Budi dio naše mreže

Tko kaže da ne možeš provesti nekoliko sati u tihoj molitvi u vlastitom domu? Čak i ako nisi s drugim ljudima, ovi materijali ti mogu pomoći da se "obnoviš" tijekom nekoliko sati gdje god da se nalaziš.

/ im

1. UVOD

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. RAZMATRANJE

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. DUHOVNO ŠTIVO

Od nas se očekuje da oblikujemo svoja srca u skladu s vodiljama naznačenim u Blaženstvima, realnost Kristova ideala zadaje nam put: “biti milosrdni kao što je milosrdan naš Otac”. Tekst pročitajte ovdje.

4. ISPIT SAVJESTI

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: “Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.” (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. “Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju” (Iv 10,10). jesam li svjesna da je Isus Krist ustanovio sakrament Pokore kako bi meni oprostio grijehe? Idem li redovito na svetu Ispovijed?

2. Pripremam li svoju ispovijed u prethodnom ispitu savjesti? Nastojim li da priznanjem mojih grijeha nastane djelo ljubavi prema Bogu i želja da više ne griješim?

3. Ispunjavam li rado naloženu pokoru? Ostavljam li u rukama Božjim sve što sam ispovjedila, bez nemira, jer znam da je „ispovjeđen grijeh zaboravljen grijeh?“

4. Isus poučava kako ono što čini čovjeka nečistim izlazi iz srca. Iznenađuje li me to da u mom životu ima loših sklonosti? Gdje se nalazi moje srce?

5. Za pravu je ljubav potrebna jakost, odanost, sa srcem koje stoji čvrsto uz Boga. Jesam li jaka i ustrajna u svojim određenjima? Shvaćam li da ljubav sa sobom donosi žrtvu i odricanje, a istovremeno me ispunjava radošću?

6. Borim li se iz ljubavi prema Bogu ili radije tražim svoje zadovoljstvo ili priznanje drugih? Uveličavam li značenje svojih poraza u nutarnjem životu?

7. “Uz križ su Isusov stajale majka njegova…” (Iv 19,25). Povjeravam li Mariji, Učiteljici tihe i skrivene žrtve, poteškoće koje mogu nastati u mojem životu?

Djelo kajanja

6. ODLUKE

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Izvor: Opus Dei

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja