Budi dio naše mreže

Čak i u našim vremenima kada se toliko zagovara abortus, mnogi još uvijek shvaćaju da rođenje novog djeteta zahtijeva nove radnje i prioritete u životu obitelji. Zamislite novo djelovanje koje zahtijeva rođenje djeteta čiji je jedini Otac vječni Bog. Zamislite novi način života koji rođenje malog Isusa zahtijeva od nas koji smo djeca Božja.

/ dz

Nedavno sam bio pozvan da blagoslovim renoviranu kuću u vlasništvu novovjenčanog para. Čekali su svoje prvo dijete, djevojčicu. Njihova kći koja će uskoro roditi dominirala je našom raspravom. Sve – uređenje kuće, budući planovi roditelja, njihov izbor namještaja, hrane i posteljine itd. – bilo je usredotočeno na dolazak njihove djevojčice, piše vlč. Moneme s portala Catholic Exchange.

Čak i u našim vremenima kada se toliko zagovara abortus, mnogi još uvijek shvaćaju da rođenje novog djeteta zahtijeva nove radnje i prioritete u životu obitelji. Zamislite novo djelovanje koje zahtijeva rođenje djeteta čiji je jedini Otac vječni Bog. Zamislite novi način života koji rođenje malog Isusa zahtijeva od nas koji smo djeca Božja. Naravno, to jednostavno ne može biti nešto uobičajeno.

Mudraci su dopustili da im rođenje malog Isusa promijeni živote i pokrene ih na novu akciju. Napustili su svoje poganske bogove i, iako nisu bili Židovi, otputovali su u stranu zemlju kako bi se poklonili ovoj bebi: “Vidjeli smo njegovu zvijezdu kako izlazi i došli smo mu se pokloniti.” Mudraci nam pokazuju kako rođenje djeteta Isusa mora utjecati na naše živote i pokrenuti nas.

Isus nas je došao potražiti

Mudraci su tražili Isusa i našli Ga u jaslama, “Vidjeli su dijete s Marijom, njegovom majkom.” Našli su ga samo zato što je Isus prvi došao potražiti nas: “Sin Čovječji je došao potražiti i spasiti izgubljeno” (Lk 19,10).

Tražimo li i mi Njega? Isus nam je sada dostupan. Nema ulaznica ili kakvih potvrda da bismo imali audijenciju kod Njega! I mi ga možemo pronaći bilo gdje i bilo kada jer nam je obećao: “Tražite i naći ćete” (Mt 7,7). Ne postoji mjesto ili situacija u kojoj On nije prisutan i nije nam dostupan.

Isus je došao da uvijek ostane s nama

Mudraci su došli cijelim ovim putem jednostavno kako bi proveli vrijeme u štovanju malog Isusa. Ostavili su sve svoje da bi se poklonili malome Bogu.

Ostajemo li i danas s Isusom? Koliko vremena posvećujemo osobnoj molitvi u Njegovoj prisutnosti? Jesmo li uopće svjesni Njegove prisutnosti u našim svakodnevnim životnim aktivnostima? Što smo spremni žrtvovati da bismo mogli kvalitetno provesti vrijeme s Isusom? Koliko dugo i koliko često ostajemo s Njim, razmišljajući o Njegovim riječima?

Isus je došao dati nam darove

Znamo da su mudraci Isusu donijeli darove – zlato, tamjan i smirnu. Ali su također primili darove koje im je Isus ponudio. Dobili su dar radosti, “Bili su presretni ugledavši zvijezdu.” Također su primili dar božanskog vodstva dok ih je Bog vodio kući drugačijim putem kako bi izbjegli ubojitog Heroda. Donijeli su darove Isusu i također su primili darove od Njega.

Nosimo li i mi darove Isusu? Prinosimo li mu svoju ljubav i rad? Prinosimo li mu svoje svakodnevne žrtve i molitve? Prinosimo li mu sva svoja bića i sve što nas dotiče kao i naše bližnje? Prinosimo li mu svoje grijehe, ono glavno od čega nas On želi spasiti? Primamo li i mi darove koje nam On nudi – mir, svjetlo, snagu, nadu?

Isus je došao da nas okupi

Primijetite da su mudraci došli Isusu kao grupa. Također su obavijestili Heroda i njegov narod da traže novorođenog kralja.

Dovodimo li i druge Isusu? Je li naša ljubav prema drugima dovoljno hrabra da ih pozovemo da iskuse Isusovu ljubav u Euharistiji ili u sakramentu pomirenja?

Isus je riskirao da dođe k nama

Isus je slobodno odlučio doći u nasilan svijet kako bi nas spasio. Herod ga je htio ubiti čak i prije nego što je izgovorio ijednu riječ ili učinio čudo. Mudraci su također preuzeli veliki rizik da napuste sigurnost svoje zemlje i dođu u stranu zemlju samo kako bi štovali malog Isusa. Riskirali su neprijateljske poglede i podrugljiv pogled Izraelaca dok su tražili Isusa.

Koje rizike danas preuzimamo za Isusa? Jesmo li dovoljno hrabri da budemo vjerni katolici u doba prijevara i kompromisa? Jesmo li dovoljno hrabri govoriti istinu, pa makar i tešku poradi Isusa? Za ime Isusa, jesmo li spremni biti drugačiji od ovoga svijeta u našem razmišljanju, odabiru i djelovanju?

Isus je došao da nas preobrazi

Mudraci su se preobrazili. Oni koji su ovisili o vodstvu zvijezde da ih dovede do jaslica, napustili su jaslice kao ljudi koje je iznutra vodio Božji duh. Vrijeme klanjanja potpuno ih je promijenilo.

Pristupamo li Isusu s tom spremnošću i željom da nas On iznutra preobrazi? Dolazimo li Mu takvi kakvi jesmo i dopuštamo li mu da nas preobrazi ili se pretvaramo da ne trebamo biti preobraženi? Koliko je duboka naša želja da se preobrazimo u Isusove nasljedovatelje?

Isus je došao dati nam svoju radost

Mudraci su bili dvostruko radosni. Radovali su se dok su tražili Isusa i ponovno kada su ga pronašli.  n. Doživjeli su onu radost pronalaska Gospodina Isusa: “Tako dakle i vi: sad ste u žalosti, no ja ću vas opet vidjeti; i srce će vam se radovati i radosti vaše nitko vam oteti neće” (Ivan 16,22). Tu su radost pokazali prinoseći mu dragocjene i prikladne darove od zlata, tamjana i smirne.

Jesmo li i mi spremni primiti Njegovu vlastitu radost? Jesmo li spremni napustiti lažne radosti za kojima težimo, a koje nas nikada ne zadovoljavaju, već samo povećavaju naše želje?

Herod je znao za vrijeme i mjesto rođenja malog Isusa, ali nije dopustio da ga rođenje Isusa pomakne ili promijeni njegov životni prioritet. Najvjerojatnije je bio fiksiran na očuvanje svoje krune. Tako nije imao ni radosti ni mira. Mogao je samo proširiti ovaj nesretni duh na sve svoje podanike, “Bio je u velikoj nevolji i cijeli Jeruzalem s njim.” Ista stvar se događa i nama ako ne dopustimo da rođenje djeteta Isusa utječe na naše živote.

Euharistija je uvijek epifanija, povlašteni susret s malim Isusom koji se uvijek rađa na oltaru na misi. Ako nas rođenje tog djeteta mijenja i pokreće kao što Bog želi, ništa nas ne može spriječiti da doživimo mir i radost djeteta Isusa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja