Budi dio naše mreže

Ova pitanja nisu složena, ali pomoći će vam da pogledate svoj odnos s Bogom. Na općoj audijenciji 14. travnja papa Franjo rekao je za Crkvu da je ona učitelje molitve. Osnovni je zadatak Crkve, rekao je, moliti i podučavati kako se moli. Potaknuo je kršćane da sagledaju naš život u molitvi postavljanjem nekoliko jednostavnih pitanja.

/ dz

MOLIM LI?

Iako nas sveti Pavao potiče da molimo bez prestanka, duhovni učitelji jasno daju do znanja da je vrijeme predane molitve ključno za naš duhovni život, piše Aleteia. Dakle, prvo pitanje je, jednostavno, molim li ? (Vidi KKC 2697:)

MOLIMO LI SE?

Iako papa nije precizirao “mi”, ovo se pitanje može odnositi na naš obiteljski život ili život zajednice, naš župni život, pa čak i naš društveni život. Jesam li osoba koja moli u raznim krugovima svog života? Ako sam roditelj, jesam li svjestan da je „kršćanska obitelj prvo mjesto za odgoj u molitvi“ ( KKC 2694).

KAKO MOLIM?

Papa je precizirao: „[Molim li] poput papige ili molim srcem? Kako se molim? “Papa Franjo često upozorava protiv “molitve poput papige”. Na primjer, tijekom jedne od svojih kateheza “Oče naš”, rekao je:

Mislim i na mnoge kršćane koji vjeruju da je molitva – “obraćanje Bogu poput papagaja”. Ne! Molitva se odvija unutar samog srca…To bi čak mogla biti i tiha molitva, Gospodnja molitva. Na kraju je dovoljno staviti se pred Boga, sjećajući se Njegove ljubavi kao Oca, i to je dovoljno da se se srce ispuni”.

MOLIM LI S CRKVOM?

“Molim li s Crkvom ?” pita papa. Moglo bi se reći da je ta sigurnost jedna od papinih pokretačkih snaga. Prošli tjedan, govoreći o molitvi svetaca, rekao je:

“Kad molimo, to nikada ne činimo sami: čak i ako o tome ne razmišljamo, uronjeni smo u veličanstvenu rijeku zaziva koja nam prethodi i koja ide za nama. Veličanstvena rijeka.”

Ali također nas voli podsjećati kako se sam Krist moli za nas. Na jutarnjoj misi u travnju 2020. rekao je:  “Ono što je Isus učinio s Petrom, čini sa svima nama. Isus moli za nas. Moli se pred Ocem. Navikli smo moliti se Isusu tako da nam on da ovu milost i neku drugu milost, da nam pomogne. Ali nismo navikli razmišljati o Isusu, koji pokazuje svoje rane Ocu: Isus, zagovornik; Isus koji moli za nas.”

PRAVIM LI SVOJE IDEJE “MOLITVOM”?

Napokon, papa je ušao u duhovne stavove koji su u osnovi naše molitve. Pokušavamo li Božju volju premjestiti na svoju ili svoju volju premjestiti na Božju? Papa je naposljetku pitao: “Molim li malo prema svojim idejama, a zatim da moje ideje postanu molitva? Ovo je poganska molitva, a ne kršćanska”, zaključio je papa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja