Budi dio naše mreže

"Mnogi su u svijetu izgubili osjećaj za kontemplaciju, ali ako ga obnovimo, molitva može uvelike ojačati pojedince i obitelji… Ako ćete moliti krunicu kako treba, ona zaista može osnažiti brak. U braku i obitelji morate se susretati s kušnjama i poteškoćama. Potrebni su vam strpljivost i blagost – milosti koje nam upravo krunica nudi", poručuje o. Basil Cole.

/ fe

U posljednjih nekoliko dana mjeseca posvećenog Blaženoj Djevici Mariji, usvojite navike koje će vam olakšati, ali i posvetiti trenutke provedene u molitvi. Prvi hrvatski portal za katoličke žene “Žena vrsna” donosi 7 savjeta kako moliti krunicu u obitelji. Služeči se savjetima dominikanskog svećenika o. Colea, Katie Warner – blogerica, osmislila je smjernice kako moliti krunicu u obitelji. Više o toj temi pročitajte u nastavku.

1. Zaustavite se u razmišljanju prije svakog otajstva

Pročitajte otajstvo prije desetice i zaustavite se na trenutak u razmatranju tog otajstva. Ono vas podsjeća da razmišljate o određenom trenutku Kristovog života (možda čak kroz Marijinu perspektivu) dok molite Oče naš i niz Zdravo Marija.

2. Svaku deseticu namijenite za posebnu nakanu

Neka netko iz obitelji (ili čak svaki pojedini član) spomene neku nakanu za koju bi želio namijeniti tu deseticu.

3. Molite u nekolilo navrata

Dominikanski svećenik, o Cole, preporučuje da razmislite o moljenju desetica pojedinačno kroz dan. Na taj se način možete bolje koncentrirati na svaku od njih. Ovakav način preporučuje radije nego da “protrčimo” kroz molitvu krunice samo kako bismo je izmolili odjednom.

4. Odaberite određeno vrijeme

U našoj obitelji obično nakon večere molimo deseticu krunice, budući da smo tada ionako svi na okupu. Upozorenje: Ako molite preblizu odlaska na spavanje, imat ćete pospane molitelje. Pomaže, također, ako odredite posebno mjesto za molitvu.

5. Mijenjajte glasove

Otac može započeti molitvu, a ostatak obitelji odgovarati. No, dajte i djeci priliku da vode molitvu.

6.Zatražite zagovor svetaca

Neka svaki član obitelji moli omiljenog sveca za zagovor prije ili poslije krunice, ili desetice.

7. Pobrinite se za ozračje

Stvorite sveto ozračje na mjestu gdje molite. Možda možete postaviti sliku ili ikonu Isusa i BDM ili/i upaliti svijeće.

O snazi molitve krunice o. Basil Cole rekao je sljedeće:

“Mnogi su u svijetu izgubili osjećaj za kontemplaciju, ali ako ga obnovimo, molitva može uvelike ojačati pojedince i obitelji… Ako ćete moliti krunicu kako treba, ona zaista može osnažiti brak. U braku i obitelji morate se susretati s kušnjama i poteškoćama. Potrebni su vam strpljivost i blagost – milosti koje nam upravo krunica nudi.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja