a sabrane su u molitveniku: Jan Paweł II: Modłitwy, eSPe, Krakov 2003. Svoje su mjesto našle u časopisu za novu evangelizaciju Ljubite jedni druge! (2008.) u prijevodu Jelene Vuković, stoji na stranici Božje milosrđe.

Molitva za obitelj

Bože, iz kojega proizlazi svekoliko očinstvo, na nebu i na zemlji, Oče, koji si Ljubav i Život, učini da svaka obitelj na zemlji po Tvome Sinu, Isusu Kristu, “rođenome od Djevice” i po Duhu Svetome postane istinskim prebivalištem Života i Ljubavi za sve više novih naraštaja. Učini
da Tvoja ljubav upravlja mislima i djelima supružnika na dobro njihovih vlastitih obitelji i svih obitelji na svijetu. Učini da mladi naraštaj u obitelji pronađe snažno uporište za svoje čovještvo i svoj rast u istini i ljubavi. Učini da se ljubav utvrđena milošću sakramenta ženidbe
pokaže snažnijom od svih nemoći i kriza kroz koje često prolaze naše obitelji. Učini najzad – to molimo po zagovoru Svete nazaretske Obitelji – da Crkva među svim narodima na zemlji mogne plodonosnije ispuniti svoje poslanstvo u obitelji i po obitelji. Po Kristu Gospodinu našemu, koji je Put, Istina i Život u vijeke vjekova. Amen.

Molitva za narod

Gospodine, ostani s nama! Sretali smo Te na dugome putu naše povijesti. Sretali su Te naši pradjedovi s pokoljenja na pokoljenje. Jačao si ih Svojom riječju kroz život i poslušnost Crkvi. Gospodine, ostani s onima koji će doći iza nas! Želimo da budeš s njima kao što si bio s nama. To želimo i to Te molimo. Ostani s nama kada dođe žića kraj. […] Ostani i pomozi nam ustrajno kročiti putem koji vodi u kuću Očevu. Ostani s nama po Svojoj riječi – riječi koja postaje sakramentom: Euharistijom Tvoje nazočnosti. Želimo slušati Tvoju riječ i vršiti je. Želimo imati udjela u blagoslovu. Želimo biti među onima blagoslovljenima koji “slušaju riječ Božju i čuvaju je”. Amen.

Molitva za one koji gladuju

“Oče naš, koji jesi na nebesima, kruh naš svagdanji daj nam danas!” Ne dopusti da ijedno od Tvoje djece bude lišeno zemaljskih plodova, ne dopusti da itko više bude kruha gladan. Daj da svi, ispunjeni duhom Tvoje neizmjerne ljubavi kojom nas ljubiš, znamo sa svojim bližnjima
solidarno dijeliti taj kruh, kojega nam daješ u svojoj velikoj darežljivosti. Daj, da se za našim stolom uvijek nađe mjesto za one najmanje i najslabije, da tako zaslužimo sudioništvo u Tvojoj nebeskoj gozbi.

Slava Presvetom Trojstvu za milost krštenja

Slava Tebi, Oče, Bože Abrahamov, Izakov i Jakovljev! Ti si poslao proroke, svoje sluge da naviještaju Tvoju riječ vjernu Ljubavi i pozivaju Tvoj narod na pokoru. Nad rijekom Jordan pozvao si Ivana Krstitelja, glas koji viče u pustinji, poslan cijeloj zemlji uz Jordan da pripremi put Gospodinu i da najavljuje dolazak Isusov. Slava Tebi, Kriste, Božji Sine! Došao si na vodu Jordan da primiš krst iz Ivanove ruke. Duh je sišao na Te u liku golubice. Nebo se otvorilo nad Tobom i čuo se Očev glas: Ovo je Sin moj ljubljeni! Napustivši rijeke, posvećenu Tvojom prisutnošću, pošao si dalje krstiti, ne samo vodom, već ognjem i Duhom Svetim. Slava Ti, Duše Sveti, Gospodine i Životvorče! Tvojom je snagom Crkva krštena, silazi s Kristom nad pakao i s Njime ustaje na novi život. Tvojom snagom mi smo oslobođeni grijeha, da postanemo djeca Božja, slavno Tijelo Kristovo. Tvojom snagom svladan je strah, a Evanđelje ljubavi navještavano je po svim stranama svijeta na slavu Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga, kojemu neka je sva slava, u sve vijeke vjekova. Amen.

Zahvala za euharistiju

O, Kriste Spasitelju, primi našu zahvalu za Tvoju spasonosnu žrtvu koja je jedina nada čovjekova! O, Kriste Spasitelju, primi našu zahvalu za euharistijsko lomljenje Kruha koje si ustanovio da bi uistinu kroz tijek vremena susretali svoju braću! O, Kriste Spasitelju, ulij u srca krštenika težnju za sudioništvom u žrtvi s Tobom, izlij želju i snagu da jedni drugima pomažemo na putu spasenja. Amen.

Molitva Uskrsnulom

O Kriste, Raspeti i Uskrsnuli! Zahvaljujemo Ti! Oprosti – svako zlo – koje raste u srcu čovjeka i u čitavome svijetu, – svaki propust – molimo Te oprosti. Slavimo Te u Tvome Uskrsnuću! Poput Tome Apostola, koji nije odmah povjerovao u Tvoje Uskrsnuće, dotičemo znamen našega Otkupitelja – na Tvojim rukama, nogama, na boku – i sa živom vjerom izgovaramo: “Gospodin moj i Bog moj!” Primi našu molitvu: ovu poruku Crkve o Uskrsnuću. Neka se širi poput jeke… Neka bude radostan pozdrav (…) u kojem vjeru u Uskrsnuće ispovijedaju i navještaju Tvoji učenici po svoj kugli zemaljskoj.

Majko živih

O, Marijo, zoro novoga svijeta, Majko živih, Tebi povjeravamo svoj život. Svrni pogled, o Majko, na nebrojeno mnoštvo nerođene djece, kojima nije bilo dopušteno da se rode, na bijedne koji se bore s nedaćama života, na muškarce i žene, žrtve bezumnog nasilja, na stare i bolesne, izranjene ravnodušnošću ili lažnom sućuti. Učini, da svi koji vjeruju u Tvojega Sina spremno i s ljubavlju, ljudima naše epohe šire Evanđelje života. Isprosi im milost da ga prihvaćaju kao uvijek novi dar, da ga hvale radosno u zahvalnosti čitavim životom; također, hrabrost da ga djelotvorno i ustrajno svjedoče, da bi mogli izgrađivati, zajedno sa svim ljudima dobre volje, civilizaciju pravde i ljubavi, na čast i hvalu Bogu Stvoritelju koji ljubi život.

Bezgrešna Djevice

Bezgrešna Djevice, Majko Spasiteljeva, vjekovi govore o Tvojoj majčinskoj prisutnosti, kojom podupireš hodočasnički puk na putovima povijesti. K Tebi uznosimo oči i Tebe molimo za pomoć u borbi sa zlom i na putu dobrote. Sačuvaj nas i sakrij pod Svoj materinski plašt, O, Djevice lijepa i sveta. U Tvoje ruke predajemo budućnost, koja je pred nama, moleći od Tebe trajnu zaštitu za cijeli svijet. Amen.

Zdravlje bolesnih

Tebi, Majko, s pouzdanjem upravljamo pogled […] Neka nas Tvoja svemoć oslobodi pesimizma, neka nam, usred tmine našega vremena, da prepoznati svijetli trag Kristove prisutnosti. Tvojoj majčinskoj dobroti povjeravamo suze, uzdahe i uzdanje bolesnih. Neka njihove rane izliječi blagotvorni melem utjehe i nade. Njihove patnje pridružene Isusovom trpljenju, neka budu oruđem Otkupljenja. Tvoj primjer neka nas vodi. Daj da nam život bude neprestana himna hvale Božjoj ljubavi. Probudi u nama osjetljivost na potrebe bližnjih i gorljivost neprestano pomagati onima koji trpe; nauči nas darivati vrijeme osamljenima i buditi nadu onima koji pate. U svakome trenutku našega života, radosnome ili tužnom, pokazuj nam majčinskom ljubavlju, Svoga Sina, Isusa, “o, mila, o draga, o slatka Djevice Marijo.” Amen.

Ljubite jedni druge!, Zagreb 2008, str. 63-69, prema: Jan Paweł II: Modłitwy, eSPe, Krakov 2003., prijevod s poljskog: Jelena Vuković

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja