Budi dio naše mreže

Na spomendan svetog Pavla VI., 29. svibnja, Papa je preporučio čitanje svoje apostolske pobudnice iz 1975., 'Evangelii nuntiandi', koja je relevantna i danas.

/ mdj

Ovaj svetac nam može  pomoći da “ponovno otkrijemo radost kršćanstva, nadahnjujući obnovljenu predanost izgradnji civilizacije ljubavi”, rekao je papa Franjo, a donosi Aleteia.

Kao što to često biva s apostolskom pobudnicom, napisana je kao sažetak i odgovor na nedavno održanu sinodu. Pavao VI. okupio je biskupe u jesen 1974. da razmotre što Crkva razumije pod “evangelizacijom”.Evangelizacija u suvremenom svijetu, kako se naslov općenito prevodi na engleski, bio je odgovor Pavla VI.

Dokument ima oko 60 stranica u većini formata publikacija, a ovdje vam donosimo nekoliko tema koji će poslužiti kao podsjetnik ili uvod.

Kristova objava

Kao evangelizator, Krist prije svega naviješta kraljevstvo i to kraljevstvo Božje; a to je toliko važno da, u usporedbi, sve ostalo postaje “ostatak”, koji je “dan dodatno”.

Kao srž i središte svoje Radosne vijesti, Krist naviješta spasenje, ovaj veliki Božji dar koji je oslobođenje od svega što tlači čovjeka, ali koji je prije svega oslobođenje od grijeha i Zloga, u radosti poznavanja Boga i spoznaje Njega, vidjeti Ga i predati mu se. Crkva je rođena iz evangelizacijske djelatnosti Isusa i Dvanaestorice. Ona je željeni, najneposredniji i najvidljiviji plod ove djelatnosti.

Crkva nastavlja Kristovo djelo

Crkva je evangelizator, ali svoje djelo evangelizacije započinje time što je sama evangelizirana. Ona treba neprestano slušati ono u što mora vjerovati, svoje razloge nade, novu zapovijed ljubavi. Ona je narod Božji uronjen u svijet, često iskušavan idolima i uvijek treba čuti navještaj o “velikim djelima Božjim” koja su je obratila Gospodinu.

Evangelizacija kao svjedočanstvo

Raskol između Evanđelja i kulture bez sumnje je drama našeg vremena, kao što je bila i u drugim vremenima Suvremeni čovjek radije sluša svjedoke nego učitelje, a ako i sluša učitelje, to je zbog toga što su i oni svjedoci.

Kako izgleda svjedok?

Uzmimo kršćanina ili šačicu kršćana koji u sredini vlastite zajednice pokazuju sposobnost razumijevanja i prihvaćanja, dijeljenje života i sudbine s drugim ljudima, solidarnost s naporima svih za ono što je plemenito i dobro. Pretpostavimo da uz to na sasvim jednostavan i nedirnut način zrače svoju vjeru u vrijednosti koje nadilaze današnje vrijednosti i nadu u nešto što se ne vidi i što se ne usuđuje ni zamisliti.

Svjedok ili riječ

Radosna vijest koju naviješta svjedočanstvo života prije ili kasnije mora biti naviještena riječju života.

Dobro nam je poznato da se suvremeni čovjek zasićuje pričom; očito je često umoran od slušanja i, što je još gore, neosjetljiv na riječi. Umor koji ovih dana proizvodi toliko ispraznih priča i važnost mnogih drugih oblika komunikacije ne smije međutim umanjiti trajnu snagu riječi ili uzrokovati gubitak povjerenja u nju. Riječ ostaje uvijek aktualna, osobito kada je nositeljica Božje snage.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja