Budi dio naše mreže

Trajno euharistijsko klanjanje (TEK) u Varaždinskoj biskupiji zaživjet će u četvrtak, 8. lipnja, na svetkovinu Tijelova u kapeli u Uršulinskoj ulici 1 u Varaždinu. Prijavite se i postanite klanjatelj Presvetom Oltarskom Sakramentu.

/ lm

Za odvijanje neprekidnog klanjanja brine od biskupa imenovani glavni koordinator, za Varaždinsku biskupiju Marta Kranjčec, i koordinacijski tim od 29 vjernika laika. Oni su, u zajedništvu s registriranim klanjateljima, nositelji TEK-a jedne kapele. Koordinatori su dosad prošli 32 župe i pred njima je još zadnja nedjelja animiranja i predstavljanja. Trenutno je prijavljeno 240 klanjatelja, a idealna brojka koja se želi dostići je 340, donosi Varaždinska biskupija.

Sv. Ivan Maria Vianney, skromni i ponizni svetac poznati kao župnik arški, otvorio je jednu od prvih kapela trajnog euharistijskog klanjanja u župi Ars gdje je djelovao većinu svog života. Jedan je od zaštitnika francuske družbe Misionara Presvete Euharistije, družbe koja šire ovu pobožnost trajnog euharistijskog klanjanja po cijelom svijetu.

U svijetu je danas otvoreno više od 3.000 kapela TEK-a, dok je u Hrvatskoj do sada otvoreno 10 kapela.

U provedbu djela TEK uključeni su ponajprije vjernici laici, provodeći time smjernice dokumenta „Christifideles laici“ Drugoga vatikanskoga koncila koji poziva laike da sudjeluju u životu Crkve, ne ostajući na margini. TEK tako postaje važan dio nove evangelizacije koju je na poseban način želio sv. papa Ivan Pavao II. On je i odgovor na njegove riječi „raskriliti vrata srdaca i crkava kako bi se Kristu klanjalo bez prestanka“.

Danonoćno euharistijsko klanjanje ostvaruju većinom vjernici laici koji se klanjaju Presvetom Oltarskom Sakramentu izloženom u pokaznici, dan i noć, sve dane u godini bez prekida (osim na Veliki petak i Veliku subotu) – 24 sata dnevno, 7 dana tjedno, svih 12 mjeseci godišnje.

Važno je istaknuti kako ovdje nije riječ o pokretu, već djelovanju Crkve koje je traženo i preporučeno od Učiteljstva (Kongregacija za kler). Ono može biti ustanovljeno u jednoj biskupiji kada se to čini na zahtjev samog biskupa ili u jednoj župi kada to ustanovljuje župnik (Kongregacija za kler 11, 28). Danonoćno euharistijsko klanjanje ne zamjenjuje druge načine klanjanja, niti ukida klanjanje na drugim mjestima. Naprotiv, iskustvo pokazuje, kad se obavlja Danonoćno klanjanje u nekoj biskupiji povećava se želja i učestalost klanjanja Presvetom Sakramentu i na drugim mjestima.

Klanjatelji su pozvani obvezati se klanjati jedan sat u tjednu. Zahvaljujući toj Stalnoj obvezi, kapela danonoćnog klanjanja otvorena je svim ljudima u svakom trenutku. Klanjatelji, kao revni čuvari Euharistije, osiguravaju da Presveti Oltarski Sakrament nikad ne bude sam.

Gospodin preko danonoćnog klanjanja sa svog euharistijskog boravišta poziva sve ljude bez iznimke.

Klanjanje je u šutnji, koja ističe veličanstvo Božje prisutnosti (shekina) te omogućuje ozračje razmišljanja i štovanja klanjatelja. Šutnja također pomaže privatnosti u osluškivanju Gospodina.

Molitvene nakane su aktualne potrebe mjesne Crkve i Crkve u Hrvata: u čast Presvetom Oltarskom Sakramentu te Bezgrešnom Srcu Isusovu i Marijinu, za duhovni preporod Varaždinske biskupije i cijele domovine; za papu, biskupe i svećenike da budu ljudi po Božjem Srcu, za nova svećenička i redovnička zvanja, za ljude na vlasti i odgovornim službama, za obitelji, djecu i mlade te stare, bolesne i nemoćne, za prestanak psovke u hrvatskom narodu, za poštovanje i zaštitu svakog života od začeća do prirodne smrti, za obraćenje grešnika te za duše u čistilištu.

Više o samom TEK-u možete pročitati ovdje.

Prijaviti se može glavnoj koordinatorici Marti Kranjčec na broj telefona (099/444-1333), putem mail-a: tek@biskupija-varazdinska.hr, online obrasca: https://www.biskupija-varazdinska.hr/duhovnost/trajno-euharistijsko-klanjanje-42679/prijavi-se/42709 ili putem QR koda na priloženom plakatu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja