Budi dio naše mreže

Svaki onaj koji nedostojno blaguje tu ljubav s oltara, sam svoju osudu jede ili pije. Tako nam stoji u sv. Pismu. Zato bi valjalo uvijek biti pažljiv prema tom presvetom otajstvu naše vjere, ali i paziti na čistoću svoje duše kako bismo uvijek bili pripravni primiti svetu pričest.

/ im

“Ako se nakon pričešćivanja sjetimo teškoga grijeha učinjenog prije svete pričesti, jesmo li sagriješili što smo se pričestili i je li to potrebno ispovjediti”, zanimalo je slušatelje Radiopostaje Mir Međugorje. Prenosimo odgovor fra Nikole Jurišića, svećenika Hercegovačke franjevačke provincije i župnog vikara u Tomislavgradu. Fra Nikola Jurišić kazao je da je nedostojno primanje Tijela i Krvi Kristove težak grijeh koji se naziva svetogrđe.

“Činimo ga onda kada presveto Tijelo ili Krv Kristovu primamo u stanju teškoga ili smrtnoga grijeha. Ipak, zna se dogoditi da grijeh ponekad, iz raznih razloga, zaboravimo te se pričestimo. Da bi težak grijeh bio grijeh, u ovom slučaju svetogrđe, trebaju biti ispunjena tri uvjeta: čin mora biti svjestan, slobodan i prekršaj neke Božje zapovijedi. U ovom slučaju nedostaje uvjet svjesnosti te samim time težina grijeha biva umanjena. Nije time grijeh nestao ali je osobna krivnja za njega umanjena. Naravno da treba i ovaj grijeh spomenuti i ispovjediti na sljedećoj svetoj ispovijedi. Bilo bi potpuno drugačije kada bi čovjek, svjestan da je učinio težak ili smrtni grijeh namjerno ode primiti pričest.

Da bi težak grijeh bio grijeh, u ovom slučaju svetogrđe, trebaju biti ispunjena tri uvjeta: čin mora biti svjestan, slobodan i prekršaj neke Božje zapovijedi.

Ipak, najbolje bi bilo da svaki čovjek, kada učini bilo koji težak ili smrtni grijeh čim prije ode na svetu ispovijed, pomiri se s Bogom i Crkvom te tako nikada neće morati misliti je li u stanju milosti za primiti svetu pričest. Samim time sebi najviše pomaže da se tih grijeha oslobodi, jer nema za našu dušu boljeg lijeka od milosti Božje koju primamo preko sakramenata”, rekao je fra Nikola naglašavajući na kraju kako je “potrebno, kako kaže sv. Pavao, prije primanja Tijela i Krvi Kristove ispitati samoga sebe i vidjeti jesam li dostojan za primiti toliki dar”.

Svaki onaj koji nedostojno blaguje tu ljubav s oltara, sam svoju osudu jede ili pije.

“Svaki onaj koji nedostojno blaguje tu ljubav s oltara, sam svoju osudu jede ili pije. Tako nam stoji u sv. Pismu. Zato bi valjalo uvijek biti pažljiv prema tom presvetom otajstvu naše vjere, ali i paziti na čistoću svoje duše kako bismo uvijek bili pripravni primiti svetu pričest”, zaključio je fra Nikola Jurišić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja