Budi dio naše mreže

Euharistija je "izvor i vrhunac" našega života, kako je svijet često podsjećao sveti Ivan Pavao II. Bilo bi dobro ugledati se na primjer svetaca kako bismo naučili o njihovoj odanosti Kristu u Euharistiji i kako možemo najbolje nasljedovati njihovu odanost Isusu.

/ dz

Sveti Tarzicije

Kako predaja prenosi, Tarzicije je bio mladi rimski dječak koji je živio za vrijeme vladavine cara Valerijana. Prva Crkva tada je bila progonjena, a vjernici su bili prisiljeni bogoslužiti u tajnosti. Jednog dana, nakon mise na kojoj je Tarzicije bio prisutan, biskup je upitao bi li član zajednice bio voljan nositi Presveti Sakrament svojim sukršćanima koji su bili zatvoreni, budući da je to bio preopasan zadatak za svećenstvo. Tarzicije se hrabro prijavio kao dobrovoljac. Nakon nekih uputa koje su uključivale nužnost čuvanja Presvetog Sakramenta pod svaku cijenu, Tarzicije se odvažio na svoje putovanje, piše Maria Cintorino s Catholic Exchange.

Usput su mu prišli neki od njegovih prijatelja jer im je trebao još jedan dječak za igru. Čuvši Tarzicijev negativan odgovor i vidjevši njegov osjećaj hitnosti, dječaci su zatražili da saznaju što njihov prijatelj skriva od njih. Kako su njihovi neprestani zahtjevi bili odbijani, dječaci su zaključili da on skriva nešto što kršćani smatraju svetim, pa su vikali da je Tarzicije kršćanin. To je rezultiralo nasilnim premlaćivanjem mladog kršćanina. Kršćanski vojnik slučajno je naišao i intervenirao. Herojski dječak umro je od modrica u vojnikovom naručju, ali ne prije nego što je zamolio vojnika da zaštiti Isusa u Euharistiji i da donese svetu pričest zatvorenim kršćanima.

Ovaj nas mladi svetac podsjeća da je Isus istinski prisutan u Euharistiji. Poput Tarzicija, trebali bismo Ga štovati u Presvetom Sakramentu i štititi Euharistiju pod svaku cijenu, čak i ako to znači položiti svoje živote za Njega.

Sveti Dominik

Sveti Dominik, utemeljitelj Reda propovjednika (dominikanaca), poznat je po svojoj revnosti za duše jer je bezbrojne noći provodio moleći za spasenje duša. Međutim, rani Dominikovi sljedbenici zabilježili su i diskretniju Dominikovu praksu: govore o suzama svoga utemeljitelja, ne samo za vrijeme molitve, nego i za vrijeme slavlja mise. Brat Ivan iz Bologne, fratar, prenosi da je vidio bi kako suze teku niz svečeve obraze nakon što bi primio svetu pričest. Jednostavnost suza ovog velikog propovjednika podsjeća nas da nam Isus u Euharistiji daje golem dar: sam Bog silazi i nastanjuje se u čovjekovoj duši. Naš odgovor tada treba biti zahvalnost, strahopoštovanje i poštovanje prema ljubavi koju Krist ima prema nama: da se treba dati grješnom čovjeku kao hrana. Kao Dominik, uvijek trebamo biti zahvalni za Kristov dar nama u Euharistiji i imati na umu Koga primamo na misi.

Sveti Franjo Marto

Ovaj dječak bio je jedan od fatimskih vidioca. On je zajedno sa svojom sestrom Jacintom Marto i sestričnom Lucijom primio Marijina ukazanja pod naslovom Gospa Fatimska. Za vrijeme svojih posjeta Blažena je Majka tražila od mladih vidioca da se svakodnevno moli krunica i da se prinose žrtve za grešnike. Osim što je slijedio Marijine zahtjeve, Franjo je imao pobožnost prema “skrivenom Isusu”u Euharistiji. Nije bilo neuobičajeno pronaći Franju u crkvi (često kad je trebao biti u školi!) kako bi tješio Isusa. Kako se sestra Lucia prisjetila u svojim memoarima, Franjino omiljeno mjesto za molitvu bilo je uz oltar kako bi bio fizički blizu Isusa u Presvetom Sakramentu. Ovaj nas mladi svetac svojim primjerom uči žeđi za Kristom, ostanku u Njegovoj prisutnosti i važnosti tješenja u Euharistiji jednostavnom prisutnošću s Njim. Osim toga, sveti Franjo nas izaziva da posjetimo Isusa u Presvetom Sakramentu – čak i ako je to i na pet minuta!

Majka Terezija

Svima nam je poznata ova velika svetica koja se nježno brinula za siromahe Kalkute. Ne samo da je Majka Terezija bila pažljiva prema potrebama siromaha, nego i prema potrebi svake osobe da iskusi Kristovu ljubav u Euharistiji. I sama je na jedinstven način shvaćala važnost i snažan učinak Krista u Euharistiji jer je rekla: „Kada pogledate raspelo, shvatite koliko vas je tada Isus ljubio; kada pogledate Svetu Hostiju, shvatite koliko vas Isus sada voli.” Koliko god Majka Terezija bila zaposlena, ona i njezine časne sestre vjerno su molile Časoslov svaki dan, znajući da je Euharistija izvor njihove snage. I mi bismo trebali slijediti stope Majke Terezije tako što ćemo svaki tjedan odvojiti malo vremena za Isusa u klanjanju. Nikada ne bismo smjeli biti previše zauzeti da svoj dan i tjedan ponudimo Bogu na ovaj poseban način!

Sveta Klara

Poznato je da je sveta Klara spasila grad Asiz od Saracena. Dok su se Saraceni približavali samostanu, sveta je Klara uzela ciborij, prišla prozoru i okrenula se prema smjeru iz kojeg su dolazili osvajači. Podigla je Presveti Sakrament, a nakon tog blagoslova Saraceni su pobjegli iz grada i nisu se vratili. Tako je grad Asiz bio pošteđen od napada. Postupci svete Klare pokazali su njezinu vjeru u stvarnu prisutnost i njezino pouzdano povjerenje u Boga: da je Isus doista prisutan u posvećenoj hostiji i da će kao Bog štititi i voditi svoju djecu. Poput svete Klare, trebamo ponizno prikazati svoje potrebe Kristu, vjerujući u Njegovu prisutnost, ostajući Mu vjerni i pouzdajući se u Njega. Kada to učinimo, iskusit ćemo snagu Njegove ljubavi i milosti u našim životima, baš kao što je to učinila sveta Klara.

Blaženi Karlo Acutis

Bio je mladi talijanski dječak koji je jako volio Isusa u Euharistiji. Njegova jednostavna, ali iskrena odanost vjeri potaknula je Karlove roditelje da postanu praktični katolici te su na sinovljevu želju počeli ići s njim na dnevnu misu. Međutim, ovaj milenijski svetac najpoznatiji je po svojoj pobožnosti Euharistiji, jer je dokumentirao sva poznata euharistijska čuda i čak napravio web stranicu s informacijama o svakom čudu! Iako je umro u dobi od petnaest godina, njegova pobožnost Euharistiji nadahnula je sve oko njega i omogućila mu da iza sebe ostavi lijepo svjedočanstvo svoje ljubavi prema Euharistiji: svoju web stranicu euharistijskog čuda. Danas svi ljudi diljem svijeta imaju pristup Karlovoj web stranici kako bi produbili svoje znanje i ljubav prema Kristu u Presvetom Sakramentu. Karlo nas uči da učenje o našoj vjeri može ojačati našu vjeru i ljubav prema Kristu. Karlo nas također izaziva da učimo o euharistijskim čudima i tako steknemo dublje razumijevanje Božje ljubavi prema nama, kao i da ojačamo svoju vjeru u Stvarnu Prisutnost Isusa u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Bl. Karlo Acutis / Foto: putksuncu.hr

Bezbroj je drugih izvanrednih svetaca koji su bili duboko odani Euharistiji. Životi ovih šest svetaca uče nas kako štovati i ljubiti Isusa u Euharistiji. Kao što je Euharistija preobrazila živote svetaca, Isus u Presvetom Sakramentu također može dotaknuti i promijeniti naše živote. Samo trebamo dopustiti Kristu da uđe u naša srca dajući mu vremena i prostora da to učini. Kada podlegnemo Kristovoj ljubavi u Euharistiji, dogodit će se čuda, ne samo u našim vlastitim životima, već i u životima onih oko nas.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja