Budi dio naše mreže

Redovnice s Down sindromom u radosti zajedničkog kontemplativnog života

Male časne sestre učenice Jaganjca u središtu Francuske prva su kontemplativna zajednica na svijetu u koju su dobrodošle osobe s Down sindromom.

/ at

Red je osnovan 1985. godine uz potporu pokojnog francuskog genetičara dr. Jérômea Lejeunea, sluge Božjega koji je 1958. godine otkrio uzrok Down sindroma. Lejeune je bio povezan sa zajednicom od nastanka, a red je i danas u kontaktu sa zakladom koja nosi njegovo ime i radi s osobama koje imaju genetske poremećaje.

Regina Magazine piše kako sestre slijede “mali put” svete Terezije, a njihov jednostavan život sastoji se od molitve, rada i žrtve. Ovaj red temelji se na pomoći i vezi između sestara bez sindroma i onih s Down sindromom. Sestre u redu koje nemaju Down sindrom pomažu i podučavaju svoje sestre ručnom radu, klanjanju i molitvi krunice prilagođenu njihovom ritmu i sposobnostima.

Osnivanje reda započelo je prijateljstvom između dviju djevojaka, Line i Véronique. Vatican News prenosi kako je Line, prilikom vlastitog duhovnog traženja, posjetila mnoge zajednice u kojima su ljudi s invaliditetom dobrodošli, međutim život u tim zajednicama nije zaista prilagođen njima.

Susret s Véronique, djevojkom s Down sindromom dao nam je ideju za novi početak. Rekla sam si da joj moram pomoći da ostvari svoj poziv”, rekla je za Vatican News, danas časna majka reda, Line.

Véronique je, zbog svog poremećaja, odbijena od svih zajednica kojima je htjela pristupiti te su Line i Véronique pokrenule vlastitu zajednicu od dva člana koja je postupno rasla. Godine 1990., uz pomoć kardinala Jeana Honoréa koji je branio njihov slučaj u Rimu, prepoznate su kao javna udruga laika. Status kontemplativnog vjerskog instituta dobile su 1999. godine uz intervenciju i pomoć nadbiskupa Pierrea Plateaua. Postupno su razvile priorat i kapelu, a nadbiskup Armando Maillardo pomogao je da 2011. dobiju i definitivno priznanje svojih statuta.

Danas u zajednici živi deset sestara od kojih osam ima Down sindrom. Časna majka Line smatra da, iako im ponekad treba asistencija, sestre su uglavnom neovisne. “Kontemplativni život omogućuje im živjeti ritmom koji njima odgovara. Za ljude s Down sindromom promjene su teške, ali kada imaju red u životu dobro se snalaze”, prenosi Vatican News.

Sestra Véronique osjetila je poziv prije 34 godine i pokušala je upoznati Isusa čitanjem Svetog pisma, ali pojašnjava kako je ipak najveću radost osjetila u trenutku polaganja svojih vječnih redovničkih zavjeta.

Ključne riječi:
redovnice sindrom down

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja